Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 10:06

Market Beat: Ποια ενδεχόμενα αφήνουν ανοικτά για την εβδομάδα οι διεθνείς εξελίξεις και η στατιστική

Η εβδομάδα που ξεκινάει περιλαμβάνει αρκετά γεγονότα με βαρύτητα ικανή να επηρεάσουν το φρόνημα των θεσμικών που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας άσκησαν πιέσεις στο σύνολο των blue chip. Ξεκινάμε με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ, θα διενεργήσει στις 13 Μαΐου το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλά σημείο αναφοράς αναμένεται να αποτελέσουν τα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄3μήνου του 2014, όπου δεν μπορεί να αποκλεισθεί θετική έκπληξη έναντι της εκτιμώμενης υποχώρησης -1,3%  σύμφωνα με δημοσκόπηση Bloomberg. Στο τέλος της έχουμε επίσης τη λήξη των σειρών Μαΐου στα παράγωγα, κάποιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ενώ στις 14/5 περιμένουμε τις ανακοινώσεις της MSCI για τις αλλαγές στους δείκτες.

Η εβδομάδα που ξεκινάει περιλαμβάνει αρκετά γεγονότα με βαρύτητα ικανή να επηρεάσουν το φρόνημα των θεσμικών που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας άσκησαν πιέσεις στο σύνολο των blue chip. Ξεκινάμε με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ, θα διενεργήσει στις 13 Μαΐου το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλά σημείο αναφοράς αναμένεται να αποτελέσουν τα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄3μήνου του 2014, όπου δεν μπορεί να αποκλεισθεί θετική έκπληξη έναντι της εκτιμώμενης υποχώρησης -1,3%  σύμφωνα με δημοσκόπηση Bloomberg. Στο τέλος της έχουμε επίσης τη λήξη των σειρών Μαΐου στα παράγωγα, κάποιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ενώ στις 14/5 περιμένουμε τις ανακοινώσεις της MSCI για τις αλλαγές στους δείκτες.

Προσδοκούν συνέχεια στην κάθοδο οι traders των παραγώγων. Για άλλη μια φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς υστερεί έναντι του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη 4 μονάδες. Μια ανάλογη τακτική πρόσφατα αποδείχθηκε προάγγελος σημαντικών πιέσεων που έκαναν τον 25άρη να χάσει πάνω από 4% την εβδομάδα προ της εκπνοής Μαΐου. Αλλά το ΣΜΕ τρέχουσας σειράς αλλά και της σειράς Ιουνίου οδηγήθηκαν σε επίπεδα που έχουν μεταβολή -5,1% από την εκκαθάριση της Παρασκευής 2/5. Με μειωμένους μέσους όγκους για τα ΣΜΕ λήξης Μαΐου και Ιουνίου κατά 20% περίπου οι επενδυτές των παραγώγων έδειξαν αποφασισμένοι να δώσουν τιμές στα ακριβότερα προϊόντα των παραγώγων κάτω από τις 375 μονάδες. Μετά από μήνες το ελάχιστο για τον 25άρη ήταν οι 380,66 μονάδες και του ΣΜΕ που εκπνέει την Παρασκευή και αλλά και της επόμενης σειράς είχε οριστεί στις 373,50 ήτοι 7 μονάδες χαμηλότερα.

Στο ΧΑ κυριαρχούν στις συναλλαγές οι ξένοι θεσμικοί και για αυτό η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, όταν διαμορφώνεται από παγκόσμιας εμβέλειας θέματα, μετράει στη διαμόρφωση της δυναμικής στο ταμπλό της Αθήνας. Το διεθνές σκηνικό είναι κατά την εκτίμησή μας ουδέτερο προς αρνητικό, αφού οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με τους επενδυτές να κρατούν  επιφυλακτική στάση που την προκάλεσε η ανησυχία για μια πιθανή κλιμάκωση στις εντάσεις μεταξύ Ανατολής-Δύσης. Επειδή, ενισχύθηκαν οι φόβοι μετά την ανακήρυξη της νίκης από τους αντάρτες που είναι εναντίον του Κιέβου, σε ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην ανατολική Ουκρανία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος είπαν πως το 90% περίπου είχαν ψηφίσει υπέρ, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την περιοχή ώστε να ξεφύγει από το Κίεβο, μέσα από μια σύγκρουση που, ολοένα και περισσότερο, αποκαλύπτεται πως είναι εκτός ελέγχου.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,1%, ενώ ο Nikkei ήταν σχεδόν επίπεδος στο πρώτο μέρος αλλά εμφάνισε στο δεύτερο απώλειες της τάξης του -0,3% ως -0,4%. Αντίθετα ο δείκτης Hang Seng εμφανίζει άνοδο +1,7% με τον Kospi στο +0,34%. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρά από τις ανησυχίες σχετικά με την Ουκρανία, με τα futures του αργού στις ΗΠΑ αυξάνονται φθάνοντας πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Παρά την αναθέρμανση στις γεωπολιτικές ανησυχίες, οι μετοχές παγκοσμίως κινήθηκαν σταθεροποιητικά και ελαφρά ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη Dow Jones να ενισχύεται την Παρασκευή σημειώνοντας ρεκόρ υψηλού κλεισίματος με τις ευρωπαϊκές μετοχές πάνω και κοντά σε ένα υψηλό εξαετίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος

Το παράδοξο των αγορών, να ανεβαίνουν οι μετοχές και να πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων, δηλαδή να ανεβαίνει και η αξία των ομολόγων και των χρηματιστηριακών δεικτών παράλληλα,  αποτέλεσε αυτό το Σαββατοκύριακο κεντρικό ζήτημα στο παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα. Γιατί μετά από μια εβδομάδα που η εικόνα από τα μακροοικονομικά ήταν μικτή και τις κεφαλαιαγορές επηρέασαν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, κύρια οι Γέλεν και Ντράγκι, η δυναμική και οι προτιμήσεις της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς δεν άλλαξαν.

Για την εβδομάδα ο S&P500 υποχώρησε κατά -0,1% έχοντας επίδοση +1,6% από το τέλος του 2013, ενώ ο Dow κέρδισε +0,2% φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό και κερδίζει +0,04% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -0,6% με επίδοση +0,8% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έχασε -1,9% με επίδοση έτους -4,9%. Ο δε Nasdaq100 έπεσε -0,9%, με υποχώρηση για το 2014 κατά -1,0%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 11 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -3,1% και στο τρέχον έτος κερδίζει +11,0%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 3 bps στο 2,62% και στο 2014 είναι κάτω κατά 41 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ανέβηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 9bps στο 3,46% χάνοντας φέτος 51bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9bps, στο 3,54% (κάτω 259bps από την αρχή του έτους). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας έπεσαν 9 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο ρεκόρ χαμηλού του 2,95% κ(στο 2014 είναι κάτω 117bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 6bps στο 2,92%, επίσης ρεκόρ χαμηλού, (φέτος κάτω 124bps). Των γερμανικών bund ανέβηκαν μια μονάδα βάση στο 1,46% (το 2014 έπεσαν 47bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν 3bps στο 1,90 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή μίκρυνε φθάνοντας στα 44bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν άλλα 2bps στο 6,11% (με πτώση στο 2014 231bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ανέβηκαν 5 μονάδες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,69% και έχουν πέσει 33bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,8% και η ετήσια επίδοσή του είναι -12,8%. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX κέρδισε +0,3% και αυτή είναι η απόδοσή του από το τέλος του 2013. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,2% (κερδίζει στο 2014 +5,8%). Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούτηξε κατά -1,8% (φέτος έχει άνοδο +12,8%). Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -3,9% και αποδίδει στο 2014 +2,50%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μικτή εικόνα. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,2% (άνοδος +3,1% το τρέχον έτος), ενώ ο Bolsa του Μεξικού πήδηξε +1,6% (χάνει -2,5% το 2014). Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε οριακά και χάνει φέτος -2,7%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία εκτινάχθηκε +2,6% (κερδίζει το 2014 +8,6%). Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange υποχώρησε κατά  -0,8% και το 2014 χάνει -5,0%.

Μόνο στο ευρώ υπήρξαν σημαντικές κινήσεις σε μικρό χρονικό διάσημα και το κλίμα για αυτό θα αλλάξει ως την σύνοδο της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Δεν θα λέγαμε πως η αδυναμία του ευρώ ως τότε θα είναι εγγυημένη αλλά, υπό την έννοια ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά χρειάζονται κάποιους λόγους ώστε να δώσουν ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα, τους έχει χορηγηθεί μία: η ΕΚΤ επιθυμεί ένα πιο αδύναμο νόμισμα, και σε αντάλλαγμα έχει υποσχεθεί μια νομισματική πολιτική υπέρ χαλαρή. Η αγορά ανταποκρίθηκε, με τη σχέση  EUR/USD να πέφτει από τα νέα ετήσια υψηλά των 1,3993 δολαρίων την Πέμπτη, σε κλείσιμο στα 1,3760 δολάρια την Παρασκευή.

Έχουν πλέον ξεσπαθώσει οι αναλυτές που προβλέπουν παραπάτημα των αγορών που θα αφήσει άναυδους εκείνους που, με την μη αλλαγή στάσης στην επενδυτική τους τακτική, συντηρούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ υψηλού και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλά. Ο Dr Roubini ειδοποιεί πως είμαστε στην αρχή μιας φούσκας στην αγορά ομολόγων γιατί οι ρυθμοί εξόδου από τα προγράμματα στήριξης είναι πολύ αργή ενώ επί πολλά χρόνια τα επιτόκια της Fed είναι καρφωμένα στο μηδέν. Ο James Rickards συγγραφέας με επιρροή στην αγορά των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το 2014 μπορεί να είναι χειρότερο από το 2008.

Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο Marc Faber τονίζοντας πως το σύνολο του χρέους των αναπτυγμένων οικονομιών αν συμπεριληφθούν σε αυτό τα δάνεια των επιχειρήσεων της κυβέρνησης και των καταναλωτών είναι 30% μεγαλύτερο από το ύψος του το 2007. Κατ’ αυτόν η οικονομία δεν ανακάμπτει αλλά αντίθετα στις ΗΠΑ υποχωρεί. Συνεπώς στις τιμές των μετοχών έχουν ήδη ενσωματωθεί τα μελλοντικά τους κέρδη και είναι “fully priced” είναι ένας ευγενικός χαρακτηρισμός για να τις υπερτιμημένες μετοχικές αξίες. Από αυτού του είδους τις αναλύσεις συναντήσαμε αρκετές τις τρεις προηγούμενες βδομάδες αλλά την περασμένη την αλλαγή έκανε μια έκθεση του Dr Ed Yardeni που ήταν πάντα στην ομάδα των «αντικειμενικά» αισιόδοξων.  

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι αργή

Ένας από τους πλέον αισιόδοξους αναλυτές, όταν έπαιρναν το πάνω χέρι οι αναλύσεις των απαισιόδοξων που καθοδηγούν τις αρκούδες των αγορών, ήταν ο Dr Ed Yardeni και φροντίζαμε να προβάλλουμε τις θέσεις του. Το γεγονός ότι ο Dow είναι σε νέα ιστορικά υψηλά δικαιώνει τον Dr Ed και δικαιολογεί τις επιλογές μας. Ένα μέρος από την έκθεσή του προς τους πελάτες στο τέλος της περασμένης βδομάδας παρουσιάζουμε παρακάτω. 

«Οι επενδυτές ομολόγων διεθνώς έχουν ενισχυμένο φρόνημα από τα σημάδια οικονομικής αδυναμίας σε όλο τον κόσμο.

  • Στις ΗΠΑ, μια άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχει επιφέρει στην αγορά κατοικίας ελάττωση της  δραστηριότητας. Οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας ήταν πολύ χαμηλά νωρίτερα το 2014, αν και έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών έχουν χαλαρώσει λίγο.
  • Στην Ιαπωνία , τα Abenomics (η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης με ενέσεις στην κεφαλαιαγορά ανά μήνα) φαίνεται να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, και αύξηση των φόρων επέφερε πτώση  τόσο στον δείκτη PMI για τον μεταπρατικό τομέα του Απριλίου που βγήκε στο 49,4, κάτω από 53,9 το Μάρτιο όσο και για τον PMI των υπηρεσιών που διαμορφώθηκε στο 46,4 , κάτω από το 52,2.
  • Στην Κίνα, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πιέζοντας τις τιμές παραγωγού, προκαλούν πτώση στα κέρδη και στην απασχόληση. Η συνιστώσα για την απασχόληση στον επίσημο δείκτη PMI για την βιομηχανία στην Κίνα παραμένει κάτω από το 50 για τους τελευταίους 23 μήνες συνεχώς έως τον Απρίλιο.
  • Στην Ευρώπη, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής διατηρεί ρυθμούς που την κάνουν ανιαρή από το περασμένο καλοκαίρι .Η παραγωγή της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα κάτω κατά 1,3% κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μέχρι το Μάρτιο. Αυτή τη βδομάδα, μάθαμε ότι οι νέες παραγγελίες στα εργοστάσια της Γερμανίας μειώθηκαν 2,8% το Μάρτιο, με επικεφαλής των μεγάλων μειώσεων των παραγγελιών για τόσο των καταναλωτών όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό υποδηλώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί αρχίζει να βλάπτει την οικονομία της Ευρωζώνης».

Ο Dr Ed Yardeni μετά τις εμφανίσεις των Γέλεν και Ντράγκι υπογραμμίζει την πίστη των κεντρικών τραπεζιτών στην σούπερ - χαλαρή νομισματική πολιτική και συμπεραίνει την αύξηση των παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κινδύνων.

ΧΑ

Τα στατιστικά της περασμένης εβδομάδας απέδειξαν ότι οι τιμές των βασικών δεικτών διακυμάνθηκαν μέσα στη ζώνη που ισχύει για αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Έχει όμως ιδιαίτερη στατιστική σημασία το ότι στην τελευταία συνεδρίαση με τον μεγαλύτερο τζίρο οι τιμές γύρισαν στο κάτω όριο της ζώνης. Με απλά λόγια εάν σήμερα συνεχιστεί η πτώση οι τιμές για αρκετούς θεσμικούς θα φανεί ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν αρκετά χαμηλότερα, οδηγώντας τους σε μερικές ρευστοποιήσεις θέσεων ώστε να εκμεταλλευτούν τη φάση της συνέχειας των πιέσεων. Διότι αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτές δεν εκτονώθηκαν την Παρασκευή.

Τα ελάχιστα εβδομάδας έγιναν και ελάχιστα τελευταίων τριών μηνών για τον 25άρη και τις ΑΛΦΑ, ΕΛΠΕ,ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ, ΣΩΛΚ, ΦΡΙΓΟ ενώ έφτασαν να γίνουν και κατώτερη τιμή τελευταίων δώδεκα μηνών για τις ΕΛΠΕ, ΣΩΛΚ, ΦΡΙΓΟ.  Θα κάνουμε ένα διαχωρισμό των blue chip  με βάση την απόδοσή τους στο προηγούμενο πενταήμερο έχοντας ως μεταβολή αναφοράς το -4,13% που είναι η βουτιά του 25άρη.

Ποσοστό μεταβολής πολύ μεγαλύτερο από τον δείκτη και τον μέσο όρο της αγοράς που έχασε -3,91% εμφάνισαν οι ΦΡΙΓΟ -10, 7%, ΕΤΕ –9,6%, ΙΝΛΟΤ -8,4%, ΟΤΕ -7,8%, ΑΛΦΑ -7,5%, ΣΩΛΚ -6,7%, ΟΛΠ -5,13%.

Μεταβολές πολύ κοντά σε αυτή του 25άρη είχαν οι ΕΧΑΕ -4,98%, ΕΥΔΑΠ -4,22%, ΜΠΕΛΑ -4,5%, ΠΕΙΡ -4,6% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,8%.

Μεταξύ του -2,2% και -3,5% είναι οι μεταβολές των ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ,ΤΕΝΕΡΓ. Από αυτή την ομάδα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές περιμένουν να παίξει τον ρόλο της κρίσιμης μάζας που θα καθορίσει την κατεύθυνση του ΧΑ.

Υπήρξαν και μετοχές που η μεταβολή τους σε μια τόσο καθοδική εβδομάδα ,αν και με αρνητικό πρόσημο, τις κατατάσσει στην ομάδα των μετοχών που εμφάνισαν αμυντικά χαρακτηριστικά. Αυτές είναι ΔΕΗ -0,8%, ΕΥΠΡΟ -0,95%, και ΜΟΗ -0,45%. Στην ομάδα των ανοδικών μετοχών εντάσσονται οι ΤΙΤΚ +3,1%, ΜΙΓ +2,9% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,4%.

Μπορεί τα στατιστικά να είναι σημαντικά σε επίπεδο εβδομαδιαίων μεταβολών αλλά αξίζει να σημειώσουμε πως οι βασικοί δείκτες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα υψηλά των τελευταίων τριάντα ημερών κατά -8,5% και -9,2% αντίστοιχα για τους ΓΔ και 25άρη. Υπάρχουν ωστόσο blue chip που η απόστασή τους από τα υψηλά των τελευταίων τριάντα ημερών είναι περίπου -2% και αυτές είναι οι ΤΙΤΚ, ΜΟΗ, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η τελευταία βουτιά αφαίρεσε όλα τα κέρδη του 25άρη που πλέον σε ετήσια βάση χάνει -0,70%. Πρακτικά είναι αμετάβλητος μετά από όλες τις συνεδριάσεις στο τρέχον έτος. Αν λοιπόν αναζητήσουμε την εικόνα των μεταβολών των blue chip  για το 2014 διαπιστώνουμε ότι εκείνα που πιέστηκαν περισσότερο και εμφανίζουν διψήφιες αρνητικές μεταβολές είναι ΕΤΕ -34%, ΦΡΙΓΟ -28,4%, ΣΩΛΚ -24,8%, ΕΛΠΕ -19,1%, ΕΕΕ -16,6%, και μικρές απώλειες έχει η ΜΠΕΛΑ -4,8%. Στον αντίποδα τα περισσότερα κέρδη στο τρέχον έτος εμφανίζει η ΜΙΓ +31,2%, ΕΥΔΑΠ +23%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +22,6%, ΤΙΤΚ +17,7%, ΟΠΑΠ +13,75% και ΜΥΤΙΛ +10%. Φυσικά δεν είναι αμελητέα τα κέρδη από 7% έως 9,8% για τις ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΙΝΛΟΤ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Τεχνική ανάλυση

Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust.  

Η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί πάνω από τις 1245 μονάδες (κορυφή 02/5) με αποτέλεσμα την διόρθωσή του που μπορεί να τον οδηγήσει προς τα πρόσφατα χαμηλά των 1185 μονάδων με ισχυρή όμως στήριξη στις 1164 μονάδες που διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών. Βραχυπρόθεσμα, λόγω των εκλογών που πλησιάζουν είναι λογική η διορθωτική πορεία της Αγοράς και αν δεν προκύψει πολιτική αστάθεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη περιοχή των 1160 μονάδων. Μόνο κίνηση πάνω από τις 1262 μονάδες αλλάζει την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς σε ανοδική.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με τους επενδυτές να κρατούν  επιφυλακτική στάση που την προκάλεσε η ανησυχία για μια πιθανή κλιμάκωση στις εντάσεις μεταξύ Ανατολής-Δύσης. Επειδή, ενισχύθηκαν οι φόβοι μετά την ανακήρυξη της νίκης από τους αντάρτες που είναι εναντίον του Κιέβου, σε ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην ανατολική Ουκρανία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος είπαν πως το 90% περίπου είχαν ψηφίσει υπέρ, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την περιοχή ώστε να ξεφύγει από το Κίεβο, μέσα από μια σύγκρουση που, ολοένα και περισσότερο, αποκαλύπτεται πως είναι εκτός ελέγχου.

Οι Δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει για περισσότερες κυρώσεις στους βασικούς τομείς της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κατασκευών εάν η Μόσχα αποδειχθεί πως διαταράσσει τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται στην Ουκρανία για τις 25 Μαΐου. Η αντίδραση στις αγορές είναι βουβή μέχρι στιγμής, με τα futures των μετοχών των ΗΠΑ να εμφανίζουν οριακή άνοδο μέχρι 0,1% και οι τιμές των ομολόγων των ΗΠΑ κινούνται ελαφρώς προς τα κάτω.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,1%, ενώ ο Nikkei ήταν σχεδόν επίπεδος στο πρώτο μέρος αλλά εμφάνισε στο δεύτερο απώλειες της τάξης του -0,3% ως -0,4%. Αντίθετα ο δείκτης Hang Seng εμφανίζει άνοδο +1,7% με τον Kospi στο +0,34%.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρά από τις ανησυχίες σχετικά με την Ουκρανία , με τις ΗΠΑ futures αργού αυξάνεται πάνω από $ 100 ανά βαρέλι .

Παρά την αναθέρμανση στις γεωπολιτικές ανησυχίες, οι μετοχές παγκοσμίως κινήθηκαν σταθεροποιητικά και ελαφρά ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη Dow Jones να ενισχύεται την Παρασκευή σημειώνοντας ρεκόρ υψηλού κλεισίματος με τις ευρωπαϊκές μετοχές πάνω σε ένα υψηλό εξαετίας.

Μία από τις κινητήριες δυνάμεις για τα χρηματιστήρια είναι η προοπτική συνέχισης της πολιτικής υποστήριξης των αγορών από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό προέκυψε μετά τα σχόλια της Janet Yellen της Fed ενώ ο Mario Draghi Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η δύναμη του ευρώ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Το ευρώ είναι σε άμυνα από τότε, και διαπραγματεύθηκε στα 1,3758 δολάρια , όχι μακριά από το μηνιαίο χαμηλό των 1,3745 δολαρίων την Παρασκευή.

Υπάρχουν λίγα που αναμένονται σήμερα από το μέτωπο των μακροοικονομικών και για αυτό θα κυριαρχήσουν τα γεωπολιτικά που αναφέραμε διεξοδικά. Την Τρίτη, οι πληροφορίες για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα και αργότερα οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ είναι τα δεδομένα που θα παρακολουθήσουν οι επενδυτές στενά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust.  

Συνεδρίαση της Eurobank θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία, αφού η εισαγωγή 9,2 δισ μετοχων από την αύξηση εκτόξευσαν τον τζίρο της ενώ συνολικά η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί πάνω από τις 1245 μονάδες.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε και η τελευταία αύξηση κεφαλαίου συστημικής Τράπεζας ( ΕΤΕ ) με επιτυχία και μπορούμε να μιλάμε πια για επαρκώς κεφαλαιοποιημένες Τράπεζες, με τους ξένους επενδυτές να έχουν απορροφήσει με μεγάλη ευκολία την συντριπτική πλειοψηφία των αυξήσεων (μόνο σε Πειραιώς και Eurobank οι Έλληνες επενδυτές πήραν το 10% της αύξησης), σε ευνοϊκές τιμές που τους καθιστά ρυθμιστές στην μελλοντική πορεία των Ελληνικών Τραπεζών. 

Είναι φανερή η κυριαρχία των ξένων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που αυξάνουν σημαντικά την έκθεση τους σε αυτό και μας προϊδεάζει  για την μελλοντική πορεία της Αγοράς κάτι που πρέπει να δουν και οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές.

Την τρέχουσα εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου ενώ 14/5 περιμένουμε τις ανακοινώσεις της MSCI για τις αλλαγές στους δείκτες.

Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου των Ελληνικών Τραπεζών τελείωσαν σε χρόνο ρεκόρ για τα μεγέθη των αυξήσεων (8,3 δισ ευρώ), οι μέχρι τώρα ομολογιακές εκδόσεις πέτυχαν την αναδιάρθρωση σημαντικού ύψους δανείων (2,5 δισ ευρώ) εισηγμένων εταιρειών με χαμηλότερο κόστος, ωστόσο η έντονη άντληση ρευστότητας δεν άφησε αλώβητη την Αγορά αφού οι 180 μονάδες που χάθηκαν από το υψηλό του φετινού Μαρτίου αποδίδονται κυρίως στον παράγοντα των αυξήσεων.

Από την άλλη πλευρά η Ελληνική Αγορά αποκτά περισσότερο βάθος, το "παιχνίδι άνοιξε" σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και κάποια γρήγορα κέρδη δεν θα απομακρυνθούν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αν οι δύο Κυριακές των εκλογών δεν φέρουν μεγάλες ανατροπές, τότε η Ελληνική Αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξαναδεί υψηλότερες τιμές, με "δύναμη πυρός" από τον Τραπεζικό κλάδο και "καύσιμα" από το εξωτερικό, το οποίο κοιτάζει, πλέον, περισσότερο την οθόνη όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Απριλίου. Τεχνικά η Αγορά βρίσκεται σε συσσώρευση διανύοντας τρεις εβδομάδες χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει επίπεδο.

Από την ανάλωση του χρόνου ο MACD έχει γυρίσει θετικός, ενώ όλοι οι άλλοι τεχνικοί δείκτες τάσης διατηρούν τα σήματα πώλησης από τις αρχές Απριλίου. Επισημαίνεται  ότι κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης τεστάρησε τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών καταγράφοντας χαμηλό κοντά στις 1187 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι η τεχνική ανάλυση δεν αναγνωρίζει άλλους ποιοτικούς παράγοντες πέραν του διαγράμματος, θα ήταν μάλλον εσφαλμένη μια αυστηρή κριτική της βραχυχρόνιας εικόνας της Αγοράς.

Η μη διάσπαση των 1.180 μονάδων σε όλη την περίοδο των αυξήσεων, δείχνει ότι τα "δυνατά χέρια" κρατάνε τον έλεγχο της μακροχρόνιας τάσης σε κομβικά σημεία, επιχειρώντας μια οριζόντια κίνηση αποφόρτισης κυρίως της Τραπεζικής προσφοράς.

Σε αυτή την πλάγια κίνηση οι πωλητές έχασαν την μεγάλη ευκαιρία να προκαλέσουν συνθήκες "ξεπουλήματος" παρά την αύξηση της προσφοράς, τις γεωπολιτικές αναταραχές ή τις δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν σαφώς μεγαλύτερη αρνητική απήχηση στους εμπλεκόμενους. Υπό αυτό το πρίσμα η Αγορά είναι επαρκώς διορθωμένη από τα υψηλά της, νέα ρευστότητα έχει διαχυθεί σε ευρύτερο φάσμα τίτλων και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που βρίσκονταν στον προθάλαμο για αρκετό χρονικό διάστημα αρχίζουν να γνωστοποιούνται.

Άρα η επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη θα είναι ανοδική, θα βοηθηθεί και από τις εισροές από την αύξηση της βαρύτητας της Αγοράς έως το τέλος Μαϊου και θα συνοδευτεί και από συνολική αλλαγή στάσης από το εξωτερικό η οποία θα διατυπωθεί σε όλο το φάσμα των Ελληνικών αξιογράφων.  Την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την εστίαση να γίνεται στην αύξηση των σταθμίσεων των Τραπεζών, την προσθήκη της Eurobank και την πιθανή διαγραφή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

Στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές εισέρχεται η Αγορά αυτή την εβδομάδα, με τις Τράπεζες να έχουν προλάβει να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια πριν γνωστοποιηθούν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα. Στον "αγώνα δρόμου" άντλησης κεφαλαίων συμμετέχουν όμως και άλλες εταιρείες, μέσω ομολογιακών εκδόσεων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και την υψηλή ρευστότητα των ξένων χαρτοφυλακίων, επιτυγχάνουν να "βγουν" στις ξένες Αγορές, να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εγχώρια Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και σε αρκετές περιπτώσεις να μειώσουν και το μέσο κόστος δανεισμού τους.

Τελευταία παραδείγματα ομολογιακών εκδόσεων είναι αυτά των ΔΕΗ, Intralot και Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η σημαντική υπερκάλυψη (περισσότερες από τρεις φορές) οδήγησε στις εταιρείες να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που ζητούσαν αρχικά.

Επίσης και η νέα υποχώρηση του μεσοσταθμικού επιτοκίου των ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων στο 2,70%, στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας, πιστοποιεί τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς στη δημοπρασία του Φεβρουαρίου το μεσοσταθμικό επιτόκιο ήταν στο 4%. Νέες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις μπορεί να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ανακοινωθεί και νέα έκδοση ΕΓΕΔ 13 Εβδομάδων, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.
Ωστόσο σημείο αναφοράς αναμένεται να αποτελέσουν τα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄3μήνου του 2014, όπου δεν μπορεί να αποκλεισθεί θετική έκπληξη έναντι της εκτιμώμενης υποχώρησης -1,3% (δημοσκόπηση Bloomberg). Όσον αφορά το εξωτερικό, οι δηλώσεις Ντράγκι για ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ μέσα στον Ιούνιο, καταδεικνύουν το πόσο σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των Ευρωεκλογών στην 'ωρίμανση' του πολιτικού συστήματος για την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Συνεχίστε (το carry trade)  αλλά μην χρηματοδοτείτε τις επενδύσεις σας με δολάρια

Συνεχίζουμε να αναμένουμε ισχυροποίηση του δολαρίου μεσοπρόθεσμα αλλά εκτιμούμε πως θα χρειαστεί υποστήριξη από υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ. Περιμένουμε να εμφανιστούν προσδοκίες για αυτά από την άνοδο του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς από την τεχνική ανάλυση μπορούν να εμφανιστούν πιο βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για το δολάριο ΗΠΑ. Αλλά με τους αρμόδιους στην ΕΚΤ να στρέφονται προς την πολιτική χαλάρωση , βλέπουμε καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης σε ευρώ.Οι αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα στην Ασία προχωρώντας σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Παντελώς αναληθή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για όρους που θέτει η τρόικα προκειμένου να συζητηθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει, οι μόνες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους εταίρους  περιγράφονται στις αποφάσεις του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, καθώς και σε αυτές του Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014. 

Το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει πως «εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και τo πρόγραμμα είναι σε τροχιά, τότε οι εταίροι, όπως έχουν δεσμευτεί, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους». «Όλα τα άλλα», συμπληρώνει, «είναι μυθεύματα».

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-1,55% με θέμα την έγκριση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Χθες, η ΕΤΕ ανακοίνωσε και επίσημα την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος σε θεσμικούς και λοιπούς ειδικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Όπως ανέφερε, η ΑΜΚ υπερκαλύφθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την ΕΤΕ. Η τράπεζα διέθεσε και σκοπεύει να εκδώσει 1.136.363.637 νέες κοινές μετοχές, στην τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή, για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης 2,20 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε περίπου 122% των ιδίων κεφαλαίων (έχοντας αφαιρέσει τα άυλα στοιχεία ενεργητικού) της τράπεζας ανά μετοχή, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, pro forma για την ΑΜΚ.

Την Τρίτη 3 Ιουνίου, στις 09:00, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΒΕ Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,33 ευρώ και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή μετρητών στους μετόχους της εταιρείας, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,33 ευρώ σε 0,30 ευρώ.

Η Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 ορίστηκε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος που θα διανείμει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) για τη χρήση 2013. Η πληρωμή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Τετάρτη 23 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Την οριστική διακοπή της διαδικασίας διασυνοριακής συγχώνευσης της Αιολική ΑΕΕΧ με την Global Investment Services αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της πρώτης κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Σημειώνεται ότι η διασυνοριακή συγχώνευση της Αιολική με την Global Investment Services είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί με απορρόφηση της πρώτης εταιρείας από τη δεύτερη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Ακόμη και η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα με χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση», δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της Ε.Ε. με κυβερνήσεις κομμάτων του ΕΛΚ εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερο χρέος από αυτές με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag», ο κ. Γιούνκερ τάσσεται δε υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της εισαγωγής κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν θεωρεί βιώσιμο, τάσσεται ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) Μπερντ Λούκε και κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ωραιοποιεί την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι όπως με τον πονόδοντο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λούκε στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Όσο περιμένει κανείς, τόσο ο πόνος γίνεται πιο έντονος.» Ερωτηθείς γιατί δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες εξοικονόμησης που καταβάλλει η Ελλάδα, απαντά: «Μπερδεύετε τους όρους. Κάνω οικονομία σημαίνει δημιουργώ περιουσιακά στοιχεία. Οι Έλληνες δεν έχουν κάνει οικονομία, αλλά δημιούργησαν, χρόνο με το χρόνο, περισσότερα χρέη».

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Νότιας Κορέας και πρόεδρος της εταιρείας Samsung Electronics, Λι Κουν-Χι, μετά την κατεπείγουσα χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Ο 72χρονος Λι μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο κοντά στο σπίτι του στη Σεούλ αργά το βράδυ του Σαββάτου επειδή δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Το πρωί της Κυριακής μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Σάμσουνγκ, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε «πάγωμα» του μισθού των πολιτικών και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων προχωρά η κυβέρνηση της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις για τις επικείμενες σκληρές περικοπές, τις αυξήσεις φόρων και τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Όπως ανακοινώθηκε, από την 1η Ιουλίου «παγώνουν» οι μισθοί των πολιτικών και έτσι η αύξηση 2,4% που ήταν να τους χορηγηθεί δεν θα τους δοθεί. Αυτό σημαίνει πως ένας απλός βουλευτής θα χάσει 3.900 δολάρια και ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, 10.000 δολάρια. «Θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε θυσίες για να ξαναγίνουν πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί μας. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση», είπε ο υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ