Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2004 16:16

Πρόσκληση Αλογοσκούφη για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Πρόσκληση στους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν και γενικότερα να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην χώρα μας, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από το βήμα του Athens Business Club.

«Σας καλώ να θεωρήσετε την Ελλάδα ως έναν τόπο πρώτης επιλογής για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μελλοντικές της προοπτικές, οι σύγχρονες υποδομές της, η δεδηλωμένη πεποίθησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα αποτελούν εγγύηση για μια επιτυχημένη πορεία», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι στόχοι που έχουμε θέσει πολύ υψηλοί. Όμως, και οι ευκαιρίες είναι μεγάλες. Έχουμε πλήρη συναίσθηση και των δυσκολιών και των ευκαιριών που υπάρχουν και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, όπως άλλωστε καταφέραμε και πραγματοποιούμε μια εξαιρετικά επιτυχημένη Ολυμπιάδα».

Ο κ. Αλογοσκούφης στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν: τη θεαματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και μείωση του δημοσίου χρέους.

Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 25% σε μια τριετία, απλοποίηση των διαδικασιών, μακροχρόνια σταθερότητα του νέου συστήματος, αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και στις νέες τεχνολογίες, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι εγκαινιάζεται μια σειρά μέτρων ελέγχου και περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο, εισάγεται ένα νέο διαφανές πλαίσιο εκτέλεσης όλων των δημοσίων προμηθειών και αξιοποιείται η δημόσια κινητή και ακίνητη περιουσία.

Όπως επισήμανε ο κ. υπουργός, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αξιοποίηση της περιουσίας των Ολυμπιακών Ακινήτων. Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι με τη σωστή αξιοποίησή τους και τη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, θα αντιμετωπιστεί το κόστος της συντήρησής τους -που σε διαφορετική περίπτωση θα βάρυνε το Δημόσιο- και θα αυξηθεί η συνεισφορά τους στον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και στην προώθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε επίσης, ότι και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει για πολλά χρόνια ένας από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απευθυνόμενος στους ξένους προσκεκλημένους, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις. «Η μείωση των φόρων, η εξυγίανση του Δημοσίου και η αξιοποίηση της περιουσίας του, το άνοιγμα των κλειστών αγορών και η δημιουργία νέων, η κατάργηση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας που αυξάνουν την αβεβαιότητα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, είναι μερικά μόνον από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων