Την αποφασιστικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015 επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ωστόσο, έντονες αμφιβολίες εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την αποφασιστικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015 επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ωστόσο, έντονες αμφιβολίες εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το Σύμφωνο Ευθύνης και Αλληλεγγύης και να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να φέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015», ανέφερε ο υπουργός σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να αμφιβάλει ότι η Γαλλία θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της στο 3% το 2015, παρά το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς κι ακόμα και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις.
Στις τελευταίες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα η Επιτροπή υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,4% το 2015. Πρόκειται για μια εκτίμηση αναθεωρημένη επί τα βελτίω σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όταν προέβλεπε έλλειμμα 3,9% αρκετά πιο υψηλό σε σχέση με τον στόχο του 3% που έχει ορίσει η κυβέρνηση.
«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι το γαλλικό έλλειμμα θα είναι πάνω από το 3% το 2015, όμως ταυτόχρονα δεν έχουμε λάβει υπόψη μας τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%» (και όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί γι' αυτό) εξήγησε ο επίτροπος Μεταφορών Σιμ Κάλας, ο οποίος έχει αναλάβει την τρέχουσα περίοδο να ασκεί και τα καθήκοντα του επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Επιτροπή στηρίζει την ανάλυσή της σε ένα μέρος μόνο των ανακοινώσεων της γαλλικής κυβέρνησης, κυρίως στο σχέδιο περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων, μαζί με το πακέτο μέτρων του Συμφώνου Ευθύνης που έχει προταθεί στις επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να τονώσει την απασχόληση.
Το μέτρο αυτό το έλαβε υπόψη της η Κομισιόν, η οποία αντιθέτως δεν έχει υπολογίσει κάποια μέτρα μείωσης των δαπανών που ανακοινώθηκαν έπειτα, όπως το «πάγωμα» των συντάξεων για διάστημα 1,5 έτους.
Αν και η ανάλυση της Κομισιόν δεν είναι ολοκληρωμένη, ο τόνος παραμένει επιφυλακτικός, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει «περισσότερους κινδύνους η (δημοσιονομική) κατάσταση (της Γαλλίας) να επιδεινωθεί απ’ ό,τι το αντίθετο», υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή πηγή. Αναφορικά με το έλλειμμα, «υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης» αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για τη Γαλλία.
Πηγή: ΑΜΠΕ