Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 10:14

Market Beat: Την έκπληξη περίμεναν από την ΕΚΤ αλλά το ΔΝΤ την προκάλεσε για την Ελλάδα

Οι traders έδωσαν στο ΣΜΕ Ιουνίου τιμή εκκαθάρισης στις 403,25 μονάδες με τον υποκείμενο να κλείνει στις 402,86 και αυτό είναι δείγμα της αισιόδοξης οπτικής τους για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη. Ωστόσο η μείωση των υψηλών ημέρας κατά δυο μονάδες από τη Δευτέρα ως χθες υπογραμμίζει την εκτόνωση της ισχύος της τρέχουσας ανοδικής ορμής. Υπάρχει ωστόσο ένα κλίμα επιφύλαξης για το αν θα είναι έκπληξη και προς ποια κατεύθυνση πιθανά θα είναι αυτή όταν θα ανακοινώσει ο Ντράγκι τα μέτρα για την νομισματική χαλάρωση που χρειάζεται η οικονομία της ευρωζώνης. Σημαντικός μπορεί επίσης να είναι ο αντίκτυπος από την αναβολή της δημοσίευσης της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Είναι πρωινή είδηση που δεν ήταν αναμενόμενη αφού οι αναλυτές γνώριζαν ότι θα την έχουν στα χέρια τους σήμερα.

Οι traders έδωσαν στο ΣΜΕ Ιουνίου τιμή εκκαθάρισης στις 403,25 μονάδες με τον υποκείμενο να κλείνει στις 402,86 και αυτό είναι δείγμα της αισιόδοξης οπτικής τους για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη. Ωστόσο η μείωση των υψηλών ημέρας κατά δυο μονάδες από τη Δευτέρα ως χθες υπογραμμίζει την εκτόνωση της ισχύος της τρέχουσας ανοδικής ορμής. Υπάρχει ωστόσο ένα κλίμα επιφύλαξης για το αν θα είναι έκπληξη και προς ποια κατεύθυνση πιθανά θα είναι αυτή όταν θα ανακοινώσει ο Ντράγκι τα μέτρα για την νομισματική χαλάρωση που χρειάζεται η οικονομία της ευρωζώνης. Σημαντικός μπορεί επίσης να είναι ο αντίκτυπος από την αναβολή της δημοσίευσης της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Είναι πρωινή είδηση που δεν ήταν αναμενόμενη αφού οι αναλυτές γνώριζαν ότι θα την έχουν στα χέρια τους σήμερα.

Η εντύπωση που άφησε η χθεσινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικά θετική. Γιατί η εκδήλωση σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος επέτρεψε στους πωλητές να ζητούν όλο και ψηλότερο τίμημα για να δώσουν μετοχές τις δυο τελευταίες ώρες. Χωρίς να διαπιστώσουμε κορεσμό του αγοραστικού ενδιαφέροντος για πάνω από πέντε δεικτοβαρή blue chip.  Παράλληλα το πλήθος των ανοδικών μετοχών αυξήθηκε πολύ σε σχέση με το μέσο όρο της τρέχουσας εβδομάδας αλλά συνέχισε την πτώση του ο τζίρος.

Η γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος μαζί με την ανοδική δυναμική της μετοχής της ΕΤΕ αλλά και των ΟΤΕ ΔΕΗ αποτελούν καλές πληροφορίες για την δυναμική των τιμών σήμερα. Είναι η ώρα του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ αλλά η στήλη φρόντισε αυτά να τα περιγράψει από χθες και σήμερα αξίζει να αναφέρουμε από τα διεθνή την ανάκαμψη των δεικτών της Wall Street στο τέλος των συναλλαγών και την εγγραφή νέου υψηλού βίου για δέκατη έκτη φορά στο τρέχον έτος για τον δείκτη αναφοράς S&P500.  

Οι εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης της προσφοράς που ακολούθησε την πρόσφατη ανοδική αντίδραση. Παρά την θετική εικόνα που συνθέτουν τα παραπάνω υπάρχουν και κάποια στοιχεία που αποτυπώνουν τη δυσκολία να υπάρξει συνέχεια στην άνοδο χωρίς τη βοήθεια του Ντράγκι. Αφού από το εσωτερικό, το κλείσιμο της Βουλής και η ανάθεση του νομοθετικού έργου στα θερινά της τμήματα, οι ειδήσεις που αφορούν στην οικονομία και την πολιτική λιγοστεύουν. Το σημαντικότερο είναι ότι η άνοδος των δύο προηγούμενων εβδομάδων έγινε με υψηλούς τζίρους και καθιστά δύσκολη την συνέχεια όταν οι όγκοι διαρκώς μειώνονται. Για τη στήλη ωστόσο το πλέον αρνητικό είναι το φαινόμενο τα μέγιστα ημέρας στις τρεις συνεδριάσεις της βδομάδας βαίνουν μειούμενα σταθερά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη έκαναν χθες τους διεθνείς επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια των αμερικανικών μετοχών, βοηθώντας τη Wall Street να ξεπεράσει τις πιέσεις που δέχτηκε, λόγων αρνητικών οικονομικών στοιχείων, και να κλείσει με κέρδη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 16.737,53 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,42% στις 4.251,64 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,19% στις 1.927,88 μονάδες, καταρρίπτοντας για 16η φορά από την αρχή του έτους το ιστορικό του ρεκόρ.

Στο ταμπλό, η First Solar ενισχύθηκε κατά 3,9%, καθώς φημολογείται ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλλει ειδικό φόρο στις δραστηριότητες των κινεζικών εταιρειών στον κλάδο. Άλμα 18% σημείωσε η Protective Life, για την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον εξαγοράς η ιαπωνική Dai-ichi, έναντι του ποσού των 5,7 δισ. δολαρίων. Κέρδη και για τον τεχνολογικό κλάδο με την Apple να κερδίζει 1,1% και την Twitter να κλείνει στον +1%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περί τις 179 χιλ. θέσεις εργασίας προστέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλύσεις της Automatic Data Proccessing. Ο αριθμός των θέσεων που προστέθηκαν είναι σαφώς χαμηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό του Απριλίου (215 χιλ.) και από τον αριθμό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι (210 χιλ.), ωστόσο παρουσιάζεται αυξημένος από τον Μάϊο του 2013 (163 χιλ.) και δεν ξεφεύγει πολύ από τον μέσο όρο των τελευταίων δώδεκα μηνών.
 
Επίσης, έγινε γνωστό ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, το χειρότερο ποσοστό σε έξι χρόνια. Η πτώση αποδίδεται στον δριμύτερο χειμώνα, που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αν και εκτιμάται ότι στο δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει τουλάχιστον μερική, αν όχι ολική αναστροφή.
 
Η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησε κατά 1,1% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014, αντί αύξησης 0,3% που αρχικά είχε αναφερθεί. Το ημερομίσθιο των Αμερικανών εργαζομένων αυξήθηκε κατά 2,3% ή κατά 0,4% προσαρμοσμένο σε σχέση με τον πληθωρισμό.
 
Τέλος, σε υψηλό δύο ετών διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καταγράφοντας αύξηση 6,9%, εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών αγαθών, όπως αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 47,2 δισ. δολάρια τον Απρίλιο έναντι των 44,2 δισ. δολ. τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2%.

Ευρώπη

Δεύτερη ημέρα νευρικότητας για τις ευρωπαϊκές αγορέςευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. 
 
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,26% κατέγραψε απώλειες 0,06% στις 6.819 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,24% κέρδισε 0,07% στις 9.927 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,06%σημείωσε πτώση 0,04% στις 4.501 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,1% στις 343,32 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 12 σημείωσαν σήμερα πτώση. 
 
Στο ταμπλό, η Volkswagen υποχώρησε κατά 1,7%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά την πώληση 2 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές της, ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Scania. Απώλειες 3,8% για την Repsol, μετά την ανακοίνωση ότι η Petroleos Mexicanos πούλησε το 7,9% της ισπανικής πετρελαϊκής έναντι 20,10 ευρώ ανά μετοχή. Η Pemex, όπως είναι γνωστή η πετρελαϊκή του Μεξικό, καρπώθηκε 2,9 δισ. δολάρια από την πώληση, έχοντας ως συμβούλους την Citigroup και την Deutsche Bank. 
 
Στον αντίποδα, η Dufry ενισχύθηκε κατά 7,2%, καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά της Nuance Group έναντι 1,72 δισ. δολαρίων, η οποία διαχειρίζεται περίπου 360 καταστήματα, ενώ οι πωλήσεις της πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ελβετικά φράγκα.
 
Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να παρέμβει για να στηρίξει την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Άλλωστε, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο του 2014,  διαμορφώθηκε 0,2%, από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση τηςEurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
 
Παράλληλα, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό τριών ετών του Απριλίου (54 μονάδες) διαμορφώθηκε ο  σύνθετος δείκτης PMI Ευρωζώνης τον Μάιο, αφού κατήλθε στις 53,5 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει άνω των 50 μονάδων, για 11ο συνεχόμενο μήνα, που δείχνει ότι ο κλάδος των υπηρεσιών και της μεταποίησης αναπτύσσεται.

ΧΑ

Λαμβάνοντας ώθηση από τις μη τραπεζικές μετοχές, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε στις ανοδικές συνεδριάσεις, αν και οι συναλλαγές χθες, παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με εκείνα που μας συνήθισε το τελευταία 10ήμερο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,33% στις 1.251,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.251,68 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.231,51. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 14,79% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 125,73 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 14,45 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Στο ταμπλό ξεχώρισε η Jumbo με κέρδη 6,06%, ανακάμπτοντας από τις πιέσεις που είχε δεχτεί τις τελευταίες ημέρες. Κέρδη 3,64% για τη Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+3,64% και 3,53% για τη ΜΕΤΚΑ. ΜΕΤΚ+3,53%Πάνω από το 3,2% ήταν και τα κέρδη για ΟΤΕ ΟΤΕ+3,22% και MIG, ενώ ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,48% έκλεισε τελικά με κέρδη 1,48%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη υψηλότερα.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς υποχώρησε 1,63%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,57% έκλεισε στο -0,57% και η Coca Cola έχασε 0,47%. Αυτές οι τρεις μετοχές μαζί με την Βιοχαλκο (-0,60%), τον ΟΛΠ ΟΛΠ-0,88% (-0,88%) και την Motor Oil (-0,60%), ήταν και η εξάδα της πτώσης στον FTSE25.

Ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε έντεκα ανοδικές στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις και βρέθηκε 178,14 μονάδες από τις... 143,89 μον. της 19ης Μαίου 2014 (στο +23,8%). Κινήθηκε σήμερα στο εύρος 175,55 μονάδων (-0,95%) και 178,09 μον. (+0,48%) πραγματοποιώντας τζίρο 87,5 εκατ. ευρώ (62,5%). Ξεχώρισε η ΕΤΕ με άνοδο 2,35%.

Στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τώρα, η αξία των συναλλαγών του στα 2,45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,84 εκατ. τεμάχια. Από τις 20 μετοχές θετικά έκλεισαν οι 13 (μεταξύ 0,20 % και 1,89%), δύο δεν άλλαξαν τιμή και πέντε υποχώρησαν ( από -0,72% έως -1,23%).

Aπό το υπόλοιπο ταμπλό ξεχωριστής μνείας αξίζουν οι τίτλοι των Μαΐλλης με άνοδο 7,52% και συναλλαγές 135.500 τεμάχια στη τιμή του 0,1430 ευρώ (που αποτιμά τον όμιλο στα 46,2 εκατ. ευρώ την στιγμή που έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ), Ιασω με άνοδο 5,93% στο 1,430 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ, Κορρές στο +7,14% με 41.400 τεμάχια και αποτίμηση σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+4,69%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-2,99%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 88 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στην άποψη που εκφράσαμε από τις 21 Μαΐου αναφορικά με την τάση του δείκτη των blue chip περί ανεστραμμένου σχηματισμού κεφαλής ώμων και σαν συνέχεια επιμένουμε στις χθεσινές παρατηρήσεις αφού χθες οι θεσμικοί απλά επανέφεραν τους βασικούς δείκτες εκεί που τους άφησαν τη Δευτέρα.

Σήμερα το πρωί με τις αγορές να περιμένουν την ΕΚΤ, σε καθεστώς ουδέτερο για τις μετοχικές αξίες μετά από μικρή αναταραχή στις αγορές μετοχών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν. Συνεπώς το διεθνές κλίμα λόγω επιφυλάξεων και δυσάρεστων μικτών στοιχείων από την ευρωζώνη την Κίνα και τις ΗΠΑ, είναι ελαφρά αρνητικό. Η αγορά λοιπόν δεν θα αλλάξει απότομα σελίδα αλλά εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει τη διόρθωση με πρώτο επίπεδο στήριξης εκείνο που ορίζεται από τη συνεδρίαση της 7/5 όταν ο 25άρης αφού έγραψε χαμηλό μέρας τις 388,69 μονάδες αντέδρασε ανοδικά μετά από πτώση -1,36% την προηγούμενη μέρα. Επίσης τον ίδιο ρόλο έπαιξαν στις 30/4 τα χαμηλά ημέρας που ήταν στις 387,95 μονάδες ενώ το κλείσιμο αντιστοιχούσε σε άνοδο +2,65% στις 396,62 μονάδες. Τέλος αυτά τα επίπεδα ήταν το χαμηλό ημέρας 387,81 στις 28/5 ενώ το κλείσιμο αντιστοιχούσε σε άνοδο +1,20% στις 393,06 μονάδες. Πιο πρόσφατα μετά από πτωτική συνεδρίαση στις 29 Μαΐου στις 30 το χαμηλό ημέρας ήταν οι 390,55 μονάδες και το κλείσιμο έγινε στις 395,98 με άνοδο 1,65%.

Άρα είναι πολλές και σχετικά ξένες μεταξύ τους οι συνεδριάσεις σε βάθος λίγων εβδομάδων που τα επίπεδα από τις 387,5 ως τις 390,5 μονάδες έχουν λειτουργήσει σαν ασθενείς στηρίξεις και θεωρούμε πιθανή την προσέγγισή τους πριν ξεκινήσει μια σειρά ανοδικών κλεισιμάτων. Άλλωστε ο δείκτης μπορεί να βρει ακόμα πιο ισχυρή στήριξη στα επίπεδα γύρω από τις 380 μονάδες όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι συνεδριάσεις στις 16/4 και στις 29 του ίδιου μήνα. Και στις δύο περιπτώσεις μετά από πτώση μεγάλη στην περασμένη συνεδρία σημειώθηκαν τα χαμηλά ημέρας στις 380,86 και στις 383,15 αντίστοιχα και ακολούθησε rebound με υπολογίσιμες διαστάσεις.

Οι επενδυτές στα options χθες απλώθηκαν από τις 340 ως τις 430 μονάδες στα calls και από τις 330 ως τις 410 στα puts ο δε τζίρος ήταν χαμηλός αν αφαιρέσουμε την αξία συναλλαγών από το stock repo.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών έδωσαν απρόθυμα έδαφος υποχωρώντας σήμερα, ενώ το ευρώ κινήθηκε πλάγια πάνω στα 1,3600 δολάρια, το νόμισμα είναι «όμηρος» στις μεγάλες προσδοκίες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει τέλος σε μήνες ανάμικτης ατμόσφαιρας αποφασίζοντας πολιτική περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης.

Δεν βοήθησε το κλίμα ο δείκτης ΡΜΙ των HSBC / Markit του τομέα υπηρεσιών της Κίνας που το Μάιο έπεσε στο 50,7 από το 51,4 ​​του Απριλίου, αν και ήταν ακόμα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που υποτίθεται ότι διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα ευρήματα αυτά αντιστρέψανε την τάση που παρατηρήθηκε σε άλλες έρευνες τις τελευταίες ημέρες που έδειχναν ότι η οικονομία στην Κίνα μπορεί να σταθεροποιείται μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς και θέτουν το ζήτημα του κατά πόσον το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να θέσει στέρεα θεμέλια στην ανάπτυξη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας εξάτμισε κέρδη που σημειώθηκαν νωρίς και είναι μόλις ένα κλικ κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, ενώ η αγορά της Νότιας Κορέας έχασε 0,87%.

Οι επενδυτές στη Wall Street ήταν εξίσου διστακτικοί. Γιατί οι οικονομικές προοπτικές δεν ήταν σαφέστερες μετά από μια μικτή δέσμη των δεδομένων από τις ΗΠΑ που είχε απογοητευτικά αποτελέσματα για το εμπορικό έλλειμμα και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά καλύτερα νέα για τον τομέα των υπηρεσιών.  

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Θεόδωρος Κρίντας της Attica Wealth Management

Σε διαδικασία απορρόφησης της προσφοράς που ακολούθησε την πρόσφατη ανοδική αντίδραση, βρίσκεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Για μία ακόμη φορά, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, ακόμα και στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε επιμέρους blue chips που είτε, θεωρητικά, "έχουν μείνει πίσω", είτε πιέστηκαν σημαντικά στην διόρθωση που σημειώθηκε και λόγω του rebalancing.

Στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων, μπορεί να καταχωρηθεί η διατήρηση του Δείκτη κοντά στους απλούς ΚΜΟ των 50 και 100 ημερών (1232 και 1251 μονάδες), κάτι το οποίο σηματοδοτεί την δυνατότητα της Αγοράς να επεκτείνει την εν εξελίξει πλαγιοανοδική αντίδραση.

Από την άλλη, στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ο ιδιαίτερα υψηλός τζίρος που συνόδευσε τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις και "ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων" για την συνέχεια. Αρκετοί αγοραστές και βραχυπρόθεσμοι παίκτες πήραν θέσεις στο Χ.Α. κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο επενδυτικός ορίζοντας με τον οποίο θα κινηθούν.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Όλων  τα μάτια είναι εστραμμένα στην ΕΚΤ

Οικονομολόγοι μας περιμένουν από την ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική κατά τη συνεδρίασή του ΔΣ αργότερα σήμερα αποφασίζοντας τη μείωση των επιτοκίων ( το επιτόκιο αναχρηματοδότησης από 0,25 % σε 0,10 % και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από 0 % έως -0.10 % ) και θα ανακοινώσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ανακούφιση των πιστωτικών περιορισμών των τραπεζών. Πρόσφατα στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει τις επικρατούσες αποπληθωριστικές πιέσεις, αν και μια μέτρια ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δε πρόδρομοι δείκτες , όπως οι έρευνες για τους δείκτες PMI, δεν υποδεικνύουν επιτάχυνση σε ορατό ορίζοντα.

Βλέπουμε περισσότερες δυνατότητες για μια μεγαλύτερη μετακίνηση προς τα κάτω στο ευρώ και ένα ράλι στις μετοχές. Η αποδυνάμωση της δυναμικής της ανάπτυξης στην Ευρώπη έχει σημαντικές συνέπειες για το διαπεριφερειακό ράλι αξιών  στην ευρωζώνη.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ, διαπιστώσαμε τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας που ενισχύουν θέση μας για συνέχιση της ανάκαμψης, ενώ η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συντελεί στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την επιβράδυνση της ύφεσης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2014, επιβεβαιώνει η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat για την πορεία του ΑΕΠ στις χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προκύπτει πως, σε ετήσια βάση, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 1,4%. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% και στην Ε.Ε. κατά 0,3%.

Χωρίς καμία επίσημη εξήγηση μέχρι στιγμής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δόθηκε χθες το βράδυ η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, η έκθεση θα δινόταν γύρω στις 6 χθες το απόγευμα (01:00 ώρα Ελλάδας), αλλά θα δημοσιοποιείτο στις 12 το μεσημέρι (στις 19:00 σήμερα ώρα Ελλάδας). Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί και ενημέρωση δημοσιογράφων από τον κ. Τόμσεν γύρω από την έκθεσή του, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει αναβληθεί. Απαντήσεις επί του θέματος αναμένεται να δώσει σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου. Την περασμένη Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συζήτησε την έκθεση Τόμσεν και αποφάσισε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Στο 13,58% και 20,224% διαμορφώνονταν στις 30 Μαΐου τα ποσοστά των Fairfax Financial Holdings και Capital Group Companies, αντίστοιχα, στη Eurobank, εξαιρουμένων των κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πιο αναλυτικά, η Eurobank ανακοίνωσε πως, με βάση τη σχετική ενημέρωση που έλαβε από την εταιρεία «Fairfax Financial Holdings Limited», η Fairfax στις 30 Μαΐου 2014 κατέχει έμμεσα, μέσω ελεγχόμενων θυγατρικών της, 1.290.322.580 κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχές της Eurobank, ήτοι 13,58% επί του συνολικού αριθμού των κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών της τράπεζας, εξαιρουμένων των κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ηΤακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίδειξη στο πεδίο του συστήματος ενδοεπικοινωνίας WiSPR, η οποία φιλοξενήθηκε από το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και έλαβε χώρα στην περιοχή Υποστήριξης Μεταφορών και Επίδειξης (TDSA) στη βάση των Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, πραγματοποίησε η Intracom Defense Electronics (IDE). Όπως σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λειτουργικότητα του συστήματος WiSPR σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, εστιάζοντας την προσοχή τους στην άριστη απόδοση της δυναμικής μείωσης του θορύβου του συστήματος.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την ανάγκη να στηριχθούν και άλλο από την Ε.Ε. τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που βγαίνουν από την κρίση τόνισε την Τετάρτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, έπειτα από μια σύνοδο κορυφής Πορτογαλίας-Ισπανίας που πραγματοποιήθηκε στον πορτογαλικό βορρά.

«Η Ε.Ε. και οι θεσμοί της μπορούν και θα πρέπει να ενεργήσουν περαιτέρω, καλύτερα και πιο γρήγορα», σημείωσε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών προκειμένου να τις βοηθήσει να βγουν πιο δυνατές από αυτήν την σοβαρή κρίση με πιο στέρεες βάσεις, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να διασφαλίσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη και να ευνοήσουν την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διορία έως τις 10 Ιουνίου προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της «προσέφερε» ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκησή του. Αρχικά η προθεσμία της Gazprom έληγε στις 9 Ιουνίου, αλλά επειδή η συγκεκριμένη ημέρα είναι αργία αποφάσισε να προσφέρει και μία ακόμη ημέρα παράταση.

Άλμα 6,9% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι εισαγωγές αγαθών, όπως αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έφτασαν σε επίπεδα - ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 47,2 δισ. δολάρια τον Απρίλιο από 44,2 δισ. δολάρια τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωσή του στα 41 δισ. δολάρια, κατά μέσο όρο.

Είναι η ώρα του Μάριο Ντράγκι, παρατηρεί στο χθεσινό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφερόμενη στις προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αποτροπή ενδεχομένων ολέθριων συνεπειών του αποπληθωρισμού, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. «Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα μειωθούν οι τιμές και ότι όλα θα γίνουν αύριο φθηνότερα, θα αναβάλουν τις αγορές και τις επενδύσεις τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε σοβαρά την ούτως ή άλλως αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία. Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πτώση. Στην Ισπανία και την Ελλάδα ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος. Η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της απασχόλησης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ