Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 19:49

Δεύτερη ημέρα νευρικότητας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δεύτερη ημέρα νευρικότητας για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις.

Δεύτερη ημέρα νευρικότητας για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. 
 
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,06% στις 6.819 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,07% στις 9.927 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,04% στις 4.501 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,1% στις 343,32 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 12 σημείωσαν σήμερα πτώση. 
 
Στο ταμπλό, η Volkswagen υποχώρησε κατά 1,7%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά την πώληση 2 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές της, ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Scania. 
 
Απώλειες 3,8% για την Repsol, μετά την ανακοίνωση ότι η Petroleos Mexicanos πούλησε το 7,9% της ισπανικής πετρελαϊκής έναντι 20,10 ευρώ ανά μετοχή. Η Pemex, όπως είναι γνωστή η πετρελαϊκή του Μεξικό, καρπώθηκε 2,9 δισ. δολάρια από την πώληση, έχοντας ως συμβούλους την Citigroup και την Deutsche Bank. 
 
Στον αντίποδα, η Dufry ενισχύθηκε κατά 7,2%, καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά της Nuance Group έναντι 1,72 δισ. δολαρίων, η οποία διαχειρίζεται περίπου 360 καταστήματα, ενώ οι πωλήσεις της πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ελβετικά φράγκα.
 
Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να παρέμβει για να στηρίξει την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Άλλωστε, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α΄τρίμηνο του 2014,  διαμορφώθηκε 0,2%, από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
 
Παράλληλα, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό τριών ετών του Απριλίου (54 μονάδες) διαμορφώθηκε ο  σύνθετος δείκτης PMI Ευρωζώνης τον Μάιο, αφού κατήλθε στις 53,5 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει άνω των 50 μονάδων, για 11ο συνεχόμενο μήνα, που δείχνει ότι ο κλάδος των υπηρεσιών και της μεταποίησης αναπτύσσεται.