Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 11:03

Χαμηλότερα το Χ.Α.

Με απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μετοχή της Εθνικής να ασκεί ισχυρές πιέσεις σε μία αγορά που προσπαθεί να ξεφύγει από το πτωτικό κανάλι που εισήλθε από τις αρχές Απριλίου.

Με απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μετοχή της Εθνικής να ασκεί ισχυρές πιέσεις σε μία αγορά που προσπαθεί να ξεφύγει από το πτωτικό κανάλι που εισήλθε από τις αρχές Απριλίου.

Ειδικότερα, στις 11:01, ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 0,94% στις 1.167,03 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 63,5 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 47 εκατ. τεμάχια.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει το -10,7% της Εθνικής με τον τζίρο ήδη να φτάνει τα 48 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης. Την ερχόμενη Τρίτη (20/5) εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εξέλιξη που παραδοσιακά ασκεί πιέσεις στους τίτλους. Η μετοχή πάντως της Εθνικής, από την 1η Απριλίου έχει χάσει το 38,6% της αξίας της, ενώ από τις 3/4 όπου είχε φτάσει στα 4,14 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 2,16 ευρώ, καταγράφοντας στο μεσοδιάστημα ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις.

Η πτώση της Εθνικής συμπαρασύρει τον τραπεζικό κλάδο σε απώλειες, μόλις λίγες ώρες μετά την αναβάθμιση των τραπεζών σε CCC+, από CCC προηγουμένως, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Μοναδική εξαίρεση η Πειραιώς, η οποία προσπαθεί να συγκρατήσει τα επίπεδα των 1,68 ευρώ. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,65% και η Eurobank κατά 3%.

Απογοητευτική είναι η εικόνα και στη μετοχή της MIG, η οποία υποχωρεί κατά 3,27%, μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εισόδου της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέσω του ομολογιακού. Από την αρχή της εβδομάδας, τις μέρες δηλαδή που κορυφώθηκε η φημολογία για τις επιχειρηματικές κινήσεις, η μετοχή κινείται στο εύρος των 0,4710-0,5090 ευρώ.

Η μετοχή που χτες έδωσε το σύνθημα της αντίδρασης, ο ΟΠΑΠ σήμερα κινείται πτωτικά κατά 0,63%, με τις ΔΕΗ και ΟΤΕ να ακολουθούν με ήπιες απώλειες 0,57% και 0,19% αντίστοιχα.