Με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα έκλεισε σήμερα ο Dow Jones, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας μετά τον σκληρό χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έδειξε σήμερα ότι βρίσκει το δρόμο της περαιτέρω βελτίωσης.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα έκλεισε σήμερα ο Dow Jones, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας μετά τον σκληρό χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έδειξε σήμερα ότι βρίσκει το δρόμο της περαιτέρω βελτίωσης. Επίσης, πιέσεις άσκησαν και τα χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,01% στις 16.446,81 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,76% στις 4.069,29 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,94% στις 1.870,85 μονάδες.
Στο ταμπλό απώλειες 2,6% για την Wal-Mart, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη α΄ τριμήνου της χρήσης, υποχώρησαν στα 3,58 δισ. δολάρια ή 1,11 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 3,78 δισ. δολαρίων ή 1,14 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει κέρδη 1,15 δολαρίων ανά μετοχή.
Απώλειες 2% σημείωσε η General Motors, μετά την ανακοίνωση ότι ανακαλεί επιπλέον 2,7 εκατ. οχήματα λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα όργανα ενδείξεων. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που ανακαλούνται φτάνει ήδη τα 11,1 εκατ.
Στον αντίποδα, ξεχώρισε η Cisco Systems με κέρδη 6,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τριμήνου που θα λήξει τον προεσεχή Ιούλιο θα διαμορφωθούν στα 12-12,3 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 11,8 δισ. δολάρια.
Στα οικονομικά στοιχεία, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το περασμένο καλοκαίρι σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε το κόστος στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, νέων οχημάτων και βενζίνης.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2013.
Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,3%. Ο δομικός δείκτης τιμών – από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι ενέργειας και τροφίμων – σημείωσε άνοδο 0,2%.
Τα στοιχεία ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του βασικού δείκτη τιμών κατά 0,3%.
Επίσης, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, διαμορφούμενες στις 297 χιλ, κατά 24 χιλ. χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στις 320.000 αιτήσεις, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κατατεθεί 321.000 αιτήσεις.
Ο αριθμός των διαρκών αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 9.000 στις 2.667.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου.