Παρά την ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών ή ακόμα και ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε., ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν εκτιμά ότι οι πολιτικές επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων θα είναι περιορισμένες.
H έκβαση των ευρωεκλογών, αλλά και των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, επηρεάζουν ελάχιστα τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που κυμαίνεται γύρω στα 1,362 δολάρια. Παρά την ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών ή ακόμα και ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε., ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν εκτιμά ότι οι πολιτικές επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων θα είναι περιορισμένες.
Σε σχόλιό του σημειώνει ότι η έκβαση των ευρωεκλογών δεν δίνει ισχυρό στίγμα - γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη μια πρόβλεψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο. «Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσουν την αγορά συναλλάγματος», γράφει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.
Οι μετριοπαθείς δυνάμεις είναι παρούσες στην Ε.Ε.
«Οι ευρωεκλογές κατέδειξαν ότι στην Ευρώπη οι διαφορές είναι μεγάλες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται σε υποχώρηση», εκτιμά από την πλευρά του ο Χόλγκερ Ζάντε, επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Νordea.
«Οι αγορές έχουν ήδη λάβει υπόψη τους το εκλογικό αποτέλεσμα. Καθοριστικός για την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, και η διαφορετική στρατηγική που ακολουθούν ΕΚΤ και Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed. Για την ισοτιμία οι επιλογές της ΕΚΤ έχουν μεγαλύτερο βάρος. Η ΕΚΤ δεν είναι ωστόσο σε θέση να αλλάξει κάτι στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα ή η Γαλλία. Αυτό θα πρέπει να το πράξουν οι εν λόγω χώρες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εδώ θετικές εξελίξεις τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το κοινό νόμισμα», τονίζει ο αναλυτής της Nordea.
«Αναμενόμενα τα εκλογικά αποτελέσματα»
«Το σημαντικότερο για την Ευρώπη είναι ότι στην Ουκρανία είχαμε αποτέλεσμα από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Χόλγκερ Σμιντ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.
«Στη Γερμανία και την Αυστρία δεν ενισχύθηκαν υπερβολικά αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία, γεγονός που οφείλεται στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Επειδή τόσο οι Συντηρητικοί, όσο και οι Σοσιαλιστές απώλεσαν σημαντικό μερίδιο της δύναμής τους, ίσως συνεργασθούν εν τέλει στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση για να περάσουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο κίνδυνος για πρόωρες εκλογές στη Γαλλία θα παρέμενε συνεπώς περιορισμένος», υποστηρίζει.
Όσον αφορά τώρα την αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο Χόλγκερ Σμιτ σημειώνει: «Δεν αναμένω μεγάλες διακυμάνσεις από τη στιγμή που τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα».
Πηγή: Deutsche Welle