Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2004 11:35

OMV AG: 1,5 δισ. ευρώ για το 33% της SNP Petrom

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της πλειοψηφίας μεριδίου στη ρουμανική SNP Petrom SA, αντί 1,5 δισ. ευρώ (1,86 δισ. δολ.) προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Αυστρίας, OMV AG. Η πώληση, είναι η μεγαλύτερη που έγινε σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, από την περίοδο πτώσης του κομμουνισμού.

Η OMV θα καταβάλλει στη ρουμανική κυβέρνηση, 669 εκατ. ευρώ για το 33% της εταιρείας. Επίσης η OMV συμφώνησε να αγοράσει νέες μετοχές της Petrom καταβάλλοντας 723 έως 855 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 51%.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της OMV, της ουγγρικής Mol Rt και της πολωνικής PKN Orlen SA, επεκτείνονται, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας, αυξάνει τη ζήτηση για τη χρήση ενεργείας. Οκτώ πρώην κομμουνιστικές χώρες τον Μάϊο, μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το πολιτικό και το οικονομικό ρίσκο.

«Η συγχώνευση των δύο εταιρειών δημιουργεί ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα για την περαιτέρω κερδοφορία και την ανάπτυξή τους», ανέφερε ο επικεφαλής της OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας : «Με την απόκτηση αυτή, η OMV θα ηγηθεί των συγχωνεύσεων που θα γίνουν στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη».

Η εξαγορά της εταιρείας, είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ και θα αυξήσει τα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η εταιρεία έχει αποθέματα 410 εκατ. βαρελιών πετρελαίου έναντι ενός δισ. βαρελιών που έχει η Petrom, η οποία παράγει περισσότερο από τα 2/3 του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Ρουμανία και ελέγχει περισσότερο του 1/3 των πωλήσεων καυσίμων στην αγορά λιανικής πώλησής τους.

Η OMV επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη από το 1991, προμηθεύοντας με καύσιμα πρατήρια στην Αυστρία και στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, η οποία έχει σχεδόν τον τριπλάσιο πληθυσμό από ό,τι η Αυστρία. Απέτυχε να αποκτήσει διϋλιστήρια στην Σλοβακία και την Κροατία και κατέχει το 9% της ουγγρικής Mol.

Σημειώνεται, ότι η Petrom, παράγει κατά μέσον όρο περίπου 220.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έναντι 129.000 βαρελιών που παράγει η OMV (στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2004). Μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διέθετε η OMV ανήρχοντο σε 1.782 (τα 2/3 των οποίων ήταν εκτός Αυστρίας), ενώ η Petrom είχε 750 πρατήρια εκ των οποίων τα 700 στη Ρουμανία.