Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα υιοθετηθούν από τον Οκτώβριο και μετά.
Μετά την επόμενη αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτό γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και επιβεβαιώθηκε δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους o υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης πολλοί ομόλογοί του, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έλαβαν το λόγο ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα ποσά αυτά με ευελιξία.
Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης, ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας.
Τέλος, ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι θα ήταν ευκταία η συνδρομή τραπεζών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ