Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 12:41

Νέο ρεκόρ η τιμή του μπρεντ

ΝΕΟ ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το μεσημέρι η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο. Τη νέα άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού πυροδότησε η απόφαση του Ιράκ να αναβάλει την επανέναρξη της λειτουργίας πετρελαιαγωγού στο νότιο τμήμα της χώρας λόγω των απειλών των ανταρτών να εξαπολύσουν επιθέσεις στις εγκαταστάσεις.

Ο εν λόγω πετρελαιαγωγός έκλεισε για λόγους ασφαλείας τη Δευτέρα προκαλώντας απώλειες 30 εκατ. δολ. ημερησίως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης.

Το Ιράκ εξάγει καθημερινά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τον νότιο τερματικό σταθμό, ενώ ο αγωγός του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ δεν χρησιμοποιείται λόγω των πολλαπλών σαμποτάζ.

Στις 12:13 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ είχε διαμορφωθεί στα 41,72 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 0,36% ή 15 σεντς έναντι του χθεσινού κλεισίματος. Στις 12:06 αναρριχήθηκε μέχρι τα 41,82 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα 44,88 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά οκτώ σεντς. Τη Δευτέρα έφθασε μέχρι τα 45,04 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ.