Ενέκρινε η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η τράπεζα διέθεσε και σκοπεύει να εκδώσει 1.136.363.637 νέες κοινές μετοχές, στην τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή, για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.
Ενέκρινε η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η τράπεζα διέθεσε και σκοπεύει να εκδώσει 1.136.363.637 νέες κοινές μετοχές, στην τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή, για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.
Η τιμή διάθεσης 2,20 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε περίπου 122% των ιδίων κεφαλαίων (έχοντας αφαιρέσει τα άυλα στοιχεία ενεργητικού) της τράπεζας ανά μετοχή, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, pro forma για την ΑΜΚ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε ότι στόχος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό διανομή μερίσματος στους μετόχους. Όπως είπε, στόχος είναι η αποπληρωμή «των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 1.350 εκατ.ευρώ, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διανομής μερίσματος».
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά στόχοι είναι επίσης οι εξής: Κάλυψη και των πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων που προκύπτουν από τους κανόνες πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ. Βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους αξιολογικούς οίκους, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η πρόσβασή μας στις αγορές κεφαλαίου και να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης για την Τράπεζα. Διεύρυνση της υφιστάμενης μετοχικής βάσης και αύξηση της διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου. Ενίσχυση της θέσης της Τράπεζας, ώστε να μπορέσει να στηρίξει δυναμικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής αναφέρθηκε στη συνέχεια στη θετική πορεία των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, τονίζοντας και τα εξής: «Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων της Εθνικής, αρχίζουν να ανακάμπτουν, ακολουθώντας τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και την επανεμφάνιση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η Εθνική εξακολουθεί να έχει ικανοποιητική και χαμηλού κόστους ρευστότητα, διατηρώντας υψηλό ποσοστό των καταθέσεων στην εγχώρια αγορά, γεγονός που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τις παρουσιαζόμενες δυνατότητες σε τομείς με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις κυμαίνεται στο 90% περίπου στην Ελλάδα και στο 97% σε επίπεδο Ομίλου. Επίσης, η Τράπεζα κατάφερε να περιορίσει την έκθεσή της στο Ευρωσύστημα σε ποσοστό μόλις 11% επί του Ενεργητικού της, και με μηδενική έκθεση στο Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας. Το πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους στην Ελλάδα εξελίσσεται θετικά, καθώς η Εθνική επέτυχε σημαντική μείωση της τάξεως του 27%, κατά την τελευταία τετραετία (2009-2013). Για το 2014, αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 19%, που επιτυγχάνεται χάρη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο τέλος του 2013. Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της Εθνικής προς την εξομάλυνση των αποτελεσμάτων ήταν η σημαντική βελτίωση στη δημιουργία νέων επισφαλειών, αλλά και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός στις υπάρχουσες επισφάλειες. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013, υπήρξε το τέταρτο κατά σειρά τρίμηνο, στο οποίο καταγράφηκε μείωση στα επίπεδα δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών, που προσέγγισε το 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια, υπήρξε αντίστοιχη μείωση των προβλέψεων κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στις περίπου 300 μ.β. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα της BlackRock, τα οποία απέδειξαν ότι η Εθνική διαθέτει την καλύτερη ποιότητα χαρτοφυλακίου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, η Τράπεζα διαθέτει το χαμηλότερο επίπεδο αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου μεταξύ όλων των συστημικών τραπεζών, σε συνδυασμό με το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης των αναμενόμενων ζημιών από προβλέψεις. Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες συνέβαλαν στην εξαιρετικά μεγάλη αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων, κατά 50% το 2013, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Εθνική το 2013 υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα που κάλυψε τη διαφορά μεταξύ του κόστους πιστωτικού κινδύνου και των εσόδων προ προβλέψεων».
Ο κ. Τουρκολιάς, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου που βασίζονται στους ακόλουθους πυλώνες:
Καταλήγοντας ο κ. Τουρκολιάς πρόσθεσε: «Ο Όμιλος της Εθνικής κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις κατά τα ιδιαίτερα δύσκολα έτη της κρίσης, διατηρώντας το δυναμισμό του, θωρακίζοντας αποτελεσματικά τον Ισολογισμό του και προασπίζοντας παράλληλα τον ιδιωτικό του χαρακτήρα. Τα επιτεύγματα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη συνεχή και πιστή στήριξη όλως των Μετόχων και προφανώς των θυσιών όλου του προσωπικού του Ομίλου, το οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνεται σημαντικά με την αύξηση κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διασπορά των μετοχών από 16% σε 43%. Έτσι, η Εθνική γίνεται η δεύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην Εθνική Τράπεζα».