Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της UFJ Holdings Inc., μετά την έξτρα προσφορά της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. σε ποσοστό της τάξης του 23%, για την εξαγορά της, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο.

Ο Topix κέρδιζε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 1.118,78 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές της Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc., η οποία υπέγραψε προσυμφωνητικό για την εξαγορά, με την UFJ, πριν από δύο εβδομάδες, κινούντο πτωτικά.

«Η εξέλιξη αυτή οπωσδήποτε ευνοεί την UFJ, ασχέτως με ποιά από τις δύο τράπεζες τελικά θα συμφωνήσει», ανέφερε ο Wee Ban Yew, ο οποίος διαχειρίζεται 3,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την OCBC Asset Management Ltd., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας, ότι η προσφορά της Sumitomo Mitsui, θα πιέσει την force Mitsubishi Tokyo να κάνει πιο ελκυστική προσφορά για συγχώνευση και να πληρώσει περισσότερα για να απορροφήσει την UFJ.

Oι μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. και της Advantest Corp., σημείωναν απώλειες, μετά την προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, ότι η Cisco Systems Inc. και η Broadcom Corp., θα εμφανίσουν χαμηλότερα κέρδη. Σημειώνεται, ότι, η Piper Jaffray & Co. προέβλεψε ότι οι δαπάνες της στη βιομηχανία των τσιπ, θα είναι μικρότερες.

Ο δείκτης Bloomberg World Asia-Pacific, τον οποίον αποτελούν 1.448 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,2%. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi κινείτο ανοδικά για τρίτη ημέρα. Οι μετοχές της LG Card Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας έκδοσης πιστωτικών καρτών της χώρας, οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι θα εμφανίσει λιγότερα επισφαλή δάνεια.

Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες, σημείωναν κέρδη, τη στιγμή που οι δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, σημείωναν απώλειες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ταϊβάν, για δεύτερη ημέρα, καθώς τυφώνας, πλησίασε τη νήσο.