Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2004 15:43

«Χάλκινο μετάλλιο» για την ελληνική συμμετοχή σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο έντονου ανταγωνισμού που συνδύασε την τεχνογνωσία και δημιουργικότητα, η Microsoft Corporation ανέδειξε τον περασμένο μήνα τους νικητές του δεύτερου παγκόσμιου διαγωνισμού τεχνολογίας για φοιτητές Imagine Cup 2004.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στη Βραζιλία για το μεγάλο τελικό, έχοντας προηγουμένως λάβει το πρώτο βραβείο στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την εφαρμογή SmartEyes. Η εφαρμογή, βασιζόμενη στην τεχνολογία Microsoft® .Net, έχει στόχο να βοηθά άτομα με δυσκολίες όρασης να μετακινούνται στην πόλη χρησιμοποιώντας υπολογιστές χειρός (PDAs).

Σχεδιάστηκε από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, τους κ.κ. Δημήτρη Μπίσια, Ελένη Κορκοντζήλα, Στυλιανή Ταπλίδου και Νίκο Τριχάκη, υπό την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος, κ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, με την υποστήριξη του Διευθυντή του εργαστηρίου κ. Σταύρου Πανά και τη συμβολή του μεταπτυχιακού φοιτητή, κ. Κωνσταντίνου Πανούλα.

Στο φετινό Imagine Cup έλαβαν μέρος περισσότεροι από 10.000 φοιτητές από 90 χώρες.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Microsoft Hellas, η ελληνική ομάδα δούλεψε σκληρά για να δημιουργήσει την εφαρμογή “SmartEyes” έχοντας αρωγό τη Microsoft Ελλάς. Η εφαρμογή έχει στόχο να βοηθήσει τα 180 εκατομμύρια άτομα με δυσκολίες όρασης σε όλο τον κόσμο να μετακινούνται στην πόλη χρησιμοποιώντας υπολογιστές χειρός (PDAs) οι οποίοι έχοντας το χάρτη της πόλης, με εξειδικευμένες πληροφορίες (π.χ., φάρδος πεζοδρομίων, φωτισμός, διαβάσεις, στάσεις λεωφορείων, βαθμός προσπελασιμότητας, κλπ), δορυφορικά δεδομένα (GPS data) και χρήσιμες πληροφορίες (μέσω Web services), δίνουν φωνητικές οδηγίες για την ασφαλέστερη και ταχύτερη μετακίνησή τους. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα προ-εκπαίδευσης του τυφλού στις διαδρομές που έχει επιλέξει μέσω ειδικού λογισμικού, το οποίο τους βοηθά να φαντάζονται την πορεία τους στο δρόμο, να εντοπίζουν σημεία αναφοράς και γενικότερα να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και αποφασιστικότητα πριν την εκκίνησή τους και, κατ’ επέκταση, περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση στις συναναστροφές τους με την κοινωνία. Η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από άτομα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.