Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 18:47

Γ. Προβόπουλος: Δεν νιώθω πικρία, αισθάνομαι υπερήφανος

«Δεν νιώθω πικρία για την απομάκρυνσή μου από την Τράπεζα της Ελλάδος, αισθάνομαι υπερήφανος γιατί οδηγήσαμε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι ... κρατήσαμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όρθιο και κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ» δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

«Δεν νιώθω πικρία για την απομάκρυνσή μου από την Τράπεζα της Ελλάδος, αισθάνομαι υπερήφανος γιατί οδηγήσαμε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι ... κρατήσαμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όρθιο και κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ» δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της ΤτΕ - Το χρονικό της μεγάλης Κρίσης 2008 - 2013», είπε πως πλέον είναι απελευθερωμένος, προσθέτοντας πως «έγινε μια πολύ καλή δουλειά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια,  "πρωτοφανής", όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Το έργο που έγινε ήταν τιτάνιο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως σημαντικό ρόλο έπαιξε το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ είπε ακόμη πως πέρασε πολλά άγρυπνα βράδια που δεν ήξερε τι θα ξημερώσει «και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσαμε».

Σε ό,τι αφορά τον διάδοχό του, χαρακτήρισε την επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ ό,τι καλύτερο.

Όπως ανέφερε, εκτός από τις γνώσεις των μακροοικονομικών, έχει ασχοληθεί με την πολιτική διαχείριση των πραγμάτων, γνωρίζει τα τραπεζικά.

«Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ δεν εισακούστηκαν»

Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου, ο κ. Προβόπουλος αφού επισημανε πως τα αίτια της κρίσης προϋπήρχαν, και αναδείχθηκαν με οξύτητα το 2001, σημείωσε πως το πολιτικό σύστημα, μετά την ένταξη στο ευρώ, δίσταζε να αναλάβει αποφασιστικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. 

Σημείωσε μάλιστα πως «οι στρεβλώσεις στο οικονομικό πρότυπο που ακολουθούσε η χώρα είχαν επισημανθεί επανειλημμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προειδοποιήσεις όμως δεν εισακούονταν».  

Ειδικότερα για το 2008 είπε πως από τα τέλη του έτους ήταν ήδη φανερό ότι έπρεπε να εφαρμοστεί ένα πολυετές πρόγραμμα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, τον έλεγχο της δυναμικής του χρέους και την πραγματοποίηση εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Τόνισε όμως πως οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν ήταν άτολμες.