Η αξιοποίηση του διαδικτύου, ο προσανατολισμός σε συγκεκριμένους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, η έμφαση στον τουρισμό και τη ναυτιλία, η χρηματοδότηση νέων ιδεών και η δικτύωση πολλών μμε αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η αξιοποίηση του διαδικτύου, ο προσανατολισμός σε συγκεκριμένους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, η έμφαση στον τουρισμό και τη ναυτιλία, η χρηματοδότηση νέων ιδεών και η δικτύωση πολλών μμε αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Tα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο από τα πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα του 3ου Συνεδρίου της ΕΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κυλλήνη, την Παρασκευή και το Σάββατο, με συμμετοχή εκατοντάδων επιχειρηματιών, εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων, ενώσεων εργαζομένων και φορέων του εμπορίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταγράφοντας όλους τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν, η καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ η οποία ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, αποφάσισε την αναδιάρθρωση, αναβάθμιση και επέκταση της συλλογικότητας, υπό το νέο τίτλο «Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας».
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, το 3ο Συνέδριο θα αποτελέσει διαδικασία-σταθμό στην ιστορία της Συνομοσπονδίας, καθώς θα επιτρέψει στα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας να ατενίσουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, να εφοδιαστούν με αυτοπεποίθηση για αυτά που πρέπει να πράξουν και να προωθήσουν στα επόμενα χρόνια.
«Ολοι μας, τόνισε, αποδεικνύουμε σήμερα ότι δεν φοβόμαστε να δούμε απροκατάληπτα την κατάσταση και να προβούμε σε αλλαγές. Ολοι μαζί θα διεκδικήσουμε το ελληνικό εμπόριο που θέλουμε και το μέλλον που μας αξίζει». Η συζήτηση που προηγήθηκε ήταν, κατά τον κ. Κορκίδη, πλούσια και εξαιρετικά γόνιμη για την ΕΣΕΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί επίτροποι στην Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Μαρία Δαμανάκη, όπως και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κοινωνικών ομάδων, έκαναν παρεμβάσεις στο Συνέδριο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γ.γ. Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ πρώην υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κοντογιάννης. Προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μάνατζερ και σύμβουλοι επιχειρήσεων επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν ένα «αχαρτογράφητο τοπίο» και να αναδείξουν τις διαφορετικές πλευρές κάθε φαινομένου στο χώρο του εμπορίου.
Τα εργαστήρια
Στα θεματικά εργαστήρια που οργανώθηκαν υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων, ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της «γείωσης» της ΕΣΕΕ σε νέες μορφές εμπορικής επιχειρηματικότητας και η προσαρμογή της δομής της στο μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.
Χρειάζεται μια νέα ΕΣΕΕ διευρυμένη, ισχυροποιημένη, σύγχρονη, ως εκφραστής των συμφερόντων της μμε επιχειρηματικότητας, που δεν θα φοβάται να επεκτείνεται σε νέους χώρους και πεδία. Συναφώς, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι χρειάζονται δυνατοί Εμπορικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, παρόντες και παρούσες σε όλες τις δράσεις της ΕΣΕΕ.
Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημαντική συμβολή του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών και του Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου στην υποστήριξη των εμπόρων και στο να πειστούν νέοι επιχειρηματίες και να αναδείξουν στελέχη που θα στελεχώσουν τα όργανα και θα φέρουν «αέρα ανανέωσης» .
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - [email protected]