Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2004 09:04

BHP Billiton: Συνεργασία με Ν. Κορέα και Ινδία

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων, για τη δημιουργία μεταλλείου σιδηρομεταλλεύματος στο λιμάνι Ορίσα της Ινδίας, βρίσκεται η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, BHP Billiton, με τη μεγαλύτερη ομοειδή εταιρεία της Ν. Κορέας, Posco και την κυβέρνηση της Ινδίας.

Ο υπουργός ενεργείας του κρατιδίου Ορίσα, Suryanarayan Patro, δήλωσε χθες ότι το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο ενδέχεται να κοστίσει 390 δισ. ρουπίες (8,4 δισ. δολ.).

Το ενδιαφέρον της BHP Billiton, θα περιοριστεί στην προμήθεια των πρώτων υλών για την παραγωγή χάλυβα και των συγγενών του μετάλλων, αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Αυτήν την εβδομάδα η BHP Billiton ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 2,04 δισ. δολ. ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση από την Κίνα οδήγησε τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, του άνθρακα και του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει τέσσερα δισ. δολ. σε ορυχεία, προκειμένου να διατηρήσει την ισχυρή θέση που κατέχει.

Η Ινδία, η τέταρτη σε μέγεθος χώρα αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, διαθέτει περισσότερο των 2/3 τους στο κρατίδιο Ορίσα και το γειτονικό του Μπιχάρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.