Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2004 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των μεταλλουργιών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Aluminum Corp. of China Ltd. για το πρώτο εξάμηνο, τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Οι μετοχές της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, της BHP Billiton, υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία είχαν φθάσει.

«Οι μετοχές των εν λόγω εταιρειών, όπως της BHP, κινήθηκαν ανοδικά μετά τα αποτελέσματά τους και τώρα διαπραγματεύονται στο πλαίσιο των μελλοντικών τους εσόδων», ανέφερε ο Angus Gluskie, ο οποίος διαχειρίζεται 440 εκατ. δολ. σε μετοχές με την White Funds Management στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Μερίδα επενδυτών χρησιμοποιεί τις ανακοινώσεις για τα εταιρικά κέρδη σαν ευκαιρία, προκειμένου να μειώσει τα χαρτοφυλάκιά της». Ο Glasky ανέφερε ότι πούλησε το πακέτο των μετοχών που κατείχε στην BHP Billiton πριν από μερικούς μήνες.

Οι μετοχές της Japan Petroleum Exploration Co. και της AOC Holdings Inc. κινούντο πτωτικά μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου για τρίτη ημέρα. Και οι μετοχές της Posco σημείωναν απώλειες, μετά το σχόλιο της CLSA Ltd., που αναθεώρησε προς τα κάτων τη θέση της μεγαλύτερης βιομηχανίας χάλυβα της Ν. Κορέας.

Ο δείκτης Bloomberg World Asia-Pacific, τον οποίον αποτελούν 1.448 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κινείτο πτωτικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών. Εχασε συνολικά 0,5% φθάνοντας στις 118,93 μονάδες στις 10:45' π.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές των μεταλλουργιών ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι από πλευράς ποσοστού. Τις υψηλότερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton και της Sumitomo Metal Mining Co.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έχανε 0,3%, φθάνοντας στις 10.933,33 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix υποχωρούσε κατά 0,1%, φθάνοντας στις 1.113,24 μονάδες. Ο Topix Oil & Coal Index είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση μεταξύ των 33 κλάδων που αποτελούν τον Topix.

Ολοι οι δείκτες κινούντο πτωτικά στην Ασία, εκτός από τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και την Κίνα. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές και οι κρατικές υπηρεσίες στην Ταϊβάν, καθώς τυφώνας πλησίασε το νησί.