Καθησυχαστική για την πορεία της Ελλάδος εμφανίζεται η Goldman Sachs στη σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών μπορεί να έλθει μόνο από μια κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ή μια ευρείας κλίμακας νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ, σενάρια που δεν συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες.
Καθησυχαστική για την πορεία της Ελλάδος εμφανίζεται η Goldman Sachs στη σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών μπορεί να έλθει μόνο από μια κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ή μια ευρείας κλίμακας νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ, σενάρια που δεν συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες.
Σύμφωνα με την ίδια, πολιτικά η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα έχει μειωθεί στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2012. Η κυβέρνηση συνασπισμού δεν κατάφερε μόνο να κρατήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά την εφαρμογή αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά έχει επίσης καταφέρει να χαμηλώσει τους τόνους των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της ισχυρής δημοσιονομικής απόδοσης, πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1% του ΑΕΠ το 2013. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έκανε και το πρώτο της βήμα για την έξοδο στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.
Αλλά οι ευρωεκλογές αυτές σηματοδοτούν ένα κομβικό σημείο για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, αφού θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Η σταθερότητα μπορεί να απειληθεί υπό δύο αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν είναι εξαιρετικά πιθανά:
1. Απότομη πτώση της λαϊκής υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ, του μικρού εταίρου του συνασπισμού, σε επίπεδα κάτω από το 6%. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος και αποστασία βουλευτών από το κόμμα. Λόγω της λεπτής κυβερνητικής πλειοψηφίας στη σημερινή Βουλή, μια τέτοια αποστασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε εκλογές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, το καλοκαίρι του 2016.
2. Σαρωτική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, σε επίπεδα κοντά στο 30% και με διαφορά πάνω από 3% από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα επέτρεπε στο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι οι Έλληνες επιθυμούν μια επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Αλλά το Φεβρουάριο του 2015, όταν και θα υπάρξει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μη στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης, προκαλώντας διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών.
Ωστόσο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει το ελληνικό μακροοικονομικό τοπίο δραματικά. Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική ανάκαμψη να έχει μπει σε τροχιά, θα ήταν προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, διερευνόντας τις δυνατότητες πολιτικής εντός του τρέχοντος πλαισίου που συνάγεται από το ελληνικό πρόγραμμα.
Υπό αυτά τα δεδομένα η Goldman Sachs καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές σε αυτή τη φάση είναι πιθανό να οδηγήσουν τις αγορές σε τιμολόγηση του πολιτικού κινδύνου στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν συνεπάγονται όμως υψηλή πιθανότητα για μια τέτοια εκδήλωση, ενώ ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή μπορεί επίσης να είναι ένας καταλύτης για μια ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανάληψη της εξουσίας απαιτεί μια στροφή προς τη μετριοπάθεια και ρεαλιστικές λύσεις επίσης. Μια τέτοια αλλαγή θα εξαλείψει τους κινδύνους της εξόδου από το ευρώ, και σε αυτό το στάδιο θα βοηθήσει στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.