Οι ουκρανικές ανησυχίες επανήλθαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό σήμερα, ασκώντας πιέσεις ιδιαίτερα στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Παράλληλα, οι επενδυτές αποτίμησαν με σκεπτικισμό τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Οι ουκρανικές ανησυχίες επανήλθαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό σήμερα, ασκώντας πιέσεις ιδιαίτερα στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Παράλληλα, οι επενδυτές αποτίμησαν με σκεπτικισμό τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 6.822 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,49% στις 9.556 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,65% στις 4.458 μονάδες.
O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,22% στις 337,56 μονάδες. Πάντως, οι 13 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες έκλεισαν σήμερα με άνοδο.
Στον μεταξύ, επεισόδια μεταξύ υπερμάχων της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, οι οποίο διαδήλωναν μαζί με φιλάθλους και φιλορώσων ακτιβιστών ξέσπασαν την Παρασκευή το απόγευμα και στην Οδησσό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας. Νωρίτερα ένοπλοι φιλορώσοι αποσχιστές κατέρριψαν δύο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα στο Σλαβιάνσκ στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Στο ταμπλό, η Royal Bank of Scotland ενισχύθηκε κατά 10%, μετά την ανακοίνωση ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου εξαιτίας έκτακτων κερδών και πτώσης στις απομειώσεις. Τα κέρδη της RBS ενισχύθηκαν σε 1,2 δις. λίρες το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου έναντι 393 εκατ. λιρών την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Με κέρδη 2,2% έκλεισε η Deutsche Telekom, επηρεασμένη από τις εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Sprint πραγματοποίησε συνάντηση με έξι τράπεζες τον Απρίλιο για να αναδιαρθρώσει το χρέος της πριν προχωρήσει στην προσφορά για την T-Mobile, σύμφωνα με διαρροές.
Στον αντίποδα, η Software AG υποχώρησε κατά 3,9%, καθώς ανακοίνωσε πτώση 32% στα κέρδη α' 3μηνου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 18,6 εκατ. ευρώ, από 27,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητο στο 11,8% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να σημειώσει οριακή άνοδο στο 11,9%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι σε Αυστρία (4,9%) και Γερμανία (5,1%) και τα υψηλότερα σε Ελλάδα (26,7% τον Ιανουάριο) και Ισπανία (25,3%). Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η ανεργία των νέων στη ζώνη του ευρώ, διαμορφώθηκε στο 23,7% με τους νέους ανέργους να ανέρχονται στα 5.340 εκατ.
Παράλληλα, επιταχύνθηκε η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου μείωσαν τις τιμές των προϊόντων τους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.
Ο οριστικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit αυξήθηκε τον Απρίλιο στις 53,4 μονάδες από 53 μονάδες τον Μάρτιο. Πρόκειται για τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης PMI ήταν υψηλότερος από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 56,5 μονάδες από 55,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.