Μετά τις συνεχείς κατακτήσεις των ιστορικών υψηλών, οι δείκτες στη Wall Street έκλεισαν σήμερα με απώλειες, με τους επενδυτές να προβληματίζονται μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως ακριβώς συνέβη και στις ευρωαγορές.
Μετά τις συνεχείς κατακτήσεις των ιστορικών υψηλών, οι δείκτες στη Wall Street έκλεισαν σήμερα με απώλειες, με τους επενδυτές να προβληματίζονται μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως ακριβώς συνέβη και στις ευρωαγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,60% στις 16.843,88 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,14% στις 4.331,93 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,35% στις 1.943,89 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Boeing υποχώρησε 2,4% καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Dow. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών φαίνεται πως χάνει τη στήριξη του Ερικ Καντορ, των Ρεπουμπλικάνων, εξέλιξη που μπορεί να της κοστίσει και τη χρηματοδότηση από την Export-Import Bank. Η Boeing, είχεε δηλώσει στο παρελθόν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα στηρίζειε τις πωλήσεις της, οι οποίες το 2014 θα φτάσουν τα 10 δισ. δολάρια.
Απώλειες 1,8% και για την Bank of America η οποία πιθανότατα θα κληθεί πληρώσει τουλάχιστον 17 δισ. δολάρια, προκειμένου να διευθετήσει αστικές αγωγές εναντίον της από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Πολιτείες των ΗΠΑ που αφορούν τους χειρισμούς της με προβληματικά στεγαστικά δάνεια.
Στον αντίποδα, η H&R Block βρέθηκε στο +4%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 909,9 εκατ. δολ. για το δ΄ τρίμηνο χρήσης από 644,3 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Επίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται ότι έχει η Delta, η οποία υποχωρεί κατά 2,1%, στον απόηχο της πτώσης της Lufthansa.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 130 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού για το Μάιο, μειωμένο κατά 6% έναντι τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Οι δαπάνες της κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 2% και στα 330 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% και στα 200 δισ. δολάρια. Παράλληλα, για το δημοσιονομικό έτος 2013 – 2014, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 436 δισ. δολάρια, ήτοι 30% χαμηλότερο από την αντίστοιχο περίοδο του προηγούμενου έτους.
Επίσης, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, υποστηρίζοντας πως μια σειρά γεγονότων - από την ουκρανική κρίση μέχρι τον ασυνήθιστα κρύο χειμώνα στις ΗΠΑ - έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,8% το 2014, έναντι 3,2% που ανέμενε προηγουμένως. Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι η δραστηριότητα έχει αρχίσει να ισχυροποιείται.
Στην εξαμηνιαία έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως η ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας έχει επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη διεθνώς.
Εξάλλου, ο οργανισμός υποβάθμισε και τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ, όπου αναμένει ανάπτυξη 2,1% έναντι 2,8% προηγουμένως. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά σε διάστημα τριετίας, αλλά δείχνει ήδη να ανακάμπτει.
Η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» επιτάχυνση της ανάπτυξης αργότερα φέτος, καθώς οι πλουσιότερες οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Διατήρησε, μάλιστα, αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια στο 3,4% και 3,5%, αντίστοιχα.