Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2004 12:24

Yukos: Συνέχιση εξαγωγών ακόμη και εάν πτωχεύσει

ΕΓΓΥΗΣΗ για τις εξαγωγές πετρελαίου υποσχέθηκε η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ρωσίας, καθώς τα χρέη ύψους 3,4 δισ. δολ. απειλούν με χρεοκοπία την OAO Yukos Oil Co., σημάδι ότι ο πρόεδρος της χώρας, Vladimir Putin, δεν σχεδιάζει να περιορίσει τις προμήθειες πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Οι τιμές για συμβόλαια πετρελαίου αυξήθηκαν φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι οι οικονομικές απαιτήσεις του ρωσικού κράτους από την εταιρεία, μπορεί να επηρεάσουν τις φορτώσεις της μεγαλύτερης εξαγωγού πετρελαίου της χώρας.

Η εταιρεία που εδρεύει στη Μόσχα, αντλεί περισσότερο από ό,τι αντλεί η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ και διακινεί 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως δια της σιδηροδρομικής οδού, κάτι που θα επηρεαστεί άμεσα, εάν η εταιρεία δεν έχει χρήματα, είχε δηλώσει ο επικεφαλής της, Steven Theede, στις 28 Ιουλίου.

«Ακόμη και εάν πτωχεύσει η Yukos, για όσο καιρό θα αντλείται πετρέλαιο, θα γίνεται η μεταφορά του και θα φορτώνεται για εξαγωγές, καθώς δεν έχουμε την πρόθεση να αυτοκτονήσουμε περιορίζοντας τις φορτώσεις τέτοιων ποσοτήτων», ανέφερε ο Salman Babayev αντιπρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, σε συνέντευξή του στη Μόσχα.

Η Yukos θα είναι σε θέση να πουλήσει το πετρέλαιο σε εμπόρους στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιτρέποντάς τους να πληρώσουν εκείνοι τις αμοιβές για τη μεταφορά του, είπε ο Babayev, συμπληρώνοντας, ότι η εταιρεία σιδηροδρόμων θα ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει τις εξαγωγές στην Κίνα δια της σιδηροδρομικής οδού. Η Yukos που εδρεύει στη Μόσχα έχει προπληρωθεί για τις εξαγωγές στην Κίνα και όλες θα γίνουν μέσω σιδηροδρόμου, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Αυγούστου, κατέληξε.