Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 15:21

Μικρές ανοδικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Οριακά ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές, δείχνοντας διάθεση να συνεχίσουν το 5ήμερο ανοδικό σερί, παρά τις ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εκδηλώνονται.

Οριακά ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές, δείχνοντας διάθεση να συνεχίσουν το 5ήμερο ανοδικό σερί, παρά τις ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εκδηλώνονται.

Στις 15:15, ο βρετανικός FTSE 25 καταγράφει κέρδη 0,15% στις 6.853 μονάδες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,06% στις 9.947 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,09% στις 4.534 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,1% στις 344,24 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα και οι οποίες είχαν φτάσει το 0,3%.

Στο ταμπλό, με απώλειες 1,5% κινείται η GlaxoSmithKline, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο και των βρετανικών αρχών, καθώς η Υπηρεσία Υποθέσεων Απάτης της χώρας ξεκίνησε έρευνα εναντίον της φαρμακευτικής, για πιθανά ποινικά αδικήματα που αφορούν στην εμπορική πρακτική που ακολουθεί.

Με απώλειες 5,6% διαμορφώνεται η γερμανική Osram Licht, μετά την επί τα χείρω προσαρμογή των εκτιμήσεων για την πορεία των μεγεθών της το 2014.

Απώλειες 9% και για την Elekta, η οποία ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη ύψους 1,5 δισ. κορόνες για το 12μηνο χρήσης, από 1,8 δισ. κορόνες το αντίστοιχο περσινό 12μηνο.

Στον αντίποδα, με κέρδη 4,1% κινείται η Telecom Italia, καθώς η Goldman Sachs την ενέταξε στη λίστα των αγορών της (conviction buy).

Στα οικονομικά της ημέρας στις 102,7 μονάδες ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Μάιο από 102 μονάδες τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 διαμορφώθηκε στις 106,5 μονάδες.

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -7 μονάδες, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -7,1 μονάδες. Επίσης, ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε κατά 0,5 μονάδες, η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών κατά 0,3 μονάδες και εμπιστοσύνη στον τομέα των κατασκευών κατά 0,4 μονάδες. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα του λιανικού εμπορίου παρέμεινε σταθερός.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών εμφάνισε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάιο, με το υπουργείο Εργασίας να αποδίδει τα αδύναμα αυτά στοιχεία σε μεγάλο βαθμό στον ήπιο χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 24.000 στα 2,905 εκατομμύρια σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Απρίλιο του 2009, όταν η Γερμανία βρισκόταν στο μέσο της χειρότερης ύφεσης μεταπολεμικά. Οι αναλυτές, από την άλλη πλευρά, ανέμεναν μια μείωση των ανέργων κατά 15.000.