Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2004 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά την υπόχωρηση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, ενώ τα κέρδη των εταιρειών λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, ανανέωσαν την αισιοδοξία για τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Li & Fung Ltd., κινούντο ανοδικά.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Qantas Airways Ltd. και της Cathay Pacific Airways Ltd., σημείωναν κέρδη μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, κάτι το οποίο κατεύνασε τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει τα κέρδη τους.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,9%, φθάνοντας στις 86,00 μονάδες στις 11:30' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 10.778,12 μονάδες. Και οι δύο δείκτες ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, στα οποία υποχώρησαν χθες.

«Η πρόσφατη πτώση του Χρηματιστηρίου, δημιούργησε κάποιες προοπτικές για αγορές», ανέφερε ο Jun Terasaka, ο οποίος διαχειρίζεται εννέα δισ. δολ. σε μετοχές με την Toyota Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η μεγαλύτερη ανακούφιση ήρθε από την ανάκαμψη των Χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του π πετρελαίου».

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα και τις Φιλιππίνες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ινδονησία, λόγω εθνικής εορτής.