Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2004 08:38

Amazon.com : 75 εκατ. δολ. για την Joyo.com της Κίνας

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου βιβλίων, μουσικής και βίντεο της Κίνας, Joyo.com, προχώρησε η Amazon.com Inc., αντί του ποσού των 75 εκατ. δολ., προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στη δεύτερη σε μέγεθος αγορά μέσω Internet στον κόσμο, από πλευράς χρηστών.

H Amazon.com, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, θα καταβάλλει 72 εκατ. δολ. σε μετρητά και θα πάρει τις μετοχές των εργαζομένων, ώστε να αποκτήσει την εταιρεία.

Με την εξαγορά αυτή, η Amazon.com θα αποκτήσει έξι διεθνή site, ακολουθώντας τη στρατηγική επενδύσεων στην Κίνα, της ανταγωνίστριάς της Yahoo! Inc. και της Ebay Inc. Η Amazon.com, προσπαθεί να αποσπάσει μερίδιο, σε μία αγορά συνολικού ύψους 27,7 εκατ. οnline καταναλωτών στην Κίνα, καθώς τα έσοδά της από τις δραστηριότητές της εκτός ΗΠΑ είναι υψηλότερα.

Το δεύτερο τρίμηνο, οι πωλήσεις των site εκτός των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 50%, φθάνοντας τα 595 εκατ. δολ., ενώ αυξήθηκαν κατά 13%, φθάνοντας στα 792 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει site στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, προβλέπει, ότι οι πωλήσεις της διεθνώς θα υπερβούν τις αντίστοιχες που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ στο μέλλον.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Patty Smith, η εταιρεία δεν προσέλαβε κάποιον σύμβουλο γι αυτήν την εξαγορά που θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2004.

Οι μετοχές της Amazon.com υποχωρούσαν κατά 73 σεντς, φθάνοντας στα 38,63 δολ. η μία στο Nasdaq της Ν. Υόρκης. Φέτος συνολικά έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 27%.