Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2004 00:01

Ανάσα στα χρηματιστήρια

ΡΑΛΙ ανακούφισης σημείωσαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την επενδυτική ευφορία που προκάλεσε η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΡΑΛΙ ανακούφισης σημείωσαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την επενδυτική ευφορία που προκάλεσε η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η εκλογική νίκη του προέδρου της Βενεζουέλας, η οποία πυροδότησε άνοδο στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, εξάλειψε τις ανησυχίες για πολιτική αστάθεια στην πέμπτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής στον κόσμο.

Οι περισσότεροι κλάδοι ανέκτησαν μέρος των προσφάτων απωλειών τους ύστερα από πολλές εβδομάδες μαζικών ρευστοποιήσεων, παίρνοντας θάρρος από την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

Η ώθηση δεικτοβαρών μετοχών του κλάδου τεχνολογίας έδωσαν το έναυσμα της ανόδου πριν κλιμακωθεί η ευφορία και σε άλλους κλάδους. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 129,20 μονάδες, ποσοστό 1,31%, φθάνοντας στις 9.954,55 μονάδες. Με άνοδο 25,62 μονάδων, ποσοστό 1,46%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.782,84 μονάδες.

Με τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού να κυμαίνονται πάνω από τα 46 δολάρια το βαρέλι, το ενδιαφέρον των περισσότερων επενδυτών έχει επικεντρωθεί στην αγορά πετρελαίου και στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων για την άντληση ενδείξεων πληθωρισμού.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Αμπντάλα δήλωσε στο Κουβέιτ ότι θα προτιμούσε οι τιμές του πετρελαίου να περιορίζονται στο εύρος διακύμανσης των 25-30 δολαρίων ώστε να μην πλήττονται οι οικονομίες των χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα η αγορά και κυρίως ο κλάδος νέας τεχνολογίας δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις μετά την ανακοίνωση αποθαρρυντικών στοιχείων για την προοπτική της Cisco Systems και της Hewlett-Packard. Κορυφαία ονόματα δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών προβλέψεων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τα νέα χαμηλά του έτους, καθώς δεικτοβαρείς μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά λόγω φημών για εξαγορά της Shell και της Allianz. Επίσης το ράλι στη Wall Street έδωσε τον τόνο στην Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 1%, στις 950,35 μονάδες, ανακάμπτοντας από τα κατώτερα του 2004, των 934,72 μονάδων. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα του τριμήνου με πτώση 0,65%, στις 10.687,81 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ