Αύριο το ΔΝΤ δημοσιοποιεί την έκθεσή του στην οποία θα καταγράφονται οι διαπιστώσεις του για την ελληνική οικονομία από τον τελευταίο έλεγχο που έγινε από την τρόικα.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Αύριο το ΔΝΤ δημοσιοποιεί την έκθεσή του στην οποία θα καταγράφονται οι διαπιστώσεις του για την ελληνική οικονομία από τον τελευταίο έλεγχο που έγινε από την τρόικα.
Το κορυφαίο ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι το δημόσιο χρέος και το κατά πόσο αυτό θα καταστεί «βιώσιμο», δηλαδή αν η Ελλάδα θα μπορεί να το αποπληρώνει τώρα και στο μέλλον με δικούς της πόρους.
Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις στελεχών του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο εάν δεν «κουρευτεί» ξανά. Βέβαια, το Ταμείο προτείνει εκ του ασφαλούς το «κούρεμα», επειδή από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται τα δάνεια που χορήγησε το ίδιο, άρα το «καμπανάκι» χτυπάει για τα δάνεια της Ευρωζώνης.
Η Ευρωζώνη δεν θέλει να ακούει για νέο «κούρεμα» και αντιπροτείνει την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Ημίμετρα δηλαδή, που θα διατηρήσουν σε υψηλά ποσοστά το δημόσιο χρέος. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ φανερώνουν ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρέος θα είναι μακρά και δύσκολη και απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις από την ελληνική πλευρά.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας τη σημασία που έχει το δημόσιο χρέος για τη δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε προ ημερών πως τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα την κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφενός διότι τον εμπιστεύεται ο ίδιος και οι εταίροι, αφετέρου επειδή θεωρεί το χρέος κορυφαίο ζήτημα.
Κι αυτό γιατί είναι το μέγεθος που προκάλεσε όλα τα δεινά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι αποφάσεις των επόμενων μηνών θα προσδιορίσουν τις πολιτικές των επόμενων δεκαετιών. Φαίνεται όμως πως ο ίδιος δεν θέλει να παραμείνει στο ΥΠΟΙΚ, πικραμένος από την κριτική που του ασκείται.
Ακούσαμε την Τρίτη από «κύκλους» του ΥΠΟΙΚ πως «η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι σε προχωρημένο στάδιο, την οποία θα μπορούσε να την ολοκληρώσει ακόμη και ένα κομματικό στέλεχος», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσουν το ζήτημα και την ουσία.
Διαπραγμάτευση όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, πόσο μάλλον να δεχτούμε πως αυτή είναι σε προχωρημένο στάδιο. Το έναυσμα για την έναρξη της διαπραγμάτευσης δίνεται αύριο με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία θα περιέχει πολλά και ισχυρά όπλα που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα για να επιλυθεί οριστικά τώρα το πρόβλημα του χρέους και όχι να μετατεθεί στις επόμενες γενιές.
Στην προσπάθεια αυτή δεν βοηθούν αναλύσεις όπως αυτές που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα -πως το υψηλό χρέος δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη πρόβλημα αρκεί να είναι διαχειρίσιμο- και φέρουν ως παράδειγμα την Ιαπωνία.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]