Η σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της καινοτομίας στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια ύφεσης βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου με θέμα «Προάγοντας την Οικονομική Ανάκαμψη της Ελλάδας δίχως Αποκλεισμούς: Προώθηση της Καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Καταπολέμηση της Νεανικής Ανεργίας» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της καινοτομίας στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια ύφεσης βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου με θέμα «Προάγοντας την Οικονομική Ανάκαμψη της Ελλάδας δίχως Αποκλεισμούς: Προώθηση της Καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Καταπολέμηση της Νεανικής Ανεργίας» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Για να συμβάλει στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ το 2013 ενίσχυσε περαιτέρω τη στήριξή της προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και προς ζωτικής σημασίας υποδομές, υπογράφοντας νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις συνολικού ύψους 1,47 δισ. ευρώ, επεσήμανε η Οικονομικής Σύμβουλοςστο Ινστιτούτο της ΕΤΕπ, Λουξεμβούργο, Luisa Ferreira.
Σύμφωνα με την κα Ferreira, κατά τη διάρκεια του έτους 2013, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο χορήγησαν 22 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων αλλά και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν 2,8 εκατομμύρια εργαζομένους.
Αυτή είναι άλλωστε και η προτεραιότητά της ΕΤΕπ στα πλαίσια του μεγάλου επενδυτικού προγράμματός της με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή σιδηρόδρομων, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, πανεπιστημιακών κτηρίων, κ.ο.κ. Αυτό λοιπόν είναι το πνεύμα που διαπνέει το συνέδριο, κατέληξε η κα Ferreira
ΕΛΙΑΜΕΠ
Απ' την πλευρά του ο επιστημονικό συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Jens Bastian ανέφερε ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ ξεκίνησε αυτή την συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πριν από τρεις μήνες με την σκέψη ότι μια οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει δύο κρίσιμες συνιστώσες: πρώτον, την προώθηση της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και δεύτερον, πρωτοβουλίες και προοπτικές που μπορούν να προσφέρουν τα start ups στην σημερινή αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κου Bastian, το περιβάλλον των ΜμΕ και των start ups στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα πλούσιο χώρο καινοτομίας και ευκαιριών απασχόλησης. Ωστόσο, η αξιοποίησή τους στην πράξη εξαρτάται καθοριστικά από καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τέτοιες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
ΕΤΕΑΝ
Στην επίδραση της κρίσης στην δυναμική της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Γεώργιος Γεροντούκος.
Αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τα διαρθρωτικά ζητήματα που ευθύνονται για την αποσταθεροποίησή της. Τόνισε ότι η εξασφάλιση συνεχούς ροής καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, ενώ αναρωτήθηκε αν η νεανική επιχειρηματικότητα ενδεχομένως αποτελεί λύση για την ανεργία των νέων.
Τέλος, σημείωσε ότι στόχος πολιτικής θα πρέπει να είναι η αποφυγή της απαξίωσης του εθνικού ανθρώπινου κεφαλαίου.
ΕΕΤ
Τα στοιχεία σταθερότητας που διέπουν πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποτέλεσε την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την ομαλή επανεκκίνηση της διαμεσολαβητικής του λειτουργίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης, ανέδειξε ο γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.
Στην παρουσίασή του ο Καθηγητής Γκόρτσος, εστίασε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην πορεία προς την ανάκαμψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών.
ΙΟΒΕ
Επιτακτική χαρακτήρισε την εκκίνηση ενός νέου αναπτυξιακού κύματος ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας. Καμία οικονομία δεν είναι «ανταγωνιστική», αν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της δεν έχει εργασία, με όρους που να συνάδουν με ότι έχει κατακτήσει ιστορικά και στο διεθνές περιβάλλον.
Η ελληνική οικονομία πρέπει να βελτιώσει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της, να αναβαθμίσει το γνωστικό περιεχόμενο και την ποιότητα των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με τρόπο που να είναι ελκυστικό για διεθνείς και όχι μόνο αγορές, ανέφερε.