Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2004 13:58

Την Abbey National συμφώνησε να εξαγοράσει η Santander Central Hispano

Η Santander Central Hispano SA, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, συμφώνησε να εξαγοράσει τη βρετανική Abbey National Plc. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αντίτιμο της εξαγοράς ανέρχεται στα 8,2 εκατ. στερλίνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Santander προσφέρει μία μετοχή και επιπλέον 25 πένες σε ρευστό, ανά μία μετοχή της Αbbey. Βάσει της προσφοράς, η μετοχή της Abbey τιμολογείται στις 553 πένες (τιμή κλεισίματος την περασμένη Παρασκευή). Σήμερα εντωμεταξύ, οι μετοχές της υποχωρούν 4,8% στα 552 σεντς.

Με την εξαγορά της Abbey National η Santander θα αποκτήσει 741 υποκαταστήματα και 18 εκατ. πελάτες στη μεγαλύτερη αγορά καταναλωτικής πίστης στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Santander, Εμίλιο Μποτίν, επιθυμεί την επέκταση της τράπεζας σε νέες αγορές προκειμένου να διατηρήσει το ρυθμό αύξησης των κερδών και να εκπληρώσει την πρόβλεψη για αύξηση της κερδοφορίας κατά 15% φέτος.

Επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία εξαγοράς αναμένεται σε λίγες ώρες.

Τα διοικητικά συμβούλια της Santander και της Abbey σε χωριστές συνεδριάσεις συζήτησαν σήμερα την προσφορά της ισπανικής τράπεζας. Η εταιρεία που σχηματιστεί μετά την εξαγορά θα εξοικονομήσει περίπου 300 εκατομμύρια στερλίνες το χρόνο σε κόστος, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον 85 εκατ. στερλίνες σε ετήσια έσοδα.

Η εξαγορά της Abbey θα είναι η μεγαλύτερη διευρωπαϊκή συγχώνευση τραπεζών από τότε που η HSBC Holdings ολοκλήρωσε την εξαγορά της γαλλικής Credit Commercial τον Οκτώβριο του 2000. Θα αποτελέσει επίσης τη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2003, όταν η γαλλική Credit Agricole αγόρασε την Credit Lyonnais καταβάλλοντας 16,6 δισ. ευρώ.