Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 14 Αυγούστου 2004 00:01

Σε θέση άμυνας τα χρηματιστήρια

ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, σημειώνοντας ελάχιστες μεταβολές, στην προσπάθεια τους να αμυνθούν στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου.

Η ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων ενέτεινε τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που επηρέασε την ψυχολογία των επενδυτών. Οι μετοχές των εταιρειών νέας τεχνολογίας διατήρησαν τα μέτρια κέρδη που απεκόμισαν από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών αλλά το γενικότερο κλίμα της αγοράς κατέγραψε τη μεγάλη προσπάθεια των χρηματιστηριακών δεικτών, εν μέσω των αλλεπάλληλων ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου. Δεικτοβαρείς μετοχές έχασαν μέρος αρχικών κερδών, που αποκόμισαν στον απόηχο της ανακοίνωσης για σταθερή κερδοφορία της εταιρείας κατασκευής υπολογιστών Dell, καθώς οι τιμές του αργού άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ο κλάδος τεχνολογίας ευνοήθηκε, όταν το αστέρι της συνεδρίασης η Dell έδωσε θετικές προοπτικές για την κερδοφορία της, οδηγώντας τη μετοχή της υψηλότερα κατά 4,8%, αλλά ο δείκτης Dow Jones των blue chips κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περαιτέρω. Η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε τα 46 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX, μετά την είδηση για πυρκαγιά σε διυλιστήριο των ΗΠΑ, που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για έλλειψη προσφοράς και για διακοπή της παραγωγής στο Ιράκ και τη Βενεζουέλα. «Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούν 'σφιχτά' τα κέρδη τους και φαίνεται ότι δεν θέλουν να υποχωρήσουν, γεγονός που πλήττει τις μετοχές», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Brean, Murray & Co Μάρκ Μπράιαν. Αλλά η Dell δεν ήταν η μοναδική εταιρεία τεχνολογίας που ανακοίνωσε αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία της. Η μετοχή της BEA Systems ενισχύθηκε κατά 6,26%, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των κερδών τρίτου τριμήνου. Σε γενικότερες γραμμές, το κλίμα της αγοράς ήταν θετικό, με τους κερδισμένους να υπερισχύουν των χαμένων στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Στο δείκτη Nasdaq, οι κερδισμένοι περιορίσθηκαν από τα αρχικά επίπεδα, καθώς 705 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια. Τα στοιχεία για διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ δεν άφησαν αδιάφορους τους επενδυτές. Το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε τον Ιούνιο στο ρεκόρ των 55,8 δισ. δολαρίων, καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ιαπωνία και την Ευρώπη περιόρισε τη ζήτηση για εξαγωγές. Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 11,3 τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, συνέβαλαν στην επιβράδυνση της κατανάλωσης υπηρεσιών και άλλων αγαθών. «Οι εταιρείες είναι πολύ επιφυλακτικές. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις προεδρικές εκλογές και τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, όπως και για άλλους οικονομικούς δείκτες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Agilent Technologies Νέντ Μπάρνχολντ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα κατώτερα του 2004, όταν μετοχές εταιρειών του χημικού κλάδου οδήγησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο χαμηλότερο κλείσιμο του έτους. Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και οι ανησυχίες για επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων, διατήρησαν επιφυλακτικό το κλίμα της αγοράς. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,4%, στις 940,9 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 17 Δεκεμβρίου του 2003. Ο δείκτης Eurotop 300 έχασε ποσοστό 1,3% την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη έχασε ποσοστό 2,7%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,3%, στις 2.580,0 μονάδες, φθάνοντας οι συνολικές απώλειες του έτους σε ποσοστό 6,5%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ