Την πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, επιβεβαιώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τα θετικά επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα.
Την πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, επιβεβαιώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τα θετικά επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 25 κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 6.845 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,49% στις 9.941 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,06% στις 4.530 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,3% στις 344,57 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 14 σήμερα σημείωσαν άνοδο.
Στο ταμπλό, η Aveva ενισχύθηκε κατά 9,4%, καθώς ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 78,3 εκατ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 75,9 εκατ. στερλίνες.
Η Lloyds κατέγραψε κέρδη 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιουνίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει το 2009 ότι η βρετανική τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.
Η Accor ενισχύθηκε κατά 0,9%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά ξενοδοχείων στη Γερμανία και την Ολλανδία έναντι 900 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την κερδοφορία της τα επόμενα έτη.
Στον αντίποδα, η AstraZeneca υποχώρησε 2,1%, καθώς η Pfizer δείχνει να εγκαταλείπει την επί έξι μηνών προσπάθεια εξαγοράς της. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής εταιρείας απέρριψε την τελευταία προσφορά των 55 στερλινών ανά μετοχή που είχε υποβάλει η Pfizer και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να υποβάλει επισήμως προσφορά.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στάσιμο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία τον Μάιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, INSEE. Ο σχετικός δείκτης της υπηρεσίας διαμορφώθηκε στις 85 μονάδες, όσο ήταν και τον Απρίλιο, παραμένοντας πολύ πιο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.
Ο επιμέρους δείκτης που μετρά το πώς αξιολογούν τα νοικοκυριά την ικανότητά τους να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές αυξήθηκε κατά μία μονάδα, ωστόσο άνοδο μίας μονάδας σημείωσε και ο δείκτης των ανησυχιών για την ανεργία.