«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ελληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που για μας στο Eurogroup αποτελεί σημαντικό δείκτη. Τι λέει όμως αυτό σε έναν πολίτη στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ελληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που για μας στο Eurogroup αποτελεί σημαντικό δείκτη. Τι λέει όμως αυτό σε έναν πολίτη στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Προφανώς, απολύτως τίποτα. «Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ισπανό που έχασε τη δουλειά του ότι υπάρχει μικρή μείωση της ανεργίας στην πατρίδα του ή σε έναν Ιρλανδό, του οποίου το σπίτι έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του, ότι σημειώνεται μικρή άνοδος των τιμών των ακινήτων», συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ιδια είναι η απάντηση, απολύτως τίποτα. Ο κ. Γερούν Ντέισελμπλουμ τα είπε όλα αυτά στο συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο, αφού έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, όπως και η ηγεσία της Κομισιόν και όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε.
Χρειάστηκε η ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών για να καταλάβει ο τεχνοκράτης και στριφνός επικεφαλής του Eurogroup πώς νιώθουν οι πολίτες που είναι τα θύματα της πολιτικής της Ε.Ε.
Πρόσθεσε, δε, με δόση μεταμέλειας, ότι «τα μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται μεν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ισχυρή ανάπτυξη, αυτή τη φορά σε βιώσιμη βάση».
Ο ρόλος του επικεφαλής του Eurogroup δεν είναι να υποβάλλει αιτήματα ή να αρκείται σε διαπιστώσεις.
Ο ρόλος του είναι η λήψη αποφάσεων οι οποίες θα βάλουν την πολιτική της Ευρώπης σε άλλη τροχιά από εκείνη που είναι μέχρι τώρα.
Να αναθεωρήσει την πολιτική της μονομέρειας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά αδιέξοδα και να την υποκαταστήσει με πολιτικές που θα οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε δημιουργία θέσεων απασχόλησης και σε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Διαφορετικά, το μήνυμα των επόμενων ευρωεκλογών θα είναι περισσότερο επώδυνο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις εκλογές για τις εθνικές κυβερνήσεις που θα γίνουν ενδιάμεσα.
Σε αυτή την περίπτωση, θα επαληθευτεί ο φόβος του κ. Ντέισελμπλουμ πως «η Ευρώπη δεν είναι πλέον κάτι που δεν αμφισβητείται». Μία χώρα στην οποία ισχύουν απολύτως οι διαπιστώσεις του προέδρου του Eurogroup, είναι η Ελλάδα.
Αλλωστε, την ανέφερε πρώτη. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πρέπει να αλλάξουν πολιτική, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς (υπάρχουν εκατέρωθεν επιχειρήματα για το ποιο είναι σωστό) δεν μπορεί μόνη της.
Για οποιαδήποτε απόφαση, ακόμη και για τις δόσεις που θα πληρώνονται τα χρέη στην εφορία, απαιτείται η έγκριση των δανειστών. Δηλαδή, του κ. Ντέισελμπλουμ και του Πoλ Τόμσεν του ΔΝΤ. Για αλλαγή της στάσης τους, οψόμεθα στον επόμενο έλεγχο.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]