Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2004 09:41

Chartered Semiconductor : Χαμηλότερες πωλήσεις το τρίμηνο

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ προς τα κάτω την πρόβλεψη για τις πωλήσεις της το τρέχον τρίμηνο, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., μετά την πρόβλεψη για μείωση της ζήτησης από τους πελάτες της.

Η Chartered, η οποία εμφάνισε για δεύτερη φορά κέρδη μετά από τρία χρόνια ζημιών, ανακοίνωσε, ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση της τάξης του 7%. Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 15,3 εκατ. δολ. το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου που εμφάνισε ζημίες.

Οι μετοχές της Chartered υποχώρησαν κατά 1/3 φέτος, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε για τη μείωση της ζήτησης, κάτι που περιόρισε τις τιμές. Η πελάτης της, Broadcom Corp., ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο τα αποθέματά αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 43% έναντι του πρώτου τριμήνου, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip στον κόσμο, Intel Corp., σχολίασε ότι η αύξηση των αποθεμάτων, ενδέχεται να βλάψει την κερδοφορία.

Οι μετοχές της Chartered έχαναν 1%, φθάνοντας στα 1,15 δολ. Σιγκαπούρης, στις 9:01' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Το κράτος, κατέχει στην εταιρεία μερίδιο 61%.

Σημειώνεται, ότι η Merrill Lynch & Co. και η Smith Barney έχουν εισηγηθεί στους πελάτες τους την πώληση των μετοχών της Chartered αυτόν το μήνα, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η παραγωγή ημιαγωγών ενδέχεται να υπερβεί τη ζήτηση το επόμενο έτος.

Οι δαπάνες για υλικό chip φέτος ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 51% έναντι αύξησης 6,3% που είχε σημειωθεί το 2003, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner Inc.