Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2004 09:30

Persimmon: Υψηλότερες τιμές και πωλήσεις τόνωσαν τα κέρδη

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 47%, εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης κατασκευάστριας κατοικιών της Βρετανίας – από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας – Persimmon Plc, καθώς κατασκεύασε περισσότερες κατοικίες και μετά την αύξηση των τιμών.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 147,1 εκατ. λίρες Αγγλίας (266 εκατ. δολ.) ή 51,2 πένες ανά μετοχή, από 100,3 εκατ. λίρες ή 35,4 πένες ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξης του 21%, φθάνοντας στο 1,04 δισ. λίρες, καθώς η εταιρεία κατασκεύασε 9% περισσότερες κατοικίες.

Όπως και οι άλλες βρετανικές τεχνικές εταιρείες κατασκευής κατοικιών της Βρετανίας, έτσι και η Persimmon, ευνοήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα μιας περίπου 50ετίας, τα οποία τόνωσαν ζήτηση και οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές πώλησης.

«Η Persimmon βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση, οποιεσδήποτε και εάν είναι οι συνθήκες στην αγορά κατοικιών της Βρετανίας» ανέφερε ο επικεφαλής της, Duncan Davidson, 63 ετών, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Η εταιρεία πιστεύει ότι θα επιτύχει το στόχο που έχει θέσει για την αύξηση της κερδοφορίας της, τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες αγορές που δραστηριοποιείται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν κερδίσει φέτος ποσοστό της τάξης του 19%, φθάνοντας στις 641 πένες η μία το τελευταίο εξάμηνο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να αυξηθεί στο 1,8 δισ. λίρες Αγγλίας.

Σημειώνεται, ότι, ο μέσος όρος πώλησης κατοικιών από την Persimmon αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 11%, έναντι του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τις 171.083 λίρες.