Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 10:49

MAN AG : 70% η αύξηση των πωλήσεων το β' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 70%, σημείωσαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος βιομηχανίας παραγωγής φορτηγών της Ευρώπης, MAN AG, μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας της, αλλά και τη ζήτηση για βαρέα οχήματα.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ (89 εκατ. δολ.) ή 48 σεντς ανά μετοχή, έναντι 43 εκατ. ευρώ, ή 28 σεντς που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της MAN AG. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 18%, φθάνοντας τα 3,85 δισ. ευρώ έναντι 3.27 δισ. ευρώ.

Με την αύξηση των πωλήσεων βαρέων οχημάτων στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της MAN, η εταιρεία ευνοήθηκε με αύξηση της τάξης του 10% των πωλήσεων του κυριοτέρου τμήματός της, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, έχει αυξήσει τη ζήτηση για οχήματα από τις κατασκευαστικές εταιρείες.

«Σίγουρα το τμήμα των φορτηγών τόνωσε κατά το μεγαλύτερο μέρος τα έσοδα της εταιρείας», ανέφερε ο Εrhard Schmitt, αναλυτής της Helaba Trust, ο οποίος κατατάσσει τη μετοχή της εταιρείας στο «neutral».

Οι μετοχές της MAN κέρδιζαν 30 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 28,75 ευρώ και σημείωναν άνοδο 0,3% στις 9:04' π.μ. στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα, φθάνοντας στα 28,53 ευρώ.

Μέσα στο έτος έχουν κερδίσει ποσοστό της τάξης του 18% και είχαν την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη DAX στη Γερμανία.

Φέτος, οι πωλήσεις φορτηγών στη Γερμανία, έξι και πλέον τόνων, ενδέχεται να αυξηθούν σε ποσοστό 13%, φθάνοντας τα 80.000 οχήματα έναντι 71.000 οχημάτων πέρυσι, σύμφωνα με την Ενωση Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA). Οι παραγγελίες στο εσωτερικό της χώρας για φορτηγά από όλους του κατασκευαστές, αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2004, κατά 36%.

Οι νέες παραγγελίες της αυτοκινητοβιομηχανίας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 18% φθάνοντας τα 4,16 δισ. ευρώ, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό αναρριχήθηκαν κατά 20%, φθάνοντας στα 3,13 δισ. ευρώ και οι παραγγελίες εντός χώρας σε ποσοστό της τάξης του 12%, φθάνοντας στο 1,03 δισ. ευρώ.