Οι συναλλαγές της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου χαρακτηρίστηκαν από μια συνεχή διάθεση των θεσμικών του ΧΑ να αυξήσουν τη θέση τους σε τραπεζικούς τίτλους και να αποκαταστήσουν τις ζημιές που δημιούργησαν οι πρώτες τρεις καθοδικές εβδομάδες του Μαΐου. Υπήρξε μόνο μια πτωτική ανάσα στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, αλλά οι υπόλοιπες είχαν ανοδικό αποτέλεσμα και σε εβδομαδιαία βάση ΓΔ και 25άρης ενισχύθηκαν πάνω από 4,5% και πέρασαν σε ζώνη όπου εντοπίζονται κάποιες υπολογίσιμες αντιστάσεις για αυτούς.
Οι συναλλαγές της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου χαρακτηρίστηκαν από μια συνεχή διάθεση των θεσμικών του ΧΑ να αυξήσουν τη θέση τους σε τραπεζικούς τίτλους και να αποκαταστήσουν τις ζημιές που δημιούργησαν οι πρώτες τρεις καθοδικές εβδομάδες του Μαΐου. Υπήρξε μόνο μια πτωτική ανάσα στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, αλλά οι υπόλοιπες είχαν ανοδικό αποτέλεσμα και σε εβδομαδιαία βάση ΓΔ και 25άρης ενισχύθηκαν πάνω από 4,5% και πέρασαν σε ζώνη όπου εντοπίζονται κάποιες υπολογίσιμες αντιστάσεις για αυτούς.
Η αγορά μετοχών της Αθήνας εμφάνισε την καλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή, μαζί με την ιταλική, μια περίοδο που οι θεσμικοί στα ομόλογα πιέζουν τις αποδόσεις γενικευμένα. Ωστόσο οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ήταν ανάμεσα στις πρώτες της κατάταξης με βάση τις μονάδες βάσεις που κουρεύτηκαν την τελευταία βδομάδα του Μαΐου. Τα κέρδη του ΧΑ είναι συνήθως συνάρτηση της πτώσης των αποδόσεων των νέων δεκαετών ομολόγων που προέκυψαν μετά το PSI. Πραγματοποιούνται μετά από κινήσεις όπου κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί ως αγοραστές και την περασμένη βδομάδα ο κλάδος που δεν είχε καμία πτωτική συνεδρίαση ήταν οι Τράπεζες. Εκτός αυτών ο ΓΔ και ο 25άρης είχαν τέσσερα ανοδικά κλεισίματα και ένα πτωτικό, την Πέμπτη. Αυτό ίσχυσε και για τους δείκτες των εταιριών στα Βιομηχανικά Προϊόντα και στις Πρώτες Ύλες ενώ ο κλάδος του Εμπορίου είχε την πτωτική του συνεδρίαση την Τρίτη και οι υπόλοιπες τέσσερις ήταν ανοδικές.
Την τρέχουσα εβδομάδα οι θεσμικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν την ανακοίνωση, την Πέμπτη, των μέτρων για την αποδυνάμωση του ευρώ από την ΕΚΤ και την Παρασκευή, θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάιο. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά -1% (σε ετήσια βάση) το 1ο τρίμηνο, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, επέβαλε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα στοιχεία της Παρασκευής 6/6, για την απασχόληση. Παράλληλα με την διεθνή συγκυρία έχουμε και την βελτιωμένη στατιστική εικόνα του ΧΑ που την συνθέτουν οι εικόνες των επιμέρους μετοχών. Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με τις μετοχές που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες ανοδικές εβδομάδες. Δεν είναι η αγορά στη φάση που το momentum οδηγεί αντίθετα αποκαθίστανται ζημιές από πιέσεις.
Οι traders των παραγώγων μετά από πολλές συνεδριάσεις οδήγησαν το ΣΜΕ σε τιμή εκκαθάρισης πάνω από το κλείσιμο του 25άρη προσδοκώντας συνέχεια στην άνοδο. Γιατί δεν υπήρξε διάθεση για ξεφόρτωμα πριν από τις εκλογές για την ευρωβουλή και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η εβδομάδα που πέρασε είχε πάλι μόνο μια καθοδική συνεδρίαση και επέφερε άνοδο 5,01% στον 25άρη με μέγιστο εβδομάδας το μέγιστο της Παρασκευής στις 398,40 μονάδες ενώ το μέγιστο του μήνα ήταν οι 400,79. Αυτή είναι και μια σημαντική οροφή για την τρέχουσα ανοδική κίνηση. Συνεπώς την εβδομάδα που ξεκινά η άνοδος μπορεί να συνεχιστεί αλλά με πιο μεγάλη νευρικότητα. Άλλωστε για να ολοκληρωθεί η κίνηση που θα σχηματίσει τον ανεστραμμένο σχηματισμό ώμων κεφαλής ο 25άρης θα χρειαστεί να καταλήξει κοντά στο μέγιστο του β’ τριμήνου που είναι οι 437,43 μονάδες από τις 2 Απριλίου. Το δε μέγιστο έτους και των τελευταίων 12 μηνών είναι στις 445,52 και σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Η Standards & Poor’s στην εβδομαδιαία της έκθεση, για τις προοπτικές της τρέχουσας και την αποτίμηση της περασμένης βδομάδας, υπογραμμίζει ότι: «Η συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά -1% (σε ετήσια βάση) το 1ο τρίμηνο, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, επέβαλε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα στοιχεία της Παρασκευής 6/6, για την απασχόληση. Η συγκλίνουσα εκτίμηση των οικονομολόγων, για την ανάπτυξη στο 2ο είναι να αυξηθεί σχεδόν +3%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έπεσε κάτω από την ζώνη συναλλαγών ανάμεσα στο 2,5% και 2,8%, σε χαμηλά επίπεδα ως το 2,4%, πριν να καταλήξει την Παρασκευή στο 2,48%, με εβδομαδιαία μεταβολή 6 μονάδες βάσης προς τα κάτω. Οι ανησυχίες για τη ρευστότητα μπορεί να αυξηθούν, εάν η δραστηριότητα της δευτερογενούς αγοράς υποχωρήσει περαιτέρω ή, αν περισσότερες τράπεζες αποφασίσουν έξοδο από τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων. Αλλά, οι επιπτώσεις στην πιστωτική δραστηριότητα πρέπει να είναι περιορισμένης ισχύος. Αρκετές μεγάλες τράπεζες ανέφεραν προσδοκίες πτώσης των εσόδων τους στο δεύτερο τρίμηνο από τις αγορές σταθερού εισοδήματος, αν οι ρυθμοί συναλλαγών παραμείνουν υποτονικοί».
Ο Μάριο Ντράγκι έχοντας δείξει την αποφασιστικότητά του, στο παρελθόν, στην εκπλήρωση των «υποσχέσεών» του στις αγοραίες δυνάμεις, έχει διαμορφώσει πρόσφατα το κλίμα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων. Αυτή τη φορά, με την δήλωση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποδυναμώσει το ευρώ. Το πώς, θα αποκαλύψει σταδιακά. Αλλά την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται η επίσημη αναγγελία της πρώτης δέσμης μέτρων μιας πολιτικής που θα υπηρετεί τη νομισματική χαλάρωση στην ευρωζώνη. Εδώ και βδομάδες ωστόσο, οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα παρέχει περισσότερα νομισματικά μέτρα τόνωσης την Πέμπτη, έκανε τους επενδυτές να πιέζουν χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη. Έτσι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έγιναν ιδιαίτερα ελκυστικές, σε σχέση με τις αποδόσεις που προσφέρονται στην Ευρωζώνη σε συγκρίσιμης αξιοπιστίας ομόλογα. Για αυτό, αρκετοί πούλησαν ευρώ αγοράζοντας δολάρια, που τα τοποθέτησαν στα ομόλογα των ΗΠΑ, ανεβάζοντας την αξία τους και μειώνοντας τις αποδόσεις τους.
Το ευρώ είναι ήδη κάτω από την πρόσφατη κορυφή των 1,39 δολαρίων, στις 7 Μαΐου, φθάνοντας στα επίπεδα των 1,36 δολαρίων.
Ρεκόρ και ανάμικτα μηνύματα
Ο Dow και ο S&P 500 σημείωσαν άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ στο τέλος των συναλλαγών την Παρασκευή, εμφανίζοντας μια αλυσίδα με τέσσερις μήνες στη σειρά με άνοδο, μετά από δέσμη ανάμικτων οικονομικών στοιχείων, που δεν έδωσαν στους επενδυτές αιτίες να κάνουν βιαστικές κινήσεις στα χρηματιστήρια.
Μετά το τέταρτο κλείσιμο σε νεότερο υψηλό βίου στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για τον δείκτη αναφοράς S&P 500 τα κέρδη θα είναι πιο δύσκολο να εμφανιστούν, μέχρι η κατεύθυνση της αγοράς γίνει όλο και πιο σαφής. Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ μειώθηκαν, τον Απρίλιο, για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, αλλά η μείωση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αλλάξει τις προσδοκίες για ανάκαμψη στην ανάπτυξη κατά το τρέχον τρίμηνο. Ένας δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού εμφάνισε το γρηγορότερο ρυθμό ανόδου από το Νοέμβριο του 2012, και η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Μάιο, είχε τον υψηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2013. «Πολύ ανάμικτα τα μηνύματα, που εμποδίζουν τις «αρκούδες» να πάρουν επιθετική στάση και κρατούν τους ταύρους κυρίαρχους των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Είναι πραγματικά σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων η πρόβλεψη της στροφής, από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα». Δήλωσε ο Peter Kenny , διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Clearpool στη Νέα Υόρκη.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 μετά μια πτωτική συνεδρίαση και τέσσερις ανοδικές κέρδισε +1,2% έχοντας επίδοση +4,1% από το τέλος του 2013, ενώ ο Dow ανέβηκε +0,7% και κερδίζει πλέον +0,9% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,6% με επίδοση +2,6% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +0,7% με επίδοση έτους -2,5%. Ο δε Nasdaq100 κέρδισε +1,6%, με άνοδο για το 2014 κατά +4,3%. Η τιμή του χρυσού βούλιαξε κατά 43 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -4,6% και στο τρέχον έτος κερδίζει +4,3%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά έξη μονάδες βάσης στο 2,48% και στο 2014 είναι κάτω κατά 55 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας μειώθηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 7bps στο 3,33% χάνοντας φέτος 64bps.
Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 14bps, στο 3,62% (κάτω 251bps από την αρχή του έτους). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας υποχώρησαν 19 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 2,96% (στο 2014 είναι κάτω 116bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 13bps στο 2,2,85%, και φέτος είναι κάτω 130bps). Των γερμανικών bund έχασαν 5 μονάδες βάσης στο 1,36% (το 2014 έπεσαν 57bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά έκαναν ακριβώς το ίδιο, φθάνοντας στο 1,77 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή δεν άλλαξε από τα 40bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, υποχώρησαν κατά 23bps στο 6,27% (με πτώση στο 2014 215bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου υποχώρησαν 6 μονάδες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,57% και έχουν πέσει 45bps στο 2014.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,2% και η ετήσια επίδοσή του είναι -10,2%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,8% και η απόδοσή του από το τέλος του 2013 είναι +4,1%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε κατά +2,3% (κερδίζει στο 2014 +8,9%). Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε +4,3% (φέτος έχει άνοδο +14%). Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +4,47% και αποδίδει στο 2014, +5,23%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν κατά πλειονότητα καθοδική κίνηση. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έχασε -2,6% (με πτώση πλέον -0,50% το τρέχον έτος), ενώ ο Bolsa του Μεξικού βούτηξε -1,3% (χάνει -2,3% το 2014). Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -1,1% και πέρασε σε αρνητική επίδοση, -0,8%, για φέτος. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έχασε -1,9%, αλλά κερδίζει +14,4%, το 2014. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη κέρδισε +0,2% και το 2014 χάνει -3,6%. Σημ: Οι διαφορές που μπορεί να προκύπτουν από τις τιμές των μεταβολών της περασμένης εβδομάδας οφείλονται στην στρογγυλοποίηση των τιμών μετά το πρώτο δεκαδικό.
ΧΑ
Μετά από καιρό, οι θεσμικοί του ΧΑ και ειδικότερα οι ξένοι θεσμικοί, αποφάσισαν να σχηματίσουν την δεύτερη διαδοχικά ανοδική εβδομάδα για το μέσο όρο και τους δείκτες των κλάδων που φιλοξενούν μετοχές του 25άρη. Σε αυτή, πάλι μόνο μια συνεδρίαση ήταν καθοδική, όπως και στην προηγουμένη της. Θα λέγαμε συνεπώς, ότι στην περίοδο μετά τις 9 Μαΐου, η αγορά κατάφερε στις 10 συνεδριάσεις οι 8 να είναι ανοδικές, και δυο βδομάδες στη σειρά εμφανίζουν υπολογίσιμα κέρδη για τους ΓΔ και 25άρη. Κάτι που είχε να συμβεί από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και την πρώτη του Μαρτίου. Αυτό δεν αναφέρεται για να υποστηρίξουμε την τρέχουσα ορμή, αλλά για να θυμίσουμε από πότε η εικόνα των συναλλαγών άλλαξε προς το χειρότερο.
Η δυνατότητα να κρατήσουν κέρδη και να τα αυξήσουν οι ΓΔ, 25άρης και FTSEM μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένους κλάδους, εκ των οποίων τη σημαντικότερη θέση έχουν οι Τράπεζες. Αυτές, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης σε σύντομο χρονικό διάστημα «επιχείρησης ανακεφαλαιοποίησης», βρέθηκαν με λιγότερη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο και περισσότερες μετοχές. Άλλαξε εξ αυτού η στάθμισή τους στον σχηματισμό της τιμής των δεικτών στους οποίους τις ενέταξαν οι εγχώριοι αρμόδιοι ή εταιρίες σχηματισμού δεικτών όπως η Morgan Stanley. Έτσι προέκυψαν κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων από το περίφημο rebalancing. Αυτές έγιναν εν όψει αλλαγών στον δείκτη FTSE25, αλλά και στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 2/6, ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ εισέρχεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap σύμφωνα με ανακοίνωση της Morgan Stanley, και αποχωρούν τα ΕΛΠΕ, ενώ από την ίδια μέρα οι τίτλοι των ΕΥΡΩΒ και ΒΙΟ εισέρχονται στον FTSE25, στην θέση των ΣΩΛΚ και ΦΡΙΓΟ.
Ένα μέρος της ανόδου αυτής της εβδομάδας, θα μπορούσε να αποδοθεί στην ανακούφιση που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στους ξένους θεσμικούς. Αυτοί, από την εβδομάδα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδειξαν πως κατάλαβαν ότι οι εξελίξεις δεν κυοφορούσαν κινδύνους ανατροπής της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και έδωσαν, προ των κρίσιμων για την Ευρώπη εκλογών, μεγάλα κέρδη στους ΓΔ και 25άρη. Μετά την, με ποσοστά ανά κόμμα, επιβεβαίωση της εκτίμησης τους πως δεν θα μπορούσε κανένα να επιδιώξει στα σοβαρά εκλογές σύντομα, οι κινήσεις τους αυτή τη βδομάδα που σφραγίζει τον Μάιο ήταν στοχευμένες. Θέλησαν με τη δυναμική που επέβαλαν να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά σχετικά επίπεδα και να μαζέψουν την προσφορά μετοχών από τους εγχώριους επενδυτές, που περίμεναν και περιμένουν τη μεγάλη είδηση για να αποφασίσουν να ρισκάρουν τοποθετώντας κεφάλαια. Οι εγχώριοι αισθάνονται ικανοποιημένοι που πούλησαν τις θέσεις τους σε σχετικά καλά επίπεδα τιμών και ενώ συνέβαλλαν στο shell in May, δεν συμμετείχαν το ίδιο ενεργά στην επανάκτηση των μετοχών που διενεργήθηκε αυτές τις δυο εβδομάδες. Τους κράτησε μακριά η ένταση με την οποία μεταδιδόταν οι «μάχες» των κομμάτων και πίστεψαν, ότι μπορούσε να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο. Αυτό προεξόφλησαν οι ξένοι ως τις 19 Μαΐου. Τότε ήταν η καθοδική συνεδρίαση της τέταρτης εβδομάδας του μήνα και ακολούθησαν επτά ανοδικές, η πτωτική της Πέμπτης και η τελευταία ανοδική συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα την Παρασκευή.
Με εκτίναξη της συναλλακτικής δραστηριότητας στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί στο ΧΑ, εξαιτίας της αναγκαστικής αναδιάρθρωσης των θεσμικών χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν τους δείκτες MSCI και της αλλαγής στη σύσταση του 25άρη, αποφάσισαν η εβδομάδα να καταλήξει σε άνοδο +4,47% για τον ΓΔ και +5,01% για τον 25άρη. Αντίθετα πολύ σεμνότερα ήταν τα κέρδη του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στην τελευταία συνεδρίαση ο τζίρος πέρασε πάνω από τα 807 εκατ. ευρώ και με αυτόν, ο μέσος τζίρος για τον Μάιο ξεπέρασε τα 230 εκατ. ευρώ την ημέρα και είναι επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τον Νοέμβριο του 2009. Με τη βοήθεια αυτής της εβδομάδας η ετήσια απόδοση του ΧΑ ξεπέρασε το +5%, ενώ του 25άρη είναι κοντά στο +3%. Το βασικό χαρακτηριστικό σε όλη την εβδομάδα ήταν οι εξαιρετικά μεγάλοι τζίροι για τις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ που και στην τελευταία συνεδρίαση απασχόλησαν μόνες τους πάνω από το 70% της μικτής αξίας συναλλαγών.
Η εβδομάδα όσον αφορά τα blue chip που οι συναλλαγές τους διαφέρουν ριζικά από εκείνες της πλειοψηφίας των μετοχών του ταμπλό, εκτός των τίτλων που συμμετέχουν στους FTSE25 και FTSEM, τα κατατάσσει σε τρεις ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις μετοχές που εμφάνισαν μεταβολή περίπου ίδια με των βασικών δεικτών και αυτές είναι οι : ΑΛΦΑ +4,55%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ+3,11%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+4,80%, ΕΛΠΕ+4,96%, ΙΝΛΟΤ+5,03%, ΜΕΤΚ+5,52%, ΜΙΓ+5,64% και ΠΕΙΡ+5,88%.
Η άλλη ομάδα αποτελείται από τις μετοχές με επίδοση σαφώς καλύτερη των δεικτών και μάλιστα μεγαλύτερη του +7%, δηλαδή οι μετοχές κέρδιζαν πάνω από +1,2% την ημέρα. Και ήταν : ΕΤΕ +14,41%, ΦΦΓΚΡΠ +16,84%, ΟΛΠ +7,83%, ΟΠΑΠ+10,27%, ΣΩΛΚ +7,14%, ΤΕΝΕΡΓ +12,34%, και ΦΡΙΓΟ +13,04%. Τέλος, η ομάδα των πτωτικών για την τελευταία εβδομάδα του μήνα απαρτίζεται από τις ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ, που έχασαν -9,3% την ΕΥΠΡΟ -0,51% και τον ΟΤΕ που έμεινε αμετάβλητος. Ενώ στην ίδια ομάδα εντάσσουμε και όσες εμφάνισαν άνοδο το πολύ εως 2,8% και αυτές ήταν ΔΕΗ +1,48%, ΕΕΕ +0,41%, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ +2, 8%, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ +1,9%.
Τεχνική ανάλυση
Επειδή μετά τις 19 Μαΐου και οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ ξεκίνησαν μια αναδόμηση των κεφαλαιοποιήσεων των blue chip που είχαν πιεστεί ομαδικά από τις 3 Απριλίου και με ιδιαίτερη έμφαση από τις 8 Μαΐου ως και τις 19. Οι βασικοί δείκτες από το rebound που είχε διάρκεια για την ώρα δυο εβδομάδες έχουν πλησιάσει στο υψηλό των τελευταίων 30 ημερών που σημειώθηκε στις 2 Μαΐου και ο ΓΔ είναι κάτω από αυτό -1,75% ενώ ο 25άρης -1,20%.
Οι μετοχές αλφαβητικά που έχουν υστέρηση σε σχέση με την αντίδραση των δεικτών είναι οι:
ΕΕΕ που απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -6,8% και στο Μάιο χάνει -6,56%,
ΕΛΠΕ που απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -13,5% και στο Μάιο χάνει -10,86%,
ΕΤΕ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -11,19% και στο Μάιο χάνει -6,43%,
ΕΥΠΡΟ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -7,54% και στο Μάιο χάνει -5,88%,
ΜΙΓ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -8,06% και στο Μάιο χάνει -6,02%,
ΜΟΗ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -8,49% και στο Μάιο χάνει -8,59%,
ΜΠΕΛΑ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -6,97% και στο Μάιο χάνει -6,09%,
ΟΤΕ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -10,26% και στο Μάιο χάνει -8,62%,
ΣΩΛΚ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -9,84% και στο Μάιο χάνει -8,33%,
ΦΡΙΓΟ απέχει από το μέγιστο των 30 τελευταίων ημερών -7,58% και στο Μάιο χάνει -6,47%.
Οι δύο τελευταίες δεν ανήκουν από σήμερα στον 25άρη και τη θέση τους παίρνουν οι ΒΙΟ και ΕΥΡΩΒ συνήθως δε οι μετοχές που εισέρχονται στον δείκτη απολαμβάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον εκείνων που προτιμούν την βεβαιότητα της αναβάθμισης των μετοχών.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος αλλά και του μήνα ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα ράλι 160 μονάδων (+15%) από τα χαμηλά της 19ης Μάιου έχει αρχίσει να "αντικρίζει" τη κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 1240 με 1260 μονάδων δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1200 με 1180 μονάδων.
Η πρώτη εβδομάδα του Καλοκαιριού. από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς εάν ο Γενικός Δείκτης επιτύχει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών την ανοδική τμήση των 1260 μονάδων τότε θα κρίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό τη μετέπειτα κυματική κίνηση όχι μόνο προς τις 1305 με 1330 μονάδες αλλά και προς τις 1400 μονάδες καταγράφοντας έτσι νέα υψηλά.
Στο "weekly chart" τιμών αυτό, που διαφαίνεται σταδιακά είναι η απαρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης, όπου εκτείνεται έως το τέλος του έτους και μπορεί να προσεγγίσει την άνω πλευρά του υπάρχοντος μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, στις 1580 μονάδες περίπου. Επίσης σημαντικούς ανοδικούς πόντους δίνει και το διαγραμματικό φαινόμενο του απλού κινητού μέσου των 200 εβδομάδων, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα "αγκαλιάζει" τον Γενικό Δείκτη, σταθεροποιώντας τον πάνω από αυτόν και προετοιμάζοντάς τον σταδιακά για τον βίαιο ανοδικό "εκτροχιασμό" του, από τη βαρύτητα του 200άρη, κάτι ανάλογο δηλαδή που είχε συμβεί το 2004.
Ενώ όμως ο Γενικός Δείκτης από τον περασμένο Οκτώβριο λαμβάνει τιμές πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει κάτω από αυτόν (ΚΜΟ 200: 416 μονάδες) περιμένοντας την ανοδική "απελευθέρωσή" του. Γεγονός, όπου εάν επιτευχθεί με τουλάχιστον δύο εβδομαδιαία κλεισίματα πάνω από τις 416 μονάδες θα τον τοποθετήσει πλέον, και βάση της τεχνικής βιβλιογραφίας, σε μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά. Σε βραχυπρόθεσμο πεδίο ο δείκτης FTSE25, μετά και την ανοδική διάσπαση των 375 μονάδων, έχει ανοίξει διαγραμματικά για τη ζώνη αντίστασης των 394 με 400 μονάδων.
Η διάσπαση του ψυχολογικού φράγματος των 400 μονάδων με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα σπρώξει το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς 410 μονάδες, βάζοντας τα "εχέγγυα" για την επαναφορά του προς τις 425 μονάδες.
Σήμερα
Τα στοιχεία από την βιομηχανική παραγωγή της Κίνας που ήταν υπέρ της δημιουργίας επενδυτικής αισιοδοξίας και το νέο ρεκόρ κλεισίματος της Wall Street ενίσχυσαν την διάθεση για αγορές ασιατικών μετοχών σήμερα, ενώ το ευρώ που κράτησε τα πρόσφατα κέρδη του έναντι του δολαρίου, παραμένει σε επισφάλεια πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που παρακολουθείται στενά από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Ο Nikkei του Τόκιο αυξήθηκε πάνω από 2%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,3%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση . Οι μεγαλύτερες αγορές στην Κίνα έκλεισαν τη Δευτέρα για διακοπές.
Η μεταπρατική δραστηριότητα της Κίνας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών Μάιο λόγω της αύξησης των νέων παραγγελιών, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν την Κυριακή, ενίσχυσαν τις απόψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι σε φάση επανάκτησης της δυναμικής της.
Μετά από εβδομάδες κερδοσκοπίας, η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη οικονομικών κινήτρων, την Πέμπτη για την επίτευξη της χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 3-1/2 μηνών την περασμένη εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη αναγγελία. Σήμερα διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,3626 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Αρχίζουν να παίρνουν μη ικανοποιητική τροπή τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, για το α΄ τρίμηνο. Με το 55%, ή 130 εταιρείες να έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι 54 είναι κερδοφόρες και οι 76 ζημιογόνες.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώνεται στα 14,5 δισ ευρώ, μειωμένος κατά 0,1%, ενώ τα EBITDA ενισχύονται κατά 16%, στα 1,35 δισ ευρώ. Πτώση κατά 97% σημειώνουν τα καθαρά κέρδη, σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 116 εκατ. Παρά την γενική βελτίωση στα αθροίσματα, το ρεύμα των ζημιογόνων εταιρειών παραμένει ισχυρά πλειοψηφικό, φθάνοντας μέχρι στιγμής στο 58%" του συνόλου.
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.
Θετικός ήταν ο απολογισμός των Ευρωεκλογών για μετοχές και ομόλογα στο εσωτερικό, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο (+4,47%) αλλά και το spread των 10ετών ομολόγων υποχώρησε έως και 25 μονάδες βάσης την εβδομάδα που διανύσαμε.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν τα εγχώρια εταιρικά χρεόγραφα για τα οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν και είναι υψηλό, με αρκετές εταιρείες να σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις εκμεταλλευόμενες και το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.
Η υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, μεταφέρει το ουσιαστικό ενδιαφέρον στη διαπραγμάτευση της ελάφρυνσης του χρέους με την τρόικα, τη στιγμή που αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ.
Στο ΔΝΤ, όμως, εναποτίθενται και οι όποιες ελπίδες για πίεση προς ΕΕ και ΕΚΤ για "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, μια λύση προφανώς καλύτερη έναντι αυτής της επιμήκυνσης της λήξης των ομολόγων και μείωσης του ύψους των τοκοχρεολυσίων.
Βέβαια ακόμα και αυτή η διαπραγμάτευση του χρέους μπορεί να καθυστερήσει από τους πιστωτές, αν απαιτηθεί μια ευρεία κομματική συναίνεση για την όποια ελάφρυνση του χρέους. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι, η οιαδήποτε καθυστέρηση παρατηρείται σε αυτό το θέμα, από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με "βούλα" της ΕΚΤ, απειλεί την αναπτυξιακή πορεία της Χώρας και την έλευση περισσότερων μακροπρόθεσμων ξένων κεφαλαίων.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, καθώς θα διαπιστωθεί οι τρόπος και το σχέδιο αντίδρασης της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, βοηθώντας παράλληλα και την ανάπτυξη, τη στιγμή που το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, "νομιμοποιεί" τον Ντράγκι να λάβει δράση (ζητούμενο η ποσοτική χαλάρωση) κάμπτοντας τη Γερμανική αδιαλλαξία.
Οι εκτιμήσεις (δημοσκόπηση του Bloomberg) είναι για μείωση του βασικού επιτοκίου στην Ευρωζώνη στο 0,10% από 0,25% και του καταθετικού επιτοκίου στην ΕΚΤ στο -0,10% από 0% (ανακοινώσεις στις 14:45 στις 06/05).
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το δολάριο ενισχύεται πριν από την σύνοδο της ΕΚΤ και προ της δημοσίευσης των θέσεων εργασίας που παρήχθησαν τον Μάιο στις ΗΠΑ.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αχτίδα ελπίδας αρχίζει να διαφαίνεται για τις εισηγμένες εταιρείες με αιχμή την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας. Σύμφωνα με τα στοχεία 193 εισηγμένων, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης άνοδο 18,6% που οφείλεται κυρίως σε μεγάλους ομίλου που μείωσαν σημαντικά τα κόστη τους. Την ίδια στιγμή, σταθεροποίηση δείχνει να παρουσιάζει η συνολική δραστηριότητα με τον τζίρο να αυξάνεται ελαφρά κατά 1,4%, ενώ το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα χωρίς τις τράπεζες να γυρίζει σε θετικό έναντι σημαντικών ζημιών το α' τρίμηνο του 2013.
Περιορισμένη βοήθεια, ύψους πιθανότατα κάτω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκφράζει μεν την κατανόησή του για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά τονίζει ότι, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη. «Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην έκδοση του περιοδικού Focus η οποία θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Ανακοίνωση - απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι αυτές είναι εξασφαλισμένες έως τα μέσα του 2015. Σε αυτήν τονίζεται ακόμη ότι το ερώτημα για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες έως και τα μέσα του 2015. Προστίθεται ακόμη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το διάστημα 2015-2016 θα εξαρτηθούν και τα «τεστ αντοχής» που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού επτά δις ευρώ διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Κληθείς να τοποθετηθεί για το ότι έκθεση βάζει φρένο στο ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων, απάντησε ότι όλα εξαρτώνται από την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την εκταμίευση της δόσης των 3,5, περίπου, δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά κυρίως και για τα καλά λόγια, όπως είπε, που περιέχει η έκθεση, στην οποία αναγνωρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού. Επίσης όπως τόνισε αυτή προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος και αυξανόμενους από τα επόμενα χρόνια.
Mία εκ των σημαντικότερων αρχών της σύγχρονης χρηματοοικονομικής επιστήμης είναι εκείνη της διαφοροποίησης στη διαχείριση των διαθέσιμων επενδυτικών κεφαλαίων. Η έννοια της διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου συνιστά μια στρατηγική, η οποία απαιτείται να αναπτύσσεται σε τρεις διακριτούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την ικανοποιητική διασπορά σε επίπεδο κλάσεων χρεογράφων (μετοχές, ομόλογα, μετρητά κ.λπ.). Ο δεύτερος άξονας συνέχεται με την ανάγκη του επαρκούς επιμερισμού σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία κ.λπ.). Τέλος, ο τρίτος άξονας συνδέεται με την κρίσιμη παράμετρο του χρόνου, δηλαδή τον επιτυχή καθορισμό των στιγμών επένδυσης και αποεπένδυσης (market timing).
Υπό παρακολούθηση με προοπτική αναβάθμισης σε αξιόχρεο «Β+» έθεσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα (του Προγράμματος Ι) της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ+3,97% σύμφωνα με ανακοίνωση. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας (Issuer Defaulting Rate, IDR) σε «B» και την αύξηση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) σε «ΒΒ», σημειώνει ο οίκος.
Στα 245 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8%, έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2013, διαμορφώθηκαν τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,26% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά έντοκα έσοδα του ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τάση σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 479 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Επιστροφή σε κερδοφόρα πορεία για τη Γενική Τράπεζα στο α’ τρίμηνο, μετά από 10 έτη συνεχιζόμενων ζημιών, καθώς εμφάνισε προ φόρων κέρδη ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 1,9 εκατ. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) διαμορφώθηκε στο 19,4% από 18,2% που ήταν στο δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις άγγιξε το 79% από 82% στο δ’ τρίμηνο του 2013. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων έφθασε στα 2,249 δισ. ευρώ, με ενίσχυση κατά 3,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013 και 13% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2013.
Για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως του ποσού των 250 εκατ. ευρώ καλούνται να αποφασίσουν οι μέτοχοι της Folli Follie Group κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 20ης Ιουνίου 2014. Η Γ.Σ. θα αποφασίσει επίσης σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού της διαφοράς υπέρ το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και την ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, επιστροφή μετρητών στους μετόχους και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Νέο πρόγραμμα συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί η αγορά εργασίας αναμένεται ότι θα εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι. Η ανεργία έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη στην Ισπανία, με έναν στους τέσσερις πολίτες να είναι άνεργοι, ενώ μεταξύ των νέων ξεπερνά το 50%. Ένα εκ των βασικών μέτρων του νέου προγράμματος θα είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεις στο 25% από 30% που ισχύει σήμερα. Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιουνίου, ενώ σε αυτό θα περιλαμβάνονται και κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την εκτίμηση ότι η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ορισμένων μέτρων λιτότητας, αποτελούν «τεράστιο εμπόδιο» για την κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Η χώρα έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της, τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, εκφράζοντας βαθειά ανησυχία μετά την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο κήρυξε αντισυνταγματικά κάποια από τα μέτρα της κυβέρνησης για την περικοπή των δαπανών.
Τέλος μπαίνει από την 1η Ιουνίου στα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στις εγχώριες τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο και ισχύουν από τον Μάρτιο του 2013. Ειδικότερα με το τριακοστό διάταγμά του για τις εγχώριες τράπεζες, και με βάση τον οδικό χάρτη που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται πλέον και το άνοιγμα λογαριασμών.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ