Την υποχρέωση σε αλλοδαπούς επενδυτές - φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα- να υποβάλλουν δήλωση μέχρι τις 25 Ιουνίου και να αποδώσουν εφάπαξ φόρο υπεραξίας περιέγραφε η εγκύκλιος που απέσυρε λίγο πριν τα μεσάνυχτα το υπουργείο Οικονομικών.
Την υποχρέωση σε αλλοδαπούς επενδυτές - φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα- να υποβάλλουν δήλωση μέχρι τις 25 Ιουνίου και να αποδώσουν εφάπαξ φόρο υπεραξίας περιέγραφε η εγκύκλιος που απέσυρε λίγο πριν τα μεσάνυχτα το υπουργείο Οικονομικών. Η επίμαχη παράγραφος της εγκυκλίου που αποσύρθηκε, είχε ως εξής:
«Ο οφειλόμενος φόρος για τα ποσά της υπεραξίας που αποκτήθηκαν από αλλοδαπούς δικαιούχους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013, όταν δεν έχει μεσολαβήσει ημεδαπός φορέας πληρωμής ώστε να έχει προβεί σε παρακράτηση φόρου, θα πρέπει να αποδοθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο. Η απόδοση του φόρου θα γίνει εφάπαξ με υποβολή δήλωσης μέσα σε δύο (2) μήνες από την έκδοση της παρούσας. Ο αλλοδαπός δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση του αρμόδιου αλλοδαπού φορέα πληρωμής, επίσημα μεταφρασμένη, από την οποία να προκύπτει το ποσό του κεφαλαιακού κέρδους που απέκτησε. Τα ίδια ισχύουν και όταν έχει μεσολαβήσει ημεδαπός φορέας πληρωμής, αλλά όμως οι μεταβιβάσεις των τίτλων είχαν λάβει χώρα μέσω συλλογικών λογαριασμών πελατείας που τηρούνται ανά αλλοδαπό θεματοφύλακα και όχι ατομικά ανά επενδυτή».
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, με το που ανακινήθηκε χθες το πρωί το ζήτημα δημιουργήθηκε τόσο μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος,έχει εκδοθεί από τις 25 Απριλίου.
Με την απόσυρση της εγκυκλίου, δεν τίθεται πλέον θέμα υποβολής δήλωσης. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διευκρινίσει με ανακοίνωσή του από χθες ότι δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των υπεραξίας των ομολόγων από την 1η Ιανουαρίου 2014. Η ανακοίνωση του υπουργείου είχε ως εξής:
«Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή. Οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014».