Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2004 10:35

Volvo : 52% αύξηση των καθαρών κερδών το β' τρίμηνο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση και σε ποσοστό της τάξης του 52%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης βιομηχανίας παραγωγής φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, Volvo AB, καθώς η οικονομική ανάπτυξη, τόνωσε τη ζήτηση στη Βόρειο, τη Νότιο Αμερική και την Ασία, ενώ τα νέα μοντέλα της προσήλκυσαν περισσότερους αγοραστές.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 2,61 δισ. κορώνες (350 εκατ. δολ.) ή 6,20 κορώνες ανά μετοχή από 1,72 δισ. κορώνες ή 4,10 κορώνες ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Volvo θα ανήρχοντο σε 2,36 δισ. κορώνες. Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν στα 53 δισ. κορώνες από 44,6 δισ. κορώνες που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η Volvo, με έδρα το Gothenburg, της Σουηδίας και οι ανταγωνίστριές της, όπως η MAN AG και η Scania AB, ευνοούνται από την ζήτηση για φορτηγά, καθώς ανακάμπτουν οι ανά τον κόσμο οικονομίες. Η εταιρεία, μείωσε το κόστος λειτουργίας της και το προσωπικό της και παρουσιάζει συνεχώς νέα βαρέα οχήματα μέσα στην τελευταία τριετία.

«Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, η οικονομική ανάπτυξη ήταν εμφανής σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής της, Leif Johansson, συμπληρώνοντας : «Ουσιαστικά σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης σε όλες τις αγορές».

Η σουηδική εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τις πωλήσεις των βαρέων οχημάτων που παράγει, και στο σύνολο του κλάδου στην Ευρώπη, στα 250.000 οχήματα από 230.000 που προέβλεπε πέρυσι, μια αύξηση της τάξης του 10%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης. Η Volvo προβλέπει η ότι ζήτηση στη Βόρειο Αμερική θα αυξηθεί κατά περίπου 30% φέτος, φθάνοντας στα 240.000 οχήματα.

Το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις οχημάτων της Volvo αυξήθηκαν κατά 25% έναντι του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τα 49.620 οχήματα, καθώς οι φορτώσεις για τη Β. Αμερική αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 24%, φθάνοντας στα 12.173 οχήματα. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις φορτηγών αυτοκίνητων αυξήθηκαν κατά 19%, ενώ οι φορτώσεις για τη Μέση Ανατολή, σε ποσοστό της τάξης του 94%.