Η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα δεν είναι απλά να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να θεμελιωθεί ένα νέο περισσότερο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2012, που αναφέρονται στον διεθνή Τύπο, καταδεικνύουν αφενός την κρισιμότητα εκείνης της περιόδου και αφετέρου την απόσταση που διάνυσε η Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Κάνοντας λόγο για έναρξη μιας νέας σημαντικής διαδρομής για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η χώρα έχει πλέον να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση. «Η πρόκληση δεν είναι απλά να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να θεμελιωθεί ένα νέο περισσότερο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων», ανέφερε.
Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και η δυνατότητα αυτή διασφαλίζεται, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, από τρία βασικά εχέγγυα: «Το πρώτο είναι τα άνευ προηγουμένου ιστορικά επιτεύγματα της τετραετούς υπερπροσπάθειάς μας. Το δεύτερο είναι το διαρκώς βελτιούμενο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα. Το τρίτο είναι οι αναδυόμενες, αναξιοποίητες ως σήμερα, δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
Με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα, λέγοντας ότι ανήλθε σε 19,4% του ΑΕΠ, και τόνισε ότι δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013 - έναντι μηδενικού πλεονάσματος που ήταν ο στόχος - έχει ήδη επιτευχθεί πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020.
Μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «έθεσα στο Eurogroup το ζήτημα της αναληφθείσας δέσμευσής του, τού Νοεμβρίου 2012. Η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπει ότι, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και οι λοιπές υποχρεώσεις του προγράμματος εκπληρώνονται, τότε οι εταίροι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ελαφρύνουν περισσότερο το δημόσιο χρέος».
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, οι κινήσεις των εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν μετά τη διενέργεια των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών τον Οκτώβριο, και «εκτός από τη θετική επίπτωσή τους στα δημόσια οικονομικά και την οικονομία, θα έχουν και μείζον συμβολικό χαρακτήρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης».