Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 08:53

Toyota : 32% αύξηση της παραγωγής σε τέσσερις χώρες

ΣΧΕΔΙΑ για την αύξηση της παραγωγής της το επόμενο έτος εκτός χώρας και ΗΠΑ, κάνει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στον κόσμο, η ιαπωνική Toyota Motor Corp., προκειμένου να μειώσει το κόστος και τους φόρους που καταβάλλει για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει στη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με στελέχη της.

Η Toyota θα αυξήσει την παραγωγή της στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Ν. Αφρική και την Αργεντινή, σε ποσοστό της τάξης του 32%, φθάνοντας τα 510.000 οχήματα μέσα στο 2005, ανέφερε τα στελέχη της, τα οποία προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα προχωρήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής χρησιμοποιώντας παρόμοιους κινητήρες, σασί και άλλα εξαρτήματα.

Με την αύξηση της παραγωγής στις αναπτυσσόμενες αγορές, η αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να μειώσει το εργατικό κόστος σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτό που δαπανά στην Ιαπωνία, αποφεύγοντας συγχρόνως τη φορολογία εισαγωγής στη Μαλαισία που φτάνει το 300%, καθώς διευρύνει τις πωλήσεις της.

Η Toyota, προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα στις πωλήσεις της διεθνώς με τις αντίστοιχες της General Motors Corp. και να ξεπεράσει τη Ford Motor Co., φέτος, τη δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, από πλευράς παραγωγής.

«Η διοίκηση της εταιρείας είναι ιδιαίτερα καλή στη συγκέντρωση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους», ανέφερε ο Masayuki Kubota, ο οποίος διαχειρίζεται 8,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd. στο Τόκυο.

Λεπτομέρειες για το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα ανακοινωθούν σήμερα από τον γενικό της διευθυντή Akio Toyoda στην Μπανγκόκ, επεσήμαναν τα στελέχη της.

Ο Toyoda, ο οποίος θα μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου στη 1:30 μ.μ., ώρα Μπανγκόκ, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Shinya Matsumoto, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκυο οι μετοχές της Toyota σημείωναν άνοδο 1,2%, στις 11:30' π.μ. τοπική ώρα, φθάνοντας στα 4.280 γιέν η μία και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.