Η αγορά εξακολουθεί να βιώνει το φαινόμενο της άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες της χώρας σε μικρό χρονικό διάστημα και της εισαγωγής των μετοχών που προέκυψαν από τις ΑΜΚ προς διαπραγμάτευση. Οι νέες μετοχές προκαλούν αλλαγές στο πλήθος των προς διαπραγμάτευση μετοχών και των ποσοστών που κατέχει σε αυτές το ΤΧΣ.
Η αγορά εξακολουθεί να βιώνει το φαινόμενο της άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες της χώρας σε μικρό χρονικό διάστημα και της εισαγωγής των μετοχών που προέκυψαν από τις ΑΜΚ προς διαπραγμάτευση. Οι νέες μετοχές προκαλούν αλλαγές στο πλήθος των προς διαπραγμάτευση μετοχών και των ποσοστών που κατέχει σε αυτές το ΤΧΣ.
Από την άλλη πλευρά οι ξένοι θεσμικοί αυξάνουν την έκθεσή τους στο ΧΑ, καταλαμβάνοντας κάθε μήνα και μεγαλύτερο ποσοστό από την κεφαλαιοποίηση του. Νευρικότητα που αποδίδεται σε σύγχρονες εξελίξεις χαρακτήρισε τις εταιρίες Πετρελαίου Αερίου με τα ΕΛΠΕ σε πτώση αι την ΜΟΗ ανάμεσα στα ανοδικά blue chip. Πτώση πάνω από -6% έχει στις τέσσερις συνεδριάσεις η μετοχή του ΟΤΕ που οδηγεί την πτώση του 25άρη μαζί με την ΕΤΕ. Αυτή, μετά από καιρό, τη μέρα με την μεγαλύτερη βουτιά της στη βδομάδα (-5,15%) εμφάνισε τζίρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ κοντά στα 15 εκατ για την ακρίβεια. Βέβαια σήμερα με γνωστή την τιμή των νέων μετοχών της, σε εξέλιξη, ΑΜΚ για την ΕΤΕ αναμένονται πιέσεις ώστε να πλησιάσει η τιμή του ταμπλό (2,58 ευρώ) εκείνη της ΑΜΚ.
Η ΔΕΗ, η ΕΕΕ, η ΕΥΔΑΠ μαζί με τις ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, και ΤΙΤΚ θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης σήμερα. Το σκαμπανέβασμα των τιμών σε στενό εύρος συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα και πλέον είναι τρεις εκείνες στις οποίες οι θεσμικοί προσπαθούν να εκτονώσουν πιέσεις χωρίς να περάσουν οι τιμές κάτω από συγκεκριμένες στηρίξεις.
Οι ξένοι θεσμικοί χθες είχαν στα θετικά της ζυγαριάς που διαμορφώνει το φρόνημά τους το κλίμα που ίσχυσε στις αγορές της ευρωζώνης και στα αρνητικά την εξάντληση των κεφαλαίων που προορίζονται για το ΧΑ πριν τις ευρωεκλογές. Σήμερα γνωρίζουν ότι στις ΗΠΑ οι τιμές των βασικών δεικτών επηρεάστηκαν από την Ουκρανία. Οι υπέρ - Μόσχας αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αγνόησαν πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση , δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει την Κυριακή με μια ψηφοφορία που ορισμένοι φοβούνται θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.
Αλλά σημαντική άνοδο προκάλεσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο Μάριο Ντράγκι αφού στη συνέντευξη τύπου άφησε ανοικτό το δρόμο για εισαγωγή πρόσθετων μέτρων τόνωσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ τον Ιούνιο.
Από την αγορά παραγώγων αν κρίνουμε με βάση τη μεταβολή της απόστασης της τιμής εκκαθάρισης από το κλείσιμο του υποκειμένου, η μείωσή της δείχνει στροφή προς την απαισιοδοξία. Αλλά αφού παρέμεινε το ΣΜΕ σχεδόν πάνω στην τιμή του 25άρη, αφήνουν στην σημερινή δυναμική την πιθανότητα να φύγει προς τις δύο κατευθύνσεις. Αν και τελικά υπάρχει και η πλάγια κίνηση που μάλλον επιλέγουν οι ισχυροί θεσμικοί για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι δείκτες στη Wall Street, με τον κλάδο της τεχνολογίας και πάλι να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής, παρά την αρχική θετική του κίνηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 16.550,97 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,40% στις 4.051,50 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,14% στις 1.875,63 μονάδες.
Ο τεχνολογικός κλάδος και οι εταιρείες του διαδικτύου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων φέτος, καθώς θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές ότι οι αποτιμήσεις τους δεν αντανακλούν την αξία τους. Αυτήν την εβδομάδα, το sell off στους εν λόγω κλάδους έχουν τροφοδοτήσει δύο από τους μεγαλύτερους τίτλους στο αμερικανικό χρηματιστήριο: η Twitter και η Tesla Motors. Και οι δύο αυτές μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 15% της αξίας τους από την αρχή της εβδομάδας, ενώ καταγράφουν απώλειες στις 8 από τις 11 τελευταίες συνεδριάσεις.
Έτσι και χθες, η μετοχή της Tesla Motors βρέθηκε υπό κατάρρευση, υποχωρώντας κατά 11%, καθώς ανακοίνωσε ζημίες 49,8 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι πωλήσεις περιορίστηκαν στα 620,5 εκατ. δολάρια.
Απώλειες 10% κατέγραψε και η Teradata, η οποία αν και ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο προβλημάτισε την αγορά καθώς η διοίκηση προειδοποίησε ότι τα κέρδη του έτους χρήσης θα είναι πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Στον αντίποδα, η μετοχή της 21st Century Fox κέρδισε 5,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 47 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 35 σεντς ανά μετοχή.
Κέρδη 13% κατέγραψε και η Keurig Green Mountain, καθώς ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,08 δολάρια ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 95 σεντς ανά μετοχή.
Πάντως, υποστηρικτικά λειτούργησε η ανακοίνωση ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, ωστόσο η μείωση αποδίδεται σε εποχικούς παράγοντες και όχι σε κάποια ουσιαστική αλλαγή στις τάσεις προσλήψεων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, κατά την εβδομάδα μέχρι τις 3 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 26.000 στις 319.000, έναντι μείωσης στις 325.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος νέων αιτήσεων του τελευταίου μήνα αυξήθηκε κατά 4.500 στις 324.750.
Ευρώπη
Σημαντική άνοδο προκάλεσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο Μάριο Ντράγκι αφού στη συνέντευξη τύπου άφησε ανοικτό το δρόμο για εισαγωγή πρόσθετων μέτρων τόνωσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Οι αγορές εμφάνισαν μικτές διακυμάνσεις μέχρι την ομιλία Ντράγκι, αλλά ενισχύθηκαν πειστικά μετά τις δηλώσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 1,18% υψηλότερα στις 340 μονάδες. Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,63% στις 6.839 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,9% στις 9.607 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με άνοδο 1,36% στις 4.507 μονάδες.
ΧΑ
Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία μέρα ότι η αγορά βρίσκεται σε θολά νερά περιορίζοντας το εύρος διακύμανσης από την αρχή του μήνα μεταξύ 1.200-1.245 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά -0,53% στις 1224,69 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1241,97 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1220,16. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 2,61% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 104,54 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 19,74 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η χθεσινή εικόνα, θετικό άνοιγμα και κλείσιμο με αρνητικό πρόσημο, παραπέμπει περισσότερο, όπως είχαμε επισημάνει, σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι ροές ξένων κεφαλαίων συνεχίζουν την θετική εισροή τους. Σύμφωνα, επίσης, με τους αναλυτές, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθεί με βάση δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις - διαρροές, όσον αφορά το εκτιμώμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.
O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25 κινήθηκε στο εύρος των 391,95 μονάδων (-0,91%) με 399,19% (+0,92%) για να ολοκληρώσει στις 393,56 μονάδες και στο -0,51% πραγματοποιώντας συναλλαγές αξίας 94,5 εκατ. ευρώ ή το 76% του συνολικού. Δέκα τίτλοι έκλεισαν θετικά και 13 αρνητικά, με τις EurobankProperties ΕΥΠΡΟ+3,80% (3,80%), Motor Oil(3,07%), Τιταν (1,94%) και Jumbo (1,68%) να ξεχωρίζουν. Μεγαλύτερες απώλειες για τις μετοχές των ΟΤΕ ΟΤΕ-5,45% (-5,45% που αντιστοιχεί μάλιστα σε ένα 0,54% για τον γενικό δείκτη, δηλ. με τον ΟΤΕ χωρίς απώλειες τότε ούτε ο γ.δ. θα υποχωρούσε), ΕΤΕ (-5,15%), Σωληνουργία Κορίνθου (-3,98%), ΟΛΠ ΟΛΠ-3,59% (-3,59%), Frigoglass ΦΡΙΓΟ-3,41% (-3,41%), Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ ΔΕΗ-2,73% (αμφότερες στο -2,73%).
Στα 22,5 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών της Πειραιώς, στα 16,4 εκατ. η αντίστοιχη του ΟΤΕ, στα 14,9 εκατ. της Εθνικής και στα 12,6 εκατ. της Alpha Bank.
Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο Midcap20, έκλεισε με άνοδο 0,31% και στις 1.187,03 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του να φθάνει στα 21,38 εκατ. ευρώ λόγω της Εurobank (κάλυψε τα... 20,42 εκατ. ευρώ). Mε οκτώ μετοχές να κλείνουν θετικά και επτά αρνητικά, ξεχώρισε ιδιαίτερα η Aττικής με άνοδο 7,81% και 1,61 εκατ. τεμάχια όγκο, η Ιντρακομ στο +4,37% με 265.200 τεμάχια, ενώ θετική ήταν η παρουσία των Φουρλής, Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ+1,24% και Πλαστικά Θράκης. ΠΛΑΘ+1,64% Από αύριο η μετοχή της Eurobank δεν θα συμμετέχει στον εν λόγω δείκτη.
Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε η Forthnet ΦΟΡΘ+7,13% με άνοδο 7,13%, η FG Europe, o Δρομέας, η Paperpack, ενώ απογοήτευσαν οι Ιλυδα με νέο πλαφόν -29%, ο Πήγασος και ο Παρνασσός στο -20%, η Pasal ξανά στο -20%, και η ΥΑΛΚΟ με απώλειες 18,2% και σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος τηλεπικοινωνιών (-5,45%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+3,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 52 κινήθηκαν ανοδικά, 80 καθοδικά, ενώ η τιμή 28 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Το σκαμπανέβασμα των τιμών σε στενό εύρος συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα και πλέον είναι τρεις εκείνες στις οποίες οι θεσμικοί προσπαθούν να εκτονώσουν πιέσεις χωρίς να περάσουν οι τιμές κάτω από συγκεκριμένες στηρίξεις. Αυτές σχηματίστηκαν όταν φρέναρε η κάθοδος εννέα διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων στις 16 Απριλίου. Για τον ΓΔ ήταν οι 1183,8 μονάδες και για τον 25άρη οι 380,86 που ήταν η κατώτερη τιμή εκείνου του μήνα αλλά και του διαστήματος από τότε ως σήμερα. Οι τιμές αυτές κατά προσέγγιση εμφανίστηκαν ξανά στις 29 του ίδιου μήνα και για τον ΓΔ ήταν οι 1185,98 μονάδες και για τον 25άρη οι 383,15.
Άρα, υπάρχει το κάτω όριο στην ζώνη τιμών των βασικών δεικτών, αλλά αυτή τη βδομάδα, η χαμηλότερη τιμή ήταν την Τετάρτη στις 1208,75 για τον μέσο όρο και οι 388,69 μονάδες για τον δείκτη των θεσμικών.
Παρατηρούμε πως η απόσταση από το πρώτο χαμηλό είναι αρκετά μεγάλη, ( 25 περίπου μονάδες για τον ΓΔ και 5,5 για τον 25άρη) αλλά το ίδιο ισχύει και για το ανώτερο επίπεδο τιμών μετά τις 16 Απριλίου. Για τον 25άρη ήταν οι 406,9 μονάδες και οι 1262,33 για τον ΓΔ. Ωστόσο, στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις το μέγιστο για τον ΓΔ κατέβηκε στις 1245,33 μονάδες και για τον 25άρη περιορίστηκε στις 400,8 που σημειώθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου.
Το σφίξιμο στο εύρος διακύμανσης των τιμών των βασικών δεικτών δείχνει πως πλησιάζει το τέλος μιας αμυντικού τύπου συσσώρευσης αυτής της περιόδου, που την επέλεξαν οι ξένοι θεσμικοί ως την καταλληλότερη για την προ των εκλογών περίοδο.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν ως επί το πλείστον σήμερα αφού η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία έκανε επιφυλακτικούς τους επενδυτές, αν και η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Κίνα ηρέμησε κάπως τα νεύρα των επενδυτών.
Το ευρώ παρέμεινε με ένα ασταθή βηματισμό στριφογυρίζοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ενεργήσει για να ανακόψει την επιβράδυνση του πληθωρισμού και για την τόνωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά -0,1%, σε τροχιά για μια μικρή εβδομαδιαία πτώση, αλλά αρκετά ψηλότερα από τα χαμηλά της συνεδρίασης μετά τα στοιχεία που έδειξαν ο πληθωρισμός της Κίνας τον Απρίλιο ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνος με τις προσδοκίες των αγοραίων.
Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν 1,8% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 2,0%.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού θα παραμείνει αρνητικός κατά τους προσεχείς μήνες. Γιατί τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει ήδη, δεν είναι αρκετά για να σταματήσει την βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας. Περιμένουν δε ότι θα παρουσιαστεί σχέδιο με περισσότερα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας διέγραψε τις αρχικές του απώλειες και κερδίζει 0,15%, καθώς οι επενδυτές μπροστά από το Σαββατοκύριακο κινήθηκαν για να καλύψουν ανοικτές θέσεις. Ο Nikkei αναμένεται να εμφανίσει εβδομαδιαίες απώλειες άνω του -2%.
Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την κρίση Ουκρανία . Οι υπέρ - Μόσχας αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αγνόησαν πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση , δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει την Κυριακή με μια ψηφοφορία που ορισμένοι φοβούνται θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.
Οι Αμερικανικές μετοχές επί το πλείστον έπεσαν την Πέμπτη με τον Nasdaq Composite να τελειώνει κάτω για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, το μεγαλύτερο σερί ηττών του από τις αρχές Απριλίου.
Αλλά οι ευρωπαϊκές μετοχές. αναρριχήθηκαν +1,1% αφού ο Draghi έθεσε την προοπτική της δράσης της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα για να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.
Το ευρώ ήρθε τελευταία στα 1,3838 δολάρια, οριακά χαμηλότερα την ημέρα, και αρκετά μακριά από το υψηλό της Πέμπτης στα 1,3992 δολάρια, την ανώτερη κορυφή από το Νοέμβριο του 2011.
«Σε αντίθεση με τον Mario Draghi , αυτή την εβδομάδα η Janet Yellen κατάφερε να παράσχει ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με τη νομισματική πολιτική, διατηρώντας την πτωτική πορεία των αποδόσεων άθικτη» έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες η Kathy Lien, διευθύνων σύμβουλος της στρατηγικής στο FX για την BK Asset Management.
Η απόδοση 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ήταν 2,610 τοις εκατό, όχι μακριά από το κλείσιμο την Πέμπτη στις ΗΠΑ στο 2,602%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Χωρίς ενδείξεις τασικής Αγοράς ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές γύρω από το κέντρο διαγραμματικής βαρύτητας των 1215 μονάδων έχοντας ως άνω όριο βραχυχρόνιας διακύμανσης τις 1250 μονάδες και ως κάτω τις 1177 μονάδες.
Το "pause" αυτό στον Γενικού Δείκτη θα το χαρακτηρίζαμε ως φυσιολογικό καθώς λαμβάνουν χώρα τόσο η τοποθέτηση των "κομματιών στο παζλ" των διπλών εκλογών όσο και οι τελευταίες αναδιαρθρώσεις από τις ΑΜΚ της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.
Εν αναμονή της ολοκλήρωσης αυτών των στοιχείων οι ισχυροί παίκτες έχουν "αποσυρθεί στο παρασκήνιο" αναλύοντας μεθοδικά τα όποια δεδομένα. Η επανείσοδός τους είναι πολύ πιθανό να είναι "εκκωφαντική" "διοχετεύοντας καύσιμα για τη κινητήριο δύναμη" της Καλοκαιρινής χρηματιστηριακής περιόδου.
Πάντως πέρα από το "θολό" πολιτικό τοπίο, η ολοκλήρωση των επιτυχημένων αυξήσεων κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες θα ισχυροποιήσει τον Γενικό Δείκτη, τοποθετώντας τον σε νέες πιο "σταθερές βάσεις" για την ανοδική καταστρατήγηση των 1400 μονάδων.
Ήδη ο Τραπεζικός Δείκτης παρά τις όποιες καθοδικές "αναταράξεις" διατηρεί το επίπεδο στήριξης των 170 μονάδων "προθερμαίνοντας" το πεδίο για την επόμενη υπέρβαση των 200 μονάδων.
Από τις επιμέρους μετοχικές αξίες ιδιαίτερο διαγραμματικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν: o ΟΠΑΠ με στήριξη στα 10,80€ και "ανοδικό βλέμμα" στα 12,5€ με 13€, η Alpha Bank με τον ευρύ σχηματισμό σταθεροποίησης στα 0,68€ και προετοιμασίας για τη διάσπαση των 0,75€ και η Μέτκα με την "λείανση" της ανοδικής κίνησης πάνω από τα 13€.
"Υπό τη σκιά" των 400 μονάδων στέκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίχως μέχρι τώρα να έχει διάθεση να αποτυπώσει τα ανοδικά του βήματα προς τη βραχυχρόνια ζώνη αντίστασης των 406 με 410 μονάδων. Έκδηλη είναι η διάθεσή του να κινηθεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης 20 μονάδων (400 με 380 μονάδες) αναμένοντας περαιτέρω "οδηγίες" κατεύθυνσης. Το εβδομαδιαίο candlestick διαμορφώνεται εξολοκλήρου μέσα σε εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας δίχως ενδείξεις τασικής ύπαρξης.
Έντονη αλλαγή στο υπάρχον πλαγιοκαθοδικό σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την ανοδική καταστρατήγηση του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών στις 414 μονάδες. Μέχρι τότε ο δείκτης έχει πιθανότατα ακόμα ένα καθοδικό κύμα επανελέγχου του 'δαπέδου' στήριξης των 380 με 375 μονάδων.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: ΕΚΤ - Πιθανή η απόφαση για δράση στη συνεδρίαση του Ιουνίου
Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική χωρίς αλλαγές. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Draghi επανέλαβε ότι η ισχύς του ευρώ ήταν μια ανησυχία και είπε ρητά ότι το ΔΣ άνετα θα αποφάσιζε δράση την επόμενη φορά, λόγω της συναίνεσης των μελών ότι η πορεία του πληθωρισμού δεν ήταν ικανοποιητική. Ως εκ τούτου , αναμένουμε ότι η ΕΚΤ να μειώσει τα επίσημα επιτόκια κατά τη σύνοδό της τον Ιούνιο , ή ακόμα και να ξεκινήσει μια στοχευμένη ένεση ρευστότητας με σκοπό την στήριξη των τραπεζικών χορηγήσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος Draghi δύο φορές επανέλαβε ότι «άνετα θα ενεργήσουν την επόμενη φορά, αλλά πριν από αυτό θέλουν να δουν τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων που βγαίνουν στις αρχές Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι « υπάρχει συναίνεση και στη δυσαρέσκεια για την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια περικοπή σε όλες τις επίσημες τιμές επιτοκίων είναι η πιο πιθανή δράση στο εγγύς μέλλον. Πιστεύουμε ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα μια μικρή τομή στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0,10 % , η οποία συνοδεύεται από μια περικοπή του επιτοκίου των καταθέσεων που θα το οδηγήσει στο -0,10 % . Ωστόσο, έχουμε αμφιβολία στο αν αυτό θα είναι αρκετό για να αποδυναμώσει σημαντικά το ευρώ. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μια στοχευμένη ένεση ρευστότητας θα ήταν σκόπιμη . Μια στοχευμένη LTRO (Long-term refinancing operation) με σταθερό επιτόκιο , που θα προορίζεται για χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ-5,15% στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, με τις προσφορές των επενδυτών να υπερκαλύπτουν σημαντικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζητούμενο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή διάθεσης ανά μετοχή διαμορφώθηκε στα 2,20 ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές η Εθνική Τράπεζα γίνεται η τράπεζα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ελεύθερη διασπορά, καθώς το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποχωρεί στο 57%, από 84,376% που ήταν έως σήμερα. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας.
Την έκδοση δολαριακού ομολόγου διετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου ανέθεσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-2,10% στις τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ-4,69% S.A. και HSBC Bank plc. Όπως ανακοινώθηκε, η έκδοση θα είναι εγγυημένη από τα ΕΛΠΕ και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Το οριστικό ύψος και τοκομερίδιο της έκδοσης θα καθοριστεί στις επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών στα βιβλία προσφορών της έκδοσης.
Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα δήλωσε ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα και στις επικείμενες εκλογές, ενώ είπε ότι η συνεδρίαση του Ταμείου για την Ελλάδα θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα ο κ. Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον είπε ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα». Ακόμη ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Θετικό πρόσημο εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, ανακόπτοντας ένα πτωτικό σερί έξι μηνών, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων Μαρτίου της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 1,4% στα 2,15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει υποχώρηση της τάξης του 5,9%. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή των εξαγωγών συσχετίζεται άμεσα και με τη μεγάλη υποχώρησή τους κατά 7,8% τον Μάρτιο του 2013. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, συνέβαλε στον περιορισμό των ρυθμών υποχώρησης των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου στο 2,2%.
Στο 54,8% ανήλθε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Απρίλιο, έναντι 52,9% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 3,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (20.999,50 εκατ. ευρώ ή 32,5%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 37,0% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 8,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Ο Απρίλιος ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά υπερέβησαν τις εκροές.
Την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 17:20, θα ανακοινώσει η Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,16% τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στις 18.00 την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού προβλέπει ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης.
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητα και εξακολουθούν να διαμορφώνονται για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στο επίπεδο του 0,25%, για πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,75% και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%.
Ο Andrew Wilson CEO της Goldman Sachs Asset Management για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σημειώνει: Η παγκόσμια οικονομία έχασε μέρος της ανοδικής δυναμικής της τους τελευταίους μήνες, αλλά αναμένουμε ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης την άνοιξη. Η αμερικανική οικονομία είναι ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην εξασθένηση της αναπτυξιακής τροχιάς, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της επιβραδύνθηκε απότομα περίπου στις αρχές του χρόνου και δεν έχει ακόμη ανακτήσει τη δυναμική που παρατηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου εξαμήνου του 2013. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση στις ΗΠΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν ασυνήθιστα βαρύ χειμώνα και ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει καθώς ο καιρός θα βελτιώνεται.
Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η μείωση αποδίδεται σε εποχικούς παράγοντες και όχι σε κάποια ουσιαστική αλλαγή στις τάσεις προσλήψεων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, κατά την εβδομάδα μέχρι τις 3 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 26.000 στις 319.000, έναντι μείωσης στις 325.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος νέων αιτήσεων του τελευταίου μήνα αυξήθηκε κατά 4.500 στις 324.750.
Διορθωτικά κινήθηκαν χθες ο χρυσός και το πετρέλαιο, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν ακρότητες, αφού ενεργοποιήθηκαν οι στηρίξεις της πτώσης του δολαρίου, εξέλιξη που πάντα λειτουργεί θετικά προς τα εμπορεύματα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν κατά 0,1% ή τα 1,20 δολάρια, φτάνοντας στα 1.287,7 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν κατά 0,5% ή 0,50 δολάρια, κλείνοντας στα 100,26 δολάρια ανά βαρέλι.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ