Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2004 10:42

Πάνω από τα 44 δολάρια η τιμή του αργού

ΞΕΠΕΡΑΣΕ το επίπεδο των 44 δολαρίων ανά βαρέλι η τιμή του αμερικανικού αργού, ενώ η τιμή του μπρεντ αναρριχήθηκε πάνω από τα 40 δολάρια.

Η περαιτέρω άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στις δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν διαθέτει επιπλέον ποσότητες πετρελαίου για να προμηθεύσει άμεσα την παγκόσμια αγορά με σκοπό την αποκλιμάκωση των τιμών στις διεθνείς αγορές.

«Τι μπορεί να κάνει ο ΟΠΕΚ, εάν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών; Οι τιμές έχουν “τρελαθεί”», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τζακάρτα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γιουσαντούρο.

«Ο υπουργός Ναΐμι έχει πει ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της αλλά δεν μπορούν να το κάνουν άμεσα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ αναφερόμενος στον Σαουδάραβα υπουργό Πετρελαίου Αλι αλ Ναϊμι.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 41 σεντς και εκτινάχθηκε στα 44,23 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων στο New York Mercantile Exchange το 1983.

Η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο κατά 21 σεντς φθάνοντας τα 40,18 δολάρια το βαρέλι.