Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, μετά τη χθεσινή υποχώρηση του δείκτη Philadelphia Semiconductor, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι ενδέχεται να σημειωθεί ύφεση στον κλάδο της τεχνολογίας διεθνώς. Οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Είναι δύσκολο να είναι υψωτική η αγορά στον τομέα της τεχνολογίας», ανέφερε ο Pascal Masse, ο οποίος διαχειρίζεται έξι δισ. δολ. σε ασιατικές μετοχές με την Aberdeen Asset Management Asia Ltd. στη Σιγκαπούρη. Ο Masse είπε ότι περιμένει να δει υοπχώρηση στον κλάδο της τεχνολογίας μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε 0,02 μονάδες, φθάνοντας στις 87,03 μονάδες, στις 12:20' μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 0,6%, οδηγώντας την πτώση.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, κινήθηκε ανοδικά, μετά την απρόσμενη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο 3,5% και στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα.

Η UBS AG εισηγείται την αγορά κορεατικών μετοχών, με αποτέλεσμα την άνοδο του Kospi.

O Nikkei έχανε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 11.015,84 μονάδες και ο Topix υποχωρούσε κατά 0,3% αντιστοίχως, φθάνοντας στις 1.117,62 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Οι μετοχές της Yamanouchi Pharmaceutical Co. οδηγούσαν την άνοδο, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο ανέφερε, ότι η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει την έγκρισή της για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου της εταιρείας για την ακράτεια, νωρίτερα από ό,τι αναμένετο.

Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση της Baoshan Iron & Steel Co., παραρτήματος της έκτης μεγαλύτερης βιομηχανίας χάλυβα στον κόσμο, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, ότι σχεδιάζει να πουλήσει τουλάχιστον πέντε δισ. νέες μετοχές, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για εξαγορές.

Απώλειες σημείωναν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο στην Ταϊλάνδη, λόγω εθνικής εορτής.