Οι ευρωαγορές κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη τελικά, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα, με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
Οι ευρωαγορές κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη τελικά, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα, με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 6.821 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,56% στις 9.698 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,37% στις 4.469 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,5% στις 339,95 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 σημείωσαν σήμερα κέρδη.
Στο ταμπλό, κέρδη 3,3% κατέγραψε η Maersk, η οποία αναβάθμισε το ετήσιο outlook της σήμερα, μετά την ανακοίνωση αύξησης καθαρών κερδών κατά 62% το α’ τρίμηνο, καθώς τα χαμηλότερα κόστη αντιστάθμισαν τους μειωμένους ναύλους στον κλάδο των container.
Η EON κέρδισε 3,3%, καθώς η RBC Capital Markets αναβάθμισε τη σύσταση της σε outperform, από underperform προηγουμένως. Κέρδη 3,2% και για την RWE, η οποία επίσης αναβαθμίστηκε από την RBC σε sector perform.
Στον αντίποδα, απώλειες 1,2% κατέγραψε η BNP Paribas, καθώς όσο περνά ο καιρός το πρόστιμο που ζητούν οι αμερικανικές αρχές να καταβάλει η γαλλική τράπεζα για τη διευθέτηση ομοσπονδιακής και πολιτειακής έρευνας σχετικά με τις συναλλαγές της τράπεζας με χώρες οι οποίες υπόκειντο σε κυρώσεις όπως το Σουδάν και το Ιράν, ανεβαίνει. Το πρόστιμο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από τα 2,6 δισ. δολάρια που συμφώνησε να καταβάλει η Credit Suisse για διακανονισμό της υπόθεσης στήριξης αμερικανών φοροφυγάδων.
Πτώση 3% για την Wm Morrison Supermarkets, μετά την υποβάθμιση της από την Deutsche Bank σε sell από hold προηγουμένως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση της μετοχής της δεν στηρίζεται σε ισχυρά θεμελιώδη.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε το Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, αφού διαμορφώθηκε στις -7,1 μονάδες έναντι -8,70 μονάδων τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση στις -8,20 μονάδες.
Επίσης, συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα μειώθηκε, σε προσαρμοσμένους όρους, στα 18,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 21,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.
Στο 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2014, το πλεόνασμα ανήλθε στο 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, 1,8% υψηλότερα σε σχέση με το 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2013.