Μια συνεδρίαση που τα πρόσημα άλλαξαν αρκετές φορές ήταν η σημερινή για τις ευρωαγορές, με τις περισσότερες όμως μετοχές να κλείνουν με απώλειες υπό το βάρος των αρκετών αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Μια συνεδρίαση που τα πρόσημα άλλαξαν αρκετές φορές ήταν η σημερινή για τις ευρωαγορές, με τις περισσότερες όμως μετοχές να κλείνουν με απώλειες υπό το βάρος των αρκετών αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,22% στις 6.856 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,28% στις 9.629 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,% στις 4.441 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 338,89 μονάδες, κλείνοντας την εβδομάδα σχεδόν οριακά χαμηλότερα. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες (το χρηματιστήριο της Δανίας σήμερα ήταν κλειστό), οι 12 έκλεισαν με απώλειες.
Στο ταμπλό, η πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito υποχώρησε κατά 4,4%, με την αγορά να αποδοκιμάζει τη χθεσινή ανακοίνωση για σχέδια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης χτες ζημίες 89,2 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 62 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Renault να κλείνει στο -3,3%, ενώ η Daimler, η οποία κατέχει την Mercedes Benz, έχασε 1,6%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών ανέφερε νωρίτερα ότι οι πωλήσεις τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 4,2%, ήτοι με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 5 μηνών.
Στον αντίποδα, με κέρδη 4,3% έκλεισε η Bouygues, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι η Orange εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Bouygues Telecom.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 17,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Ευρωζώνη το Μάρτιο του 2014, από 21,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, τα εποχικώς διορθωμένα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξε μείωση 0,5% και 0,6% στις εξαγωγές και στις εισαγωγές αντίστοιχα τον Μάρτιο.
Στην Ελλάδα σημειώθηκε εμπορικό έλλειμμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ. το αντίστοιχο περσινό δίμηνο, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 6% και τις εισαγωγές κατά 4%, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα μη προσαρμοσμένα μεγέθη.
Αναφορικά με την Ε.Ε. των 28 μελών, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ, από 14,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,2% ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες.
Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών παρατηρήθηκε προς την Κίνα (+13% τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο) και τη Νότια Κορέα (+9%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών παρατηρήθηκε επίσης από τη Νότια Κορέα (+11%) και την Ελβετία (+6%). Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών παρατηρήθηκε προς τη Ρωσία (-10%), τη Βραζιλία και την Τουρκία (-5%), ενώ και στις εισαγωγές η μεγαλύτερη μείωση ήταν από τη Ρωσία (-10%) και την Ιαπωνία (-8%).