Οι ρωσικές δικαστικές αρχές ζήτησαν από τη Yukos να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου, κίνηση που αναμένεται να επιταχύνει την κατάρρευση της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας και να προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς.
Ο πετρελαϊκός όμιλος παράγει 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και εξάγει το 75%. Οι πελάτες του έχουν ήδη πληρώσει για παράδοση τον Αύγουστο και μία διακοπή της παραγωγής θα έθετε τη Yukos σε αδυναμία της υπεσχημένης παράδοσης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε κάθε σχόλιο, αλλά ο υπουργός νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει ότι το πάγωμα των λογαριασμών της εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/07/22/935484.htm δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.
Οι δικαστικοί κλητήρες, στο πλαίσιο αναζήτησης του ποσού που χρωστάει η Yukos στην εφορία, ανακοίνωσαν ότι κάνουν αποτίμηση της Iouganskneftegaz -η οποία παράγει τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής του ομίλου- προκειμένου να την πουλήσουν, αποστερώντας έτσι τη Yukos από τον κεντρικό πυρήνα της.
Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι την ηγεσία της μοναδικής μεγάλης πετρελαϊκής που ελέγχεται από το κράτος, της Rosneft, ανέλαβε ο Ιγκόρ Σετσίν, στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, εξέλιξη που φούντωσε τη φημολογία ότι προετοιμάζεται το έδαφος για να περάσει η Yukos στα χέρια της Rosneft.
Ο Σετσίν είχε δουλέψει μαζί με τον Πούτιν στις μυστικές υπηρεσίες και θεωρείται όμως από τους εμπνευστές των δικαστικών διώξεων που υφίσταται η Yukos και ο κύριος ιδιοκτήτης της Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.
Οι θυγατρικές του ομίλου της Yukos, Iouganskneftegaz, Samaraneftegaz και Tomskneft «πήραν εντολή από τους δικαστικούς κλητήρες να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα που θα έθιγε τα περιουσιακά στοιχεία τους», γράφει η Yukos σε επιστολή της προς προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Εις το εξής, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να σταματήσουν την άντληση και την παράδοση του πετρελαίου», συνεχίζει η επιστολή, με την οποία η Yukos ζητάει από το υπουργείο να επανεξετάσει την απαγόρευση.
Οι εξελίξεις οδήγησαν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε νέα άνοδο. Στα 42,78 δολάρια ήταν υπό διαπραγμάτευση το αργό αμερικανικού τύπου στις 18.38 ώρα Ελλάδας, ενισχυμένο σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο κατά 94 σεντς ή 2,25%.