Αισθητή είναι η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις πλέον πρόσφατες έρευνες της «Public Issue» για το μήνα Απρίλιο και της «Nielsen» για το α’ τρίμηνο του έτους. Αμφότερες σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται άνοδος -και μάλιστα αξιοσημείωτου μεγέθους- από το 2010, όπου η οικονομία και βεβαίως η ψυχολογία των Ελλήνων καταποντίστηκε.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Ομολογουμένως, το γεγονός ότι η ψυχολογία βελτιώνεται είναι μια καλή είδηση. Ωστόσο, η επιβεβαίωσή της εναπόκειται στη «λυδία λίθο» της αγοράς, κάτι το οποίο έως τώρα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει.
Μόλις λίγες ημέρες πριν, ο πασχαλινός τζίρος που ήταν κατά περίπου 10% μικρότερος σε σχέση με τον περυσινό έφερε την πρώτη διάψευση, η οποία ελπίζουμε να είναι και προσωρινή και η τελευταία. Και ελπίζουμε προσωρινή, διότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων από το Πάσχα διενεργούνται εκπτώσεις. Και είναι αρκετά πιθανό το καταναλωτικό κοινό να περιόρισε τις αγορές του την πασχαλινή περίοδο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει το δεκαήμερο των εκπτώσεων που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το επόμενο Σάββατο 10 Μαΐου. Οπότε, σε λίγες ημέρες θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν η βελτίωση της ψυχολογίας που έχει καταγραφεί θα συντελέσει και στην ενδυνάμωση της οικονομίας.
Βέβαια, ο αντίλογος μπορεί να ισχυριστεί, και δικαίως, ότι τα όποια αποτελέσματα του εκπτωτικού δεκαημέρου καθίστανται μη συγκρίσιμα με αυτά της αντίστοιχης περσινής περιόδου, καθώς το Μάιο 2013 δεν είχαν θεσπιστεί τα δύο δεκαήμερα των εκπτώσεων (το πρώτο ενδιάμεσο εκπτωτικό δεκαήμερο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013). Πράγματι, το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη εαρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, εκ των συνθηκών δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα. Το ίδιο ίσχυσε και το Νοέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα δοθεί η δυνατότητα για την εξαγωγή ουσιαστικών «εμπειρικών» συμπερασμάτων. Διότι το κρίσιμο ζήτημα αυτή την περίοδο δεν είναι η εξασφάλιση των σταθμιστών για τις ανάγκες της στατιστικής επιστήμης. Γι’ αυτήν μπορούμε να κάνουμε υπομονή έως του χρόνου. Το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι να αποδειχθεί στην πράξη ότι όντως, έστω και με αρκετά λιγότερα χρήματα, περνάμε σε μια νέα φάση του οικονομικού κύκλου. Κι αυτό θα μπορέσει να αποδειχθεί στο κλείσιμο της περιόδου από το ύψος των εισπράξεων των μικρών και μεγάλων εμπόρων.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - [email protected]