Οι διαπιστώσεις των δανειστών, της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το υψηλό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα, εάν δεν μετουσιωθούν σε πρακτικά αποτελέσματα, θα πάρουν τη μορφή ενός εμπαιγμού
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Οι διαπιστώσεις των δανειστών, της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το υψηλό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα, εάν δεν μετουσιωθούν σε πρακτικά αποτελέσματα, θα πάρουν τη μορφή ενός εμπαιγμού.
Ο Δανός επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν τις τελευταίες μέρες υποστηρίζει πως οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υψηλοί. «Ασφαλώς και συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί και είναι κάτι που συζητάμε εδώ και καιρό. Επομένως, είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά, αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Ωραία τα λέει.
Επίσης η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει αυτό που βιώνουν μια τετραετία τώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πως οι φόροι σε εισοδήματα, ακίνητα και καύσιμα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, τα έσοδα από τους φόρους στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν συγκριτικά χαμηλά, ήτοι στο 33,7%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 28 είναι στο 39,4% και στην Ευρωζώνη στο 40,4%. Η Κομισιόν αποδίδει την υστέρηση στη φοροδιαφυγή και στη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Πρόκειται για δύο διαπιστώσεις, που κατ’ αρχήν δίνουν μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Στη λογική, ότι αφού παραδέχονται οι δανειστές αστοχίες ή αρρυθμίες του προγράμματος, δεν μπορεί παρά να είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια χαλάρωση της πολιτικής.
Μη βιαστούμε στα συμπεράσματα και κυρίως μην το πιστέψει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν και στις οποίες προτίθεται να ζητήσει μέτρα ανακούφισης και μείωση της φορολογίας.
Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, από το καλοκαίρι του 2010, λίγους μήνες μετά το μνημόνιο είχε δηλώσει πως δεν μπορούν να πληρώνουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι και δεν αντέχουν άλλους φόρους και έκτοτε το επανέλαβε αρκετές φορές. Στο διάστημα αυτό επιβλήθηκαν μέτρα από την τρόικα, από αυτά που «ξόρκιζε» ο κ. Τόμσεν, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν μπορεί να εμφανίζονται πως υποστηρίζουν μειώσεις των φόρων, αλλά με τις προϋποθέσεις που βάζουν, όχι μόνο δεν αναμένεται μείωση αλλά θα έρθουν και νέοι.
Οταν λένε ότι πρέπει να ξαναδούμε τους φορολογικούς συντελεστές αλλά να μην ξεφύγουμε από τους στόχους, ελπίδα δεν υπάρχει.
Διότι είναι αδύνατη η προσέγγιση των φιλόδοξων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 4,5% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς τις μειώσεις φόρων. Εκεί πρέπει να εστιάσει τη διαπραγματευτική της τακτική η κυβέρνηση.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]