Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 10:09

Market Beat: Το θετικό για τις μετοχές διεθνές κλίμα κόντρα την «κόπωση» των τιμών και των θεσμικών

Στο ΧΑ κυριαρχούν στις συναλλαγές οι ξένοι θεσμικοί και για αυτό η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, όταν διαμορφώνεται από παγκόσμιας εμβέλειας θέματα, μετράει στη διαμόρφωση της δυναμικής στο ταμπλό της Αθήνας. Στην παγκόσμια  κεφαλαιαγορά άλλαξαν πολλά μέσα από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα χθες και σήμερα το πρωί. Αναφερόμαστε στους τρεις άξονες των θεμάτων που προβλημάτισαν την επενδυτική κοινότητα το φετινό Μάιο. Το πρώτο ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία, το δεύτερο ήταν η ανησυχία για την εμφάνιση της προέδρου της Fed σχετικά με τα μηνύματα που θα εκπέμψει αναφορικά με την πολιτική της σημαντικότερης Κεντρικής Τράπεζας του πλανήτη και το τρίτο ήταν ο προβληματισμός των επενδυτών σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας.

Στο ΧΑ κυριαρχούν στις συναλλαγές οι ξένοι θεσμικοί και για αυτό η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, όταν διαμορφώνεται από παγκόσμιας εμβέλειας θέματα, μετράει στη διαμόρφωση της δυναμικής στο ταμπλό της Αθήνας. Στην παγκόσμια  κεφαλαιαγορά άλλαξαν πολλά μέσα από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα χθες και σήμερα το πρωί. Αναφερόμαστε στους τρεις άξονες των θεμάτων που προβλημάτισαν την επενδυτική κοινότητα το φετινό Μάιο. Το πρώτο ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία, το δεύτερο ήταν η ανησυχία για την εμφάνιση της προέδρου της Fed σχετικά με τα μηνύματα που θα εκπέμψει αναφορικά με την πολιτική της σημαντικότερης Κεντρικής Τράπεζας του πλανήτη και το τρίτο ήταν ο προβληματισμός των επενδυτών σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας.

  • Από το μέτωπο της Ουκρανίας τα μηνύματα ήταν θετικά και διαφορετικά από κάθε άλλη μέρα.
  • Τον Μάρτιο η κ Γέλεν στην πρώτη της ουσιαστικά επικοινωνιακή παρέμβαση με τη δήλωσή της είχε προκαλέσει αναταραχή. Καθώς φάνηκε να προσδιορίζει την περίοδο που θα ξεκινήσει η Fed την άνοδο των βασικών της επιτοκίων που βρίσκονται κοντά στο μηδέν εδώ και χρόνια. Χθες, η παρουσία της οδήγησε τους αναλυτές στο συμπέρασμα πως η πολιτική της χαλάρωσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά μετά από αυτό, αλλά και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κρατήθηκαν χαμηλά στο 2,590% κοντά στο χαμηλό τριών μηνών στο 2,572% τη Δευτέρα.
  • Σήμερα οι ασιατικές αγορές ανεβαίνουν ψηλότερα μετά την μεγαλύτερη βουτιά σε βάθος επτά εβδομάδων χθες, γιατί τα στοιχεία από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Κίνας αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη. Οι εξαγωγές εμφάνισαν τον Απρίλιο άνοδο 0,9% ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση -1,7% και κάτι ανάλογο έγινε και στις εισαγωγές.

Οι τράπεζες θα αποτελέσουν τον πυρήνα της ομάδας των μετοχών που θα καθορίσουν την τάση μαζί με τις ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΔΕΗ ΕΕΕ ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Η κεντρική ιδέα της χθεσινής διαπραγμάτευσης ήταν «οι υψηλές απαιτήσεις για κεφάλαια με κατεύθυνση την ελληνική κεφαλαιαγορά απαιτούν και ανάλογες εξελίξεις από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Με άλλα λόγια παραμένει η γκρίνια για την χαμηλή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και μαζί οι χαμηλοί όγκοι για τις μετοχές του ΧΑ που δεν ανήκουν στην ομάδα του ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων θεσμικών. Αλλά και αυτοί εμμέσως τονίζουν ότι ίσως έχει γίνει υπερβολική χρήση της βελτίωσης που εμφάνισαν οι χώρες της ευρωζώνης που βρέθηκαν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν προγράμματα στήριξης. Η JP Morgan αναφέρθηκε στο ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν πρόσφατα σαν βασικό αρνητικό δεδομένο για τις μετοχές του ταμπλό σε έκθεσή της για την Ελλάδα που την έχει  με σύσταση overweight δηλαδή… «φορτώστε». Γιατί αναγνωρίζουν τη δυναμική της βελτίωσης των μακροοικονομικών της παρατηρώντας ότι τα funds των αναδυόμενων αγορών έχουν υπο-επενδύσει στην αγορά της Αθήνας.  Η νέα έκθεση της HSBC αποκαλύπτει ότι ο οίκος εκτιμά πως η μετοχή της Eurobank θα αντικαταστήσει την μετοχή των ΕΛΠΕ στον δείκτη MSCI Greece. Η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI αναμένεται στις 14 Μαΐου. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των Αγορών στις 30 Μαΐου. Δεν ήταν λοιπόν τυχαία, η πολλών επιπέδων ανώτερη, συναλλακτική δραστηριότητα που σημειώθηκε στα ΣΜΕ της ΕΥΡΩΒ αυτή τη βδομάδα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον δείκτη Nasdaq ^IXIC-0,32% να κλείνει αρνητικά υπό το βάρος των Yahoo, AOL και Twitter.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 16.518,54 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,32% στις 4.067,67 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,56% στις 1.878,21 μονάδες.

Στο ταμπλό, με κέρδη 8,2% έκλεισε η Mondelez, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει τις επιχειρήσεις καφέ με την DE Master Blenders 1753, δημιουργώντας έναν διεθνή κολοσσό, με ετήσια έσοδα άνω των 7 δισ. δολ.

Στον αντίποδα, η Whole Foods υποχώρησε κατά 19%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περιμένει τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν μεταξύ 1,52 και 1,56 δολ., ενώ προηγουμένως, τοποθετούσε τα κέρδη μεταξύ 1,58 δολ. και 1,65 δολ. ανά μετοχή.

Πιέσεις και χθες για εταιρείες διαδικτύου, καθώς η αγορά δείχνει διατεθειμένη για διόρθωση με αφορμή τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το πρώτο τρίμηνο. Η Yahoo έκλεισε με απώλειες 6,63%, η AOL βρέθηκε στο -20,62% και η Twitter στο -3,7%. Απώλειες 3,8% και για την Tesla Motors.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, οδηγώντας την Fed να διατηρήσει χαλαρή και υποστηρικτική την πολιτική της. Μάλιστα, τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, αν και οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται. Ακόμη δήλωσε ότι η ανάπτυξη φέτος αναμένεται ταχύτερη από το 1,9% του 2013.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,7% κατέγραψε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο α' τρίμηνο, σε ετήσια βάση, εξέλιξη που αποδόθηκε στην επίδραση από τον δριμύ χειμώνα.

Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ενισχύθηκε μόλις κατά 0,3%, επισήμανε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 4,2%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση σε πέντε τρίμηνα, όμως αυξήθηκε μόλις κατά 0,9% κατά τους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Μαρτίου.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μεταξύ των κατασκευαστών αυξήθηκε ελάχιστα κατά 0,1%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας των ΗΠΑ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 2,3% από 1,8% προηγουμένως.

Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης - ΗΠΑ.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του απέσυρε στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Μόσχας για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,03% έκλεισε με πτώση 0,04% στις 6.796 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,57% κέρδισε 0,56% στις 9.521 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,42% ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 4.446 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,3% στις 336,03 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fiat υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011, με πτώση 12%, στον απόηχο της ανακοίνωσης των κερδών για το α΄τρίμηνο του 2014. Πτώση 1,3% σημείωσε η μετοχή της Societe Generale, καθώς τα καθαρά κέρδη τριμήνου, υποχώρησαν στα 315 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Credit Agricole ενισχύθηκε κατά 6,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο κυρίως λόγω μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο στη Γερμανία, αποδεικνύοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει ασθενής στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους, υποχώρησαν 2,8% τον Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, όπου είχαν σημειώσει άνοδο της τάξεως του 0,9%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Οικονομολόγοι του Bloomberg ανέμεναν οι βιομηχανικές παραγγελίες να ενισχυθούν κατά 0,3%.

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Μάρτιο, ακολουθώντας την πτώση του μεταποιητικού κλάδου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Ειδικότερα, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,7% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,1%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ^DJI+0,72% Newswires ανέμεναν αύξηση 0,3% τον Μάρτιο.

ΧΑ

Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ+5,58% να δίνει αρχικά τον θετικό τόνο στη συνεδρίαση και τον γενικό δείκτη να καλύπτει τελικά όλη σχεδόν την χθεσινή του υποχώρηση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,33% στις 1231,25 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 1.233,23 μονάδες (1,49%) και η χαμηλότερη στις 1.208,75 (-0,52%). Η καθαρή αξία συναλλαγών ανήλθε σε 107,33 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν 24,53 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η είδηση της υπερκάλυψης της ΑΜΚ της Εθνικής μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με την μετοχή να υποχωρεί κατά 3,2% στα 2,72 ευρώ, τη μετοχή της Eurobank να ενισχύεται κατά 6,4%, ενώ ηρεμία επικράτησε σε Πειραιώς και Αpha.

Συνεχής κινητικότητα παρατηρήθηκε σε Aegean Airlines, ΑΡΑΙΓ+3,38% EYΔΑΠ, Τερνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+3,20% ενώ υπεραπέδωσαν μετοχές-σηματωροί όπως αυτές των ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ+3,86% (+3,86%), MIG (+7,19%), Μotor Οil (+5,40%).

Ο δείκτης FTSE25 έκλεισε με άνοδο 1,10% στις 395,56 μονάδες και με διακύμανση στο εύρος των 388,69 μονάδων (-0,66%) και 396,49 μονάδων (+1,34%). Ο τζίρος του κάλυψε το 60% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,22 εκατ. αφορούσαν την Πειραιώς, τα 16,11 εκατ. την Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,29% και τα 10,45 εκατ. τον ΟΤΕ.  Δεκαεπτά μετοχές έκλεισαν ανοδικά και έξι πτωτικά.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Midcap20 έκλεισε με άνοδο 1,65% και στις 1.183,36 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του να φθάνει στα 44 εκατ. ευρώ ελέω Εurobank (κάλυψε τα ...42,5 εκατ. ευρώ). Mε 12 μετοχές να κλείνουν θετικά και τρεις αρνητικά. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η Eurobank που «γύρισε» από το χθεσινό -19% στο +6,67% και στα 0,3840 ευρώ.

Από το υπόλοιπο ταμπλό δεν διακρίθηκε ιδιαιτέρως κάποια μετοχή (να ενισχυθεί δηλαδή με ένα έστω ικανοποιητικό όγκο και όχι με ελάχιστα ευρώ) ενώ απογοήτευσαν πλήρως αρκετές μετοχές που υποχώρησαν από 4% έως και 25%.

Μεγαλύτερες απώλειες για τις ΙΛΥΔΑ (-24,8%), ΕΛΙΧΘ (-20%), ΝΕΛ (-20%), ΥΑΛΚΟ (-19,5%), ΑΛΚΟ (-13,3%), ΔΙΟΝ (-13,1%) και ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ-12,79% (-12,8%).

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές των παραγώγων έχουν πλέον πάνω από πέντε συνεδριάσεις που στο τέλος τους, η θέση που παίρνουν μέσω της εκκαθάρισης στα ΣΜΕ του 25άρη αντιστοιχεί με ακρίβεια στην κατεύθυνση που παίρνουν οι τιμές την επόμενη μέρα. Χθες λοιπόν με ενίσχυση των όγκων κατέληξαν στην απόφαση να οδηγήσουν το ΣΜΕ στις 396,75 μονάδες ενώ ο δείκτης έκλεισε στις 395,56 επαναφέροντας την προ-πορεία του ΣΜΕ έναντι του 25άρη.

Το ενδιαφέρον για  ΣΜΕ της σειράς Μαΐου προκάλεσε όγκο 3256 από 2996 συμβόλαια με μέσο όγκο την περασμένη βδομάδα 7460 ΣΜΕ τη μέρα. Αλλά οι ανοικτές θέσεις έπεσαν κοντά στις 40500 ενώ της σειράς Ιουνίου που μετά από έξη συνεδριάσεις θα γίνει κυρίαρχη ανήλθαν στις 10750 υπογραμμίζοντας πως η ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει την εκπνοή των σειρών Μαΐου. Το  ΣΜΕ με προηγούμενο κλείσιμο στις 390,50 από 392,75 μονάδες είχε ελάχιστο τις 387,25 από 389,25 μονάδες και μέγιστο τις 397,00 από 394,25 μονάδες. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 395,25 από 389,75 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,22%, με τον υποκείμενο δείκτη στο +1,10% και κλείσιμο στις 395,56 από 391,26 μονάδες.

Από τα options του δείκτη οι πληροφορίες ήρθαν μέσα από την πτώση του ενδιαφέροντος για συναλλαγές, παρά από τους όγκους στα δικαιώματα προαίρεσης. Η απουσία σημαντικής δραστηριότητας υπογραμμίζει την εκτίμηση των επαγγελματιών πως ο δείκτης θα περάσει σε διαφορετικές ζώνες τιμών και προτίμησαν να περιμένουν.

Η εκτίμησή μας είναι πως ένας σχηματισμός που διαμορφώθηκε από τις συνεδριάσεις με αρχή τις συναλλαγές στις 16 Απριλίου όταν σταμάτησε η αλυσίδα των εννέα καθοδικών κλεισιμάτων και ξεκίνησε η περίοδος της νευρικής συσσώρευσης γύρω από τα επίπεδα των 395 μονάδων που βρίσκονται στο μέσο της διακύμανσης από τότε ως σήμερα. Αυτή η ταλάντωση μπορεί να θεωρηθεί σαν σημαία που στο τέλος της θα ακολουθήσει μια κίνηση διαφυγής προς τα άνω ή προς τα κάτω. Η Εικόνα από την διαγραμματική απεικόνιση των ΚΜΟ του 25άρη με τον γρήγορο ΚΜΟ30 ημερών στις 409,11 μονάδες και τον ΚΜΟ100  στις 406,95 οι πιθανότητες η διαφυγή να γίνει προς τα κάτω είναι μεγαλύτερες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές πήραν την ανηφόρα σήμερα μετά από τα, υπέρ διατήρησης της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης, σχόλια από την επικεφαλής της Federal Reserve των ΗΠΑ και μετά την ανακοίνωση στοιχείων για το κινεζικό εμπόριο που αποκάλυψαν κάποια σημάδια σταθεροποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αξίες υψηλού κινδύνου υποστηρίχθηκαν επίσης από τα σημάδια χαλάρωσης των εντάσεων στην Ουκρανία. Ο Nikkei στο Τόκιο κέρδισε 0,79%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5% μακριά από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων που χτύπησε την Τετάρτη.

Κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν 0,9% τον Απρίλιο από το προηγούμενο έτος, πάνω από τις προσδοκίες για πτώση -1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπερέβησαν επίσης τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Τα δεδομένα που υποστήριξαν την υπόθεση ότι το Πεκίνο κάνοντας χρήση των στοχευμένων  μέτρων πολιτικής για στήριξη της ανάπτυξης μπορεί να αρχίσει να σταθεροποιεί την οικονομία. Η ώθηση στις αγορές μετοχών προερχόταν επίσης από τις δηλώσεις της Janet Yellen προέδρου της Fed στο Κογκρέσο, που βοήθησαν τη στροφή των αμερικανικών μετοχών που από προηγούμενες απώλειες κατάφεραν να καταλήξουν σε θετικό έδαφος.

Yellen Επανέλαβε τη θέση της ότι η οικονομία βρισκόταν ακόμη ανάγκη από τα μέρη της υποστήριξης δεδομένης της « σημαντική επιβράδυνση » στην αγορά εργασίας .

 Η Yellen ... έδωσε έμφαση στους τομείς στους οποίους η οικονομία και η αγορά εργασίας εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων της FOMC. Τόνισε επίσης κινδύνους για την οικονομία από μια πιθανή συνέχιση της πρόσφατης υποχώρησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας δήλωσαν αναλυτές της Barclays στην έκθεση προς τους πελάτες της.

«Το συμπέρασμα είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χαλαρή πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα»

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,3913 δολάρια, όχι μακριά από το υψηλό δύο μηνών της Τρίτης στα 1,3952 δολάρια , εν όψει της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής αργότερα μέσα στην ημέρα. Η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει να μην υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Μια δημοσκόπηση του Reuters, σε περισσότερους από 60 αναλυτές για τη στρατηγική στις αγορές συναλλάγματος, έδειξε την Τετάρτη ότι σκέφτονται ότι το ευρώ χρειάζεται να φτάσει 1,42 δολάρια προτού η ΕΚΤ προβεί σε κάποια πράξη για την αποδυνάμωση του νομίσματος. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι μια τέτοια ενέργεια είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Ο Χρυσός έγλειψε τις πληγές του στα 1.290,30 δολάρια ανά ουγγιά μετά την πτώση κατά -1,4% την προηγούμενη ημέρα .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πάνος Δάντης της Alfa Alliance

Το τελευταίο ανοδικό κύμα δείχνει να έχει ολοκληρωθεί για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, λόγω της διαφαινόμενης αύξησης του πολιτικού ρίσκου,

Επιβαρυντικό στοιχείο για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. είναι και το μπαράζ από ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις από εγχώριες εισηγμένες. Από την άλλη, ενδείξεις κορύφωσης δίνουν και αρκετές μεγάλες διεθνείς Αγορές, προεξάρχοντος του Nasdaq που έχει δώσει σήμα εξόδου εδώ και ένα μήνα.

Προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών προκαλούν και οι συνεχιζόμενες έξοδοι Χωρών από τα Μνημόνια, χωρίς ουσιαστικά να βελτιώνονται οι δείκτες στην πραγματική οικονομία, στο βιοτικό επίπεδο και στο μέτωπο της ανεργίας, θέμα που θα επιστρέψει στην επιφάνεια σε περίπτωση που οι Ευρωσκεπτικιστές αυξήσουν σημαντικά την δύναμή τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Από την άλλη, σε περιπτώσεις ανακωχής κινήσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια, η εγχώρια Αγορά "θυμίζει Πακιστάν", εικόνα που επιβεβαιώνεται καθημερινά από την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, λόγω της "κραυγαλέας" αποστασιοποίησης των εγχώριων "κωδικών λιανικής". Βραχυπρόθεσμα, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα κινηθεί με βάση δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις - διαρροές, όσον αφορά το εκτιμώμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Fresh glimmers of hope Φρέσκες αχτίδες ελπίδας

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Υπερκαλύφθηκε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημέρα πριν το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-3,20% της Ελλάδος, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

«Η προσφορά καλύπτεται πάνω από μία φορά μέχρι στιγμής», είχε αναφέρει στο πρακτορείο Reuters τραπεζίτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προχθές, η διοίκηση της ΕΤΕ ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδας για θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Αναφορικά με την τιμή, σύμφωνα με τη «Ν», κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως ένα εύλογο επίπεδο διάθεσης των νέων μετοχών θα ήταν μεταξύ 2,20-2,30 ευρώ, τουλάχιστον με όσα έχουμε δει στις υπόλοιπες τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Διεθνή ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ακινήτου «Ακτή Βουλιαγμένης» προκηρύσσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 15 έτη, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 5 έτη. Όπως τονίζει η ΕΤΑΔ σε ανακοίνωσή της, βασική της επιδίωξη αποτελεί η λειτουργία του ακινήτου ως οργανωμένη ακτή με εκσυγχρονισμό, εμπλουτισμό και συντήρηση των υποδομών του, που θα είναι αρμονικά ενταγμένες στο περιβάλλον, προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 29.07.2014 στα γραφεία της ΕΤΑΔ. Σε αυτόν μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα (συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων) της ημεδαπής ή αλλοδαπής και ενώσεις ή/και κοινοπραξίες αυτών.

Εγκαταλείπει τα σχέδια της για συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς η κρατική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον της πλέον μετατοπίζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της εταιρείας, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, στο περιθώριο Συνεδρίου των Οργανισμών Σιδηροδρόμων της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, που διεξάγεται στην Αστανά του Καζαχστάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι: «Από την άποψη της στρατηγικής μας από κοινού με Έλληνες συναδέλφους μας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αποφασίσαμε να μη διασπαρούμε», προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, η διοίκηση της «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» αναθεωρεί τα σχέδιά της σχετικά με τη συμμετοχή της στην ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Σημειώνεται ότι ο Β. Γιακούνιν θεωρείται εκ των στενών συνεργατών και φίλων του Προέδρου Πούτιν και συγκαταλέγεται στις λίστες των προσώπων, που υπέστησαν κυρώσεις για την Ουκρανία, εκ μέρους της Δύσης.

Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση με ημερομηνία έναρξης στις 9 Μαΐου των νέων κοινών μετοχών της Eurobank που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενέκρινε η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών κατά τη συνεδρίασή της. Ειδικότερα όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.238.709.677 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS ΕΥΡΩΒ+6,67% Α.Ε.», που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 9η Μαΐου 2014».

Για την Τρίτη 20 Μαΐου, και ώρα 10:00, μετατίθεται η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών της ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ+1,36% η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 14 Μαΐου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την αποβολή της Ρωσίας από το λεγόμενο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), ένα πρόγραμμα που επιτρέπει αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων σχεδιάζει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με επίσημη ειδοποίηση που έστειλε την Τετάρτη στο Κογκρέσο. Η ένταξη της Ρωσίας στο ΣΓΠ αναμένεται αυτή την περίοδο να εγκριθεί εκ νέου από το Κογκρέσο.

Εάν ακυρωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν σε αγαθά που εισάγονται από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα πρώτες ύλες για την κατασκευή χάλυβα, ελαστικών και κεραμικών, να εισάγονται στη χώρα αφορολόγητα. Στα εμπορεύματα αυτά θα επιβάλλονται κανονικά δασμοί, που κατά μέσον όρο ανέρχονται στο 3%.

Ως μη αποδεκτή χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, την προσφορά ύψους 17 δισ. δολαρίων της General Electric για τις ενεργειακές δραστηριότητες της Alstom. Ο κ. Ολάντ έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι το Παρίσι θέλει περισσότερες εγγυήσεις για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, καθώς και καλύτερες προσφορές. «Η προσφορά δεν είναι αρκετά καλή, δεν γίνεται αποδεκτή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC. «Υπάρχει μια άλλη προσφορά και θα δούμε εάν είναι καλύτερη» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην προσφορά που κατέθεσε ο γερμανικός όμιλος Siemens.

Απρόσμενη πτώση εμφάνισαν τα κέρδη της Societe Generale στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα προχώρησε σε διαγραφή υπεραξίας στη ρωσική της μονάδα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 13% στα 315 εκατ. ευρώ από 364 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 868 εκατ. ευρώ. Η Societe Generale, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες στη Ρωσία, επικαλέστηκε «την υποχώρηση του ρουβλίου, την αυξανόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά στο περιβάλλον και την καθυστέρηση στις επιδόσεις» όσον αφορά στη διαγραφή 525 εκατ. ευρώ.

Διεύρυνση παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας τον Μάρτιο, σε σχέση με το Φεβρουάριο, καθώς οι εισαγωγές σημείωσαν μεγάλη άνοδο, επισκιάζοντας την οριακή αύξηση των εξαγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το εμπορικό έλλειμμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε στα 4,94 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 3,77 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν ελαφρώς στα 36,38 δισ. ευρώ από 36,17 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 41,32 δισ. ευρώ από 39,94 δισ. ευρώ χάρη στην ανάκαμψη της κατανάλωσης ενέργειας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ