Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 19:46

Eurobank - ΣΕΒ: Tρίτος πανελλήνιος διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας

Την έναρξη του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» ανακοίνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν πριν από τέσσερα χρόνια. Με στόχο την ενθάρρυνση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, ο διαγωνισμός επιβραβεύει καινοτόμες ιδέες, υπηρεσίες και προϊόντα.

Την έναρξη του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» ανακοίνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Με στόχο την ενθάρρυνση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, ο διαγωνισμός επιβραβεύει καινοτόμες ιδέες, υπηρεσίες και προϊόντα, ανοίγοντας δρόμους για την εμπορική τους αξιοποίηση.

Συμμετοχές

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν: ερευνητικές ομάδες, μεμονωμένοι ερευνητές - οι εκπρόσωποι των ομάδων και οι μεμονωμένοι ερευνητές πρέπει να έχουν συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα ή πανεπιστήμια στην Ελλάδα-, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παραγωγικά ή/και ερευνητικά στην Ελλάδα, καθώς και ιδρύματα της ημεδαπής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 17:00.

Βραβεία

Τα βραβεία του Διαγωνισμού θα απονεμηθούν για κάθε πεδίο χωριστά και είναι δύο ανά πεδίο. Ειδικότερα:

Πρώτο (Α΄) και Δεύτερο (Β΄) βραβείο για την Εφαρμοσμένη Έρευνα & Πρώτο (Α΄) και Δεύτερο (Β΄) βραβείο για τη Καινοτομία, δηλαδή θα απονεμηθούν συνολικά τέσσερα βραβεία. Τα βραβεία του Διαγωνισμού ανά πεδίο είναι χρηματικά, ύψους 15.000 ευρώ το κάθε Α΄ βραβείο και 8.000 ευρώ το κάθε Β΄ βραβείο, και συνοδεύονται από τιμητική πλακέτα.

Επιστημονικό Συμβούλιο

Τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων στον 3ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» θα συντονίσει και θα εποπτεύσει Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους ακόλουθους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες:

  • Φωκίωνα Δεληγιάννη, Διευθυντή Τομέα Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, Συντονιστή του Επιστημονικού Συμβουλίου
  • Κωνσταντίνο Βαγενά, Καθηγητή Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Ευάγγελο Διαλυνά, Καθηγητή Σχολής Ηλεκτρολόγων, Ε.Μ.Π..
  • Γεώργιο Δουκίδη, Καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α..
  • Δημήτρη Θάνο, Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών, Επιστημονικό Συμβούλιο Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.
  • Μανόλη Κακαρά, Καθηγητή Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.
  • Γιάννη Καλογήρου, Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής και Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Ε.Μ.Π.
  • Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΚΕΤΑ.
  • Σπυρίδωνα Λιούκα, Καθηγητή Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.
  • Νικόλαο Μελανίτη, Καθηγητή Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Συνεργάτη Ι.Τ.Ε. / ΠΡΑΞΗ.
  • Γιώργο Ναθαναήλ, Συντονιστή Τομέα Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, ΣΕΒ.
  • Νικόλαο Τραυλό, Κάτοχο της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στη Χρηματοοικονομική «Καίτη Κυριακοπούλου», Πρύτανη ALBA Graduate Business School, American College of Greece.

Οι όροι συμμετοχής και το κείμενο της προκήρυξης είναι διαθέσιμοι στον ιστότοπο του διαγωνισμού www.kainotomeis.gr

Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού το site του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» θα ενημερώνει για την εξέλιξη, τα χρονοδιαγράμματα και γενικά θα παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από τον προναφερθέντα ιστότοπο.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα των ευκαιριών για την επιχειρηματικότητα, οι δημιουργικοί της άνθρωποι μπορούν να έχουν λαμπρό μέλλον και οι νέοι της ευκαιρίες».

«Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να αναδείξει και να κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις που κρύβει μέσα της η ελληνική κοινωνία και οι οποίες με την κατάλληλη ενθάρρυνση και υποστήριξη μπορούν να κάνουν ορατή και βιώσιμη την Ελλάδα που αναπτύσσεται, παράγει και ευημερεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου μεταξύ άλλων ανέφερε πως για τη Eurobank, «η στήριξη της καινοτομίας δεν αποτελεί καινοτομία, είναι πια παράδοση».

Αναφορικά με την αξία της πρωτοβουλίας ο κ. Μεγάλου σημείωσε: «Η σταθερή στήριξη του Διαγωνισμού πιστεύω πως δίνει το σωστό μήνυμα και προς τους συμμετέχοντες, ότι δηλαδή είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της δημιουργικής Ελλάδας, της δυναμικής επιστημονικής κοινότητας, των τολμηρών νέων επιχειρηματιών, με διαφάνεια και χωρίς ταλαντεύσεις. Θα είμαστε δίπλα τους με αίσθημα ευθύνης γιατί αυτοί αποτελούν την προοπτική της ανάπτυξης, την προοπτική της χώρας και μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα, κρατώντας στην Ελλάδα τα λαμπρά μυαλά της, περιορίζοντας αρχικά και τελικά αποτρέποντας το μεγαλύτερο κίνδυνο της κρίσης, το brain drain. Αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί βλέπουμε κι άλλους να προσχωρούν σε αυτή την αντίληψη και να βαδίζουν στον ίδιο δρόμο. Δεν είναι θέμα πρωτιάς, αλλά εκπλήρωσης του στόχου να δημιουργηθεί ένα ρεύμα στη χώρα πάνω στις αξίες που εκφράζει αυτός ο Διαγωνισμός. Στα χρόνια από το 2010 έως το 2014 προκηρύχθηκαν κι άλλοι διαγωνισμοί με ανάλογη στόχευση και παρεμφερές περιεχόμενο: καλωσορίζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία και ελπίζουμε να πολλαπλασιαστούν όσο γίνεται. Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας έχει σχέση με τους συμμετέχοντες στους προηγούμενους διαγωνισμούς. Ήδη αρκετοί έχουν κάνει όλη, ή μεγάλο μέρος, της δύσκολης διαδρομής από το εργαστήριο στην αγορά, από την ιδέα στο τελικό προϊόν».